Tram Vlaanderen-Maastricht pas in 2024

woensdag 24 mei 2017
timer 2 min

Pas in 2024 gaat er een tram rijden tussen Hasselt en Maastricht. Met name aan Nederlandse zijde is meer tijd nodig om het bestemmingsplan op orde te krijgen.

Daarmee lijkt het erop dat het dossier rond de regiotram tussen de twee Limburgen zo'n 16 jaar in beslag neemt. In 2008 werd er al een bestuurlijke overeenkomst getekend om een tram aan te leggen tussen Hasselt en Maastricht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de tram dit jaar zou gaan rijden.

Dat dat niet gehaald zou worden, werd duidelijk toen er onenigheid kwam over het eindpunt van de tram in Maastricht. In de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling dat de tram door zou rijden naar het station, maar de Wilhelminabrug over de Maas bleek daar niet tegen bestand. Aanpassing van de brug zou miljoenen kosten, waarna Maastricht de lijn inkortte tot winkelcentrum Mosae Forum, ten westen van de Maas. De Raad van State vernietigde daarna het bestemmingsplan, omdat er sprake was van een wezenlijk ander project.

Het project dreigde in een impasse te komen, maar eind vorig jaar zetten de Nederlandse en Vlaamse partijen toch weer een handtekening onder een nieuw akkoord. Het doel was toen om in 2021 de tram te gaan laten rijden. Ook dat blijkt nu te ambitieus, omdat Maastricht nu absolute zekerheid wil over het bestemmingsplan.

Door alle procedures kan er pas in 2020 worden begonnen met de aanleg, die 2,5 jaar in beslag moet nemen. In 2023 moeten de eerste testritten gaan plaatsvinden. Het jaar erop, in 2024, zo is de bedoeling, moet de tram ook reizigers gaan vervoeren. Volgens een woordvoerder kijken de partijen nog wel naar mogelijkheden om de planning te verkorten.

JOJO besluitvorming.
Tram Vlaanderen naar Maastricht moet stoppen bij het treinstation van Maastricht waar al het OV samenkomt en niet ergens halverwege. Men doet er de reiziger geen goed mee als men dit typisch "jojo" besluit doorzet. Zorg dat de brug over de Maas geschikt wordt gemaakt voor de tram, het is een investering voor de toekomst en komt het OV alleen maar ten goede ! OF zorg met elektrische (gelede) bussen voor een alternatief als men een goede OV verbinding tussen Maastricht en Hasselt wilt maken en de tram een utopie blijft !
Frans Eekhout

Het blijft van de zotte dat de lijn niet naar het Maastrichts station loopt. Halfbakken werk. Geen respect voor klant die duurzaam wil reizen. Er is wel voor miljoenen een tunnel voor de A2 gebouwd, onder Maastricht door, bijkans. Voor versteviging of vervanging van een brug is geen geld? Hou toch op! De Nederlandse regering toont duidelijk waar de prio’s liggen. Schande!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »