'Treinen kunnen wel degelijk op korte termijn 160 km per uur'

donderdag 12 september 2013
timer 3 min

In tegenstelling tot wat de spoorsector beweert, kunnen treinen wel degelijk op korte termijn veilig 160 kilometer per uur gaan rijden op daarvoor geschikte spoorlijnen, zoals Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle. Dat schrijft zelfstandig spooradviseur Arco Sierts van het bureau PTADC in een brief aan de spoorwoordvoerders van de Tweede Kamer. 

Aanleiding vormt het interview met Sierts begin dit jaar in OV-Magazine. Daarin zegt hij: “Op de Hanzelijn gaat NS maar 140 rijden. Terwijl de oplossing zo simpel is: verhoog de atb (automatische treinbeïnvloeding) van 140 naar 160. Op het atb-paneel in de cabine zit een attentieknop die de machinist vroeger gebruikte als de trein van een niet-atb-gebied naar een atb-gebied reed. Tegenwoordig ligt overal atb en wordt die knop dus niet meer gebruikt. Zet in Lelystad een bord langs de baan met de U van uitzondering erop. De machinist drukt de attentieknop daar drie keer in en kan dan 160 rijden. Bij Zwolle schakelt de atb weer automatisch terug naar 130 of lager. Werkt feilloos en kost bijna niks: alleen een bord neerzetten en wat software wijzigen. Deze oplossing kun je binnen zes maanden invoeren.”

In haar brief van 4 juli aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu na consultatie van ProRail, NS en de Inspectie: “Ik concludeer dat er zwaarwegende argumenten zijn om gebruik van de attentieknop niet toe te staan.”

Sierts: “De informatie in die brief over de attentieknop is grotendeels onjuist en onvolledig. Automatisch terugschakelen van 160 naar 140 kilometer per uur kan inderdaad niet in mijn oplossing. Maar dat is helemaal geen probleem: bij Zwolle moeten treinen terug naar 130 en dat kan wél automatisch.” Het verbaast hem dat geen enkele partij bij hem om nadere informatie heeft gevraagd.

Verder meldt hij dat er nóg een manier bestaat om snel 160 kilometer per uur in te voeren: Euro-ATBM+ (ook wel Euro-ATB of Ertms-componenten). Dat gebruikt bakens in de baan die al in Ertms-baanvakken als Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle liggen en de komende jaren ook in andere baanvakken moeten komen. “Deze optie is volledig in lijn met EU-regels, sorteert optimaal voor op de invoering van Ertms en is positief beoordeeld in een second opinion van de Technische Universiteit Delft.”

ProRail is bereid het gesprek over snellere invoering van 160 kilometer per uur te heropenen als NS dat ook wil. Sierts is door NS uitgenodigd om de kwestie te bespreken. En Railforum stelt voor de werkgroep ‘160 in 6 maanden’ in het leven te roepen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

De Nederlandse metromythe

24 nov 2023

Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »