'Treinen kunnen wel degelijk op korte termijn 160 km per uur'

donderdag 12 september 2013
timer 3 min

In tegenstelling tot wat de spoorsector beweert, kunnen treinen wel degelijk op korte termijn veilig 160 kilometer per uur gaan rijden op daarvoor geschikte spoorlijnen, zoals Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle. Dat schrijft zelfstandig spooradviseur Arco Sierts van het bureau PTADC in een brief aan de spoorwoordvoerders van de Tweede Kamer. 

Aanleiding vormt het interview met Sierts begin dit jaar in OV-Magazine. Daarin zegt hij: “Op de Hanzelijn gaat NS maar 140 rijden. Terwijl de oplossing zo simpel is: verhoog de atb (automatische treinbeïnvloeding) van 140 naar 160. Op het atb-paneel in de cabine zit een attentieknop die de machinist vroeger gebruikte als de trein van een niet-atb-gebied naar een atb-gebied reed. Tegenwoordig ligt overal atb en wordt die knop dus niet meer gebruikt. Zet in Lelystad een bord langs de baan met de U van uitzondering erop. De machinist drukt de attentieknop daar drie keer in en kan dan 160 rijden. Bij Zwolle schakelt de atb weer automatisch terug naar 130 of lager. Werkt feilloos en kost bijna niks: alleen een bord neerzetten en wat software wijzigen. Deze oplossing kun je binnen zes maanden invoeren.”

In haar brief van 4 juli aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu na consultatie van ProRail, NS en de Inspectie: “Ik concludeer dat er zwaarwegende argumenten zijn om gebruik van de attentieknop niet toe te staan.”

Sierts: “De informatie in die brief over de attentieknop is grotendeels onjuist en onvolledig. Automatisch terugschakelen van 160 naar 140 kilometer per uur kan inderdaad niet in mijn oplossing. Maar dat is helemaal geen probleem: bij Zwolle moeten treinen terug naar 130 en dat kan wél automatisch.” Het verbaast hem dat geen enkele partij bij hem om nadere informatie heeft gevraagd.

Verder meldt hij dat er nóg een manier bestaat om snel 160 kilometer per uur in te voeren: Euro-ATBM+ (ook wel Euro-ATB of Ertms-componenten). Dat gebruikt bakens in de baan die al in Ertms-baanvakken als Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle liggen en de komende jaren ook in andere baanvakken moeten komen. “Deze optie is volledig in lijn met EU-regels, sorteert optimaal voor op de invoering van Ertms en is positief beoordeeld in een second opinion van de Technische Universiteit Delft.”

ProRail is bereid het gesprek over snellere invoering van 160 kilometer per uur te heropenen als NS dat ook wil. Sierts is door NS uitgenodigd om de kwestie te bespreken. En Railforum stelt voor de werkgroep ‘160 in 6 maanden’ in het leven te roepen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe faunapassages bij spoorlijnen goed voor dieren

5 okt om 12:25 uur
Movares deed twee jaar onderzoek naar faunapassages in twee natuurgebieden, om te meten hoe spoorlijnen…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »