Uithoflijn duurder en pas eind 2019 klaar

woensdag 31 januari 2018
timer 3 min

De Uithoflijn gaat pas in de tweede helft van 2019 in fases open. In december 2019 moet de hele lijn in dienst komen. Bovendien wordt de tramlijn 84 miljoen euro duurder, waardoor het prijskaartje voor de 8 kilometer lange lijn op ruim een half miljard euro komt.

In september vorig jaar werd al duidelijk dat de lijn later zou opengaan dan 8 juli 2018, zoals oorspronkelijk gepland. De omvang van de problemen blijken nu fors en veelvoudig: zo werkt de beveiliging nog niet naar behoren, is de omgeving van het station nog niet gereed om te bouwen en moet er onder de stationshal een extra onderheide spoorplaat komen, omdat de ondergrond instabiel bleek.

De beveiligingsproblemen zijn volgens de gemeente Utrecht vergelijkbaar met de problemen met de beveiliging op de Hoekse Lijn, die ook al is vertraagd. Net als bij de Hoekse Lijn lukt het Bombardier niet om het materiaal voor de beveiliging op tijd te leveren en te installeren. Volgens de gemeente zijn de problemen op de Uithoflijn wel minder complex.

De kosten van de vertraging en beheermaatregelen bedragen circa 39 miljoen euro. Dit zijn met name de meerkosten voor de uitvoeringsorganisatie (langdurig inzetten personeel, langer bezet houden werkterreinen en materieel), het langer in bedrijf houden van buslijn 12, kosten voor de projectorganisaties (huisvesting, langduriger inzet personeel) en extra voorbereidingskosten voor testen en beproeven van de tramlijn.

Volgens een woordvoerder van de provincie kan de uitlevering van de CAF-trams gewoon doorgaan. "We hebben zestien plekken op de stalling bij De Uithof. In augustus is bovendien de nieuwe remise in Nieuwegein klaar, waardoor we genoeg plek hebben voor de nieuwe en bestaande trams."

Voor het afbouwen van de traminfrastructuur is 20 miljoen euro extra nodig, onder meer voor het verleggen van kabels en leidingen, voor het inpassen van verschillende beveiligingssystemen en voor extra voorzieningen om de Uithoflijn in te passen in het stationsgebied, zoals de onderheide spoorplaat en het versneld aanbrengen van de wand van de nieuwe fietsenstalling. Ook de voorbereiding in exploitatie en beheer van de Uithoflijn en de realisatie van de nieuwe tramremise, waarvan een deel van de kosten ten laste komt van de nieuwe tramlijn, kost 25 miljoen euro extra.

De provincie betaalt 59 miljoen euro van de extra kosten, 25 miljoen komt uit de zakken van de gemeente Utrecht. De partijen verwachten in de tweede helft van 2019 te kunnen rijden tussen station Utrecht Vaartsche Rijn en P+R Uithof. In december 2019 moet de hele lijn in gebruik zijn.

DOMINO
Nederland heeft duidelijk last van het "domino-effect". De Hoekse lijn, het Kamperlijntje en nu de Uithoflijn. Geduld overwint (bijna) alles is zeker van toepassing op de recente infrastructuur railprojecten. Dat regeren vooruit zien is, is blijkbaar al moeilijk genoeg, en soms zit het gewoon wat tegen. Het is te hopen dat alle problemen snel worden opgelost, de reiziger uiteindelijk veilig en gezond straks op z'n bestemming aankomt, maar vooral dat men ook leert van al deze projecten ! Er moet nog veel gebeuren in en om het spoor door nog beter te gaan plannen en een betere samenwerking. Een domino spel kan leuk zijn, maar niet in "OV-land" en z'n infrastructuur daar staat niemand op te wachten.
Frans Eekhout

Fijn dat al die lokale railprojecten zo vlot lopen. Ik zet alvast popcorn neer voor de Oost/Westlijn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »