Syntus plaatst 340 fietsen bij 26 bushaltes

donderdag 1 december 2016
timer 3 min

Syntus gaat 340 deelfietsen plaatsen in 26 fietscarrousels bij bushaltes op de Veluwe en in Leusden. Via de app van Syntus kan de reiziger een ‘KeoBike’ reserveren en het slot openen.

Syntus begint bij de start van de nieuwe concessie op 11 december met 140 deelfietsen: 80 fietsen in Leusden op vier locaties, en 60 fietsen in Apeldoorn op vijf locaties. Het systeem wordt vanmiddag gepresenteerd in Apeldoorn. Syntus heeft het fietsdeelsysteem opgezet als natransport voor frequente reizigers, voor de last mile dus, van de bushalte naar het werk.

Rob Plooy, manager flexibele diensten van Syntus legt uit: “Reizigers komen bijvoorbeeld op het busstation van Apeldoorn aan en moeten daar overstappen om deels via dezelfde weg terug te reizen naar het bedrijventerrein waar ze werken. Dan is het handiger als ze aan de rand van Apeldoorn kunnen overstappen op een deelfiets.”

Van Moof
De naam KeoBike verwijst naar de Franse moeder van Syntus, Keolis. Dit bedrijf heeft zelf in een aantal Franse steden een fietsdeelsysteem à la Velib in Parijs. Het project dat nu in Gelderland en Utrecht van start gaat is echter geheel Nederlands en sluit anders dan het Franse systeem direct aan op het ov.

In Apeldoorn komen stijlvolle Van Moof-fietsen, zwart met Syntus-blauwe spatborden. In Leusden Union-fietsen, gemaakt door de PON-groep uit de regio. Op de fietsen zit een elektronisch fietsslot van Mobilock, dat is aangesloten op het Internet of Things. Hierdoor kan de fiets continu worden gevolgd. Daarnaast zit er in het slot een I-beacon dat via bluetooth met de app op je smartphone communiceert.

Carrousel
Via de Syntus-app kan de klant straks reisadvies opvragen, vraagafhankelijk vervoer boeken (de Kolibri) en een deelfiets boeken en betalen. De KeoBike is dus, anders dan de OV-fiets, te reserveren. En in tegenstelling tot de OV-fiets mag je de KeoBike op een andere locatie inleveren dan waar je hem hebt gehuurd.

[embed]https://youtu.be/qSN4Te51qGw[/embed]

De fietsen hangen in een overdekte carrousel, gemaakt door Lo Minck Systemen, waarin plaats is voor 20 fietsen. De carrousel zet een fiets klaar voor de klant voor de opening. De overkapping heeft twee zonnepanelen die voor de stroomvoorziening zorgen. Het onderhoud en het herverdelen van de fietsen over de verschillende locaties gebeurt op de Veluwe door de Felua-groep, een maatschappelijke onderneming uit Apeldoorn die veel ervaring heeft met fietsreparatie.

Radio Kootwijk
Doel van Syntus is 100 deelfietsen in Leusden op 6 locaties en 240 fietsen op de Veluwe bij 20 bushaltes. De fietscarrousels komen vooral in de grote kernen. Naast Apeldoorn zijn dat Harderwijk en Ede-Wageningen. Daarnaast komt er waarschijnlijk een carrousel op transferium Wittenberg bij Epe/Vaassen en Otterlo. Vanaf Wittenberg ligt Radio Kootwijk onder fietsbereik.

Fietsdeelsystemen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Jarenlang was alleen OV-fiets succesvol in Nederland. Afgelopen jaar werden Hopperpoint in Eindhoven en Tilburg, en Gobike in Rotterdam gepresenteerd. Komend jaar gaan onder andere Urbee in Amsterdam, en HelloBike op de Zuidas van start. Naar verwachting volgen er meer. Syntus is, na NS met OV-fiets, de eerste vervoerder met een fietsdeelsysteem.

Het is me niet gelukt om de fiets uit de standaard te tillen. Met hulp van een vriendelijke voorbijganger wel gelukkig.
De fietsen zijn te zwaar voor mij :-(

Fiets is zeer zwaar en onhandig, de app deed het soms totaal niet en kon ik de fiets niet op slot zetten. Heb deze na 1h weer terug gebracht omdat het meer een straf was om deze te gebruiken. :-( waardeloos.

waardeloos systeem. het lukte mij al helemaal niet. Gelukkig een lieve buurvrouw met een oude fiets. systeem maastricht ideaal. afgelopen weekend gebruik van gemaakt.

Een keer gebruik van gemaakt. Gedoe was het. Zet gewoon goede stalling neer. Dat hoge uitpakken en dat lompe slot werkt niet! De app is waardeloos

Ik ben al een tijdje opzoek naar de app, of hoe ik een fiets kan reserveren maar dit is me nog steeds niet gelukt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nieuwe ParkShuttle rijdt na drie jaar weer

6 dec om 09:41 uur

Na drie jaar uit dienst te zijn geweest, rijdt de ParkShuttle sinds maandag 5 december weer. Het autonome…

Lees verder »

Veiligheidseisen zetten rem op proeven automatisch vervoer  

15 nov om 15:04 uur

Nederland heeft de ambitie voorop te lopen met de ontwikkeling van automatisch vervoer, maar complexe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »