Terugkeer snelle boot op Noordzeekanaal

maandag 8 september 2014
timer 3 min

De eind vorig jaar gestaakte ov-verbinding over water tussen IJmuiden en Amsterdam Centraal komt weer terug. Statenleden van Noord-Holland toonden zich vanmiddag enthousiast.

De leden van de provinciale commissie Mobiliteit en Wonen schaarden zich vandaag unaniem achter een visiedocument van GroenLinks, SP en D66 om een alternatief op poten te zetten na het stoppen van Fast Flying Ferry eind vorig jaar. Een werkgroep uit Provinciale Staten hield dit voorjaar een marktverkenning waaruit bleek dat drie ov-bedrijven en een rondvaartbedrijf interesse hebben om een nieuwe ov-verbinding op het Noordzeekanaal te exploiteren.

Aan de veerdienst IJmuiden Pontplein–Amsterdam Centraal kwam in december 2013 een einde nadat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het aflopende contract van Connexxion niet opnieuw wilden aanbesteden. Het dagelijks bestuur vond de exploitatie te duur en zag in buslijn 82 tussen IJmuiden en Amsterdam Marnixstraat een goedkope vervanger. Provinciale Staten namen daar echter geen genoegen mee en reserveerden 150.000 euro voor onderzoek en 1,2 miljoen euro exploitatiebijdrage per jaar tot uiterlijk 2016. Dat bedrag kreeg Connexxion als bijdrage in de exploitatie voor de Fast Flying Ferry.

Na de marktconsultatie verwerkten drie Statenleden – Hein Struben (D66), Marnix Bruggeman (SP) en Servaz van Berkum (GroenLinks) – de bevindingen van de provinciale werkgroep tot een visie. Van Berkum: “Door woon-, werk- en recreatiegebieden in het Noordzeekanaalgebied met elkaar te verbinden en te laten aansluiten op bestaande veer- en ov-verbindingen, ontstaat een aantrekkelijk netwerk voor inwoners en bezoekers. Het ov over water gaat een boost geven aan de hele regio.”

Geen fan
Gedeputeerde Staten hebben zich van meet van aan te weinig ingespannen om het ov over water voort te zetten, vindt Van Berkum. “De exploitatie van Fast Flying Ferry zou met 1,5 miljoen euro per jaar te duur zijn, omdat er maar 1,2 miljoen beschikbaar was. Maar het aanbod van de gemeente Velsen om drie ton bij te leggen is nooit serieus genomen. Gedeputeerde Elisabeth Post was duidelijk geen fan van deze ov-verbinding. Maar ze heeft zich nu wel positief over ons plan uitgelaten.”

De werkgroep van PS draagt de opgedane kennis binnenkort over aan Gedeputeerde Staten. PS willen een concurrentie-gerichte dialoog met de vervoerbedrijven, waarna een openbare aanbesteding volgt. Op 22 september stemmen Provinciale Staten over het voorstel van de werkgroep. Gedeputeerde Post moet uiterlijk op 1 februari 2015 een uitgewerkt aanbod van één of meer marktpartijen presenteren, plus een overzicht van mogelijkheden tot cofinanciering vanuit de regio. Nog voor de zomer van 2015 zou de provincie dan de concessie kunnen gunnen van maximaal 12 jaar.

Noordzeekanaal kaartRuggengraat
In de visie van de werkgroep wordt de ruggengraat de ov-verbinding IJmuiden Pontplein–Amsterdam Centraal. Tijdens de spits varen de schepen rechtstreeks. Daarbuiten leggen ze ook aan bij Zaandam Hemkade en Amsterdam Houthavens. Doordat de vier haltes samenvallen met bestaande veer/pontverbindingen heeft het basisnet een bereik van tien locaties. De ov-verbinding kan mogelijk later worden uitgebreid met een halte bij de Ferry naar Newcastle, een halte bij Beverwijk, een halte in de Houtrakpolder bij pont Buitenhuizen, bij Spaarndam en in Amsterdam bij Veer Azartplein op het Javaeiland/KNSM-eiland en het Zeeburgereiland.

Boten
De werkgroep van PS heeft een voorkeur voor kleine snel varende boten voor 12 personen, vergelijkbaar met Watertaxi in Rotterdam. De boten hebben een aangepaste instap voor het meenemen van de fiets en varen 40 tot 65 km/uur. Dit type is flexibel inzetbaar en relatief goedkoop te exploiteren. Catamarans zijn ook een optie. De oude milieuonvriendelijke draagvleugelboten van Connexxion zouden alleen in een overgangsfase nog van nut kunnen zijn. Voor het varen met hoge snelheid is overigens wel een ontheffing nodig van het Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Terugkeer snelle boot op Noordzeekanaal

© Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »

Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

12 apr om 12:14 uurtimer2 min
Het Rijk investeert 2,5 miljard euro in verlenging van de Noord/Zuidlijn en de Oude Lijn. In totaal wordt 4,1…
Lees verder »