Utrecht ziet halvering ov-reizigers in 2020
Waar reizigers begin 2020 nog 35 miljoen kilometer in het Utrechtse ov maakten, zakte het aantal reizigerskilometers rond maart naar 5 miljoen. Over geheel 2020 wist de helft van de reizigers de weg naar bus of tram nog te vinden.
Dat blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage OV 2020 van de provincie Utrecht. Deze flinke dip is natuurlijk te wijten aan de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 en de maatregelen die in het openbaar vervoer werden genomen. In de zomer was sprake van enig herstel en lag het ov-gebruik op 60 procent van wat Keolis (Syntus Utrecht) en Qbuzz (U-OV) gewend waren, maar door de tweede coronagolf zakte het gebruik opnieuw.
Rituitval
Dankzij de beschikbaarheidsvergoeding bleef het aanbod van bussen en trams wel gewoon op peil. Dat leidde bovendien tot verbeterde vervoerprestaties. De bussen reden, dat mag geen verrassing heten, vaker op tijd. Bij zowel U-OV als Syntus Utrecht halveerde de rituitval naar 0.4 en 0.13 procent.
Aan de andere kant steeg de rituitval van de tram juist, van 1.1 procent in 2019 naar 1.5 procent in 2020. De belangrijkste redenen hiervoor zijn storingen in het tramsysteem van de Uithoflijn (lijn 22) en ombouwwerkzaamheden aan de SUNIJ-lijn (Sneltram Utrecht–Nieuwegein/IJsselstein), omdat het traject van de Uithoflijn aan deze sneltram gekoppeld moest worden.
Overigens is de koppeling nog steeds niet gereed. Lot van Hooijdonk, wethouder van de gemeente Utrecht, liet onlangs weten dat dit nu voor het tweede kwartaal van 2022 gepland staat. Dit komt door voorbereidingswerk in zowel Utrecht als in Nieuwegein. Het gaat daarbij om tramhaltes en spoorbeveiliging die nog niet geschikt zijn.
Elektrificatie op stoom
Ten slotte stelt de ov-rapportage dat het elektrische wagenpark in Utrecht in 2020 flink is uitgebreid. Vervoerder U-OV introduceerde twintig elektrische Ebusco’s op de streekdienst en vijfendertig Heuliez-bussen op de stadsdienst. Verder rijden er vijftien 15-meter-Setrabussen en vierentwintig gelede Citarobussen van Daimler in de stad.
Hiermee is de capaciteit van het totale wagenpark van U-OV flink toegenomen. In Amersfoort en directe omgeving is Syntus vorig jaar ook met vijf nieuwe elektrische BYD-bussen gaan rijden. In 2028 wil Utrecht de gehele busvloot elektrisch hebben.
Meer artikelen met dit thema
Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen
16 mei om 16:22 uurBij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…
Oekraïners reizen toch niet gratis met ov
22 apr om 12:54 uurBegin maart meldden de Nederlandse ov-bedrijven dat Oekraïense vluchtelingen gratis met het ov mogen reizen in…
Wanneer keren reizigers terug in de trein?
4 apr om 09:25 uurVoorspellen hoe het ov-gebruik er uitziet ná de coronapandemie is geen sinecure. Direct na de start van de…
Fietsersbond en 9292 gaan samenwerken
22 mrt om 15:38 uurHet openbaar vervoer en de fiets zijn een gouden combinatie. Iedere dag gebruiken honderdduizenden Nederlandse…
FlixBus bijna ‘back on track’ in Nederland
21 mrt om 09:24 uurFlixBus heeft twee zware coronajaren overleefd en staat in de startblokken om vanaf april de busdiensten weer…
TUI stimuleert internationale trein waar mogelijk
17 mrt om 11:33 uurReisorganisatie TUI wil vakantiegangers stimuleren internationaal met de trein te reizen in…
Groningen wil autorijders het ov in
15 feb om 13:30 uurHet Julianaplein aan de Ringweg Zuid gaat op de schop en dat zorgt tot 9 mei voor grote verkeershinder onder…
100 reizigers testen in- en uitchecken met gps
4 feb om 13:44 uurHet programma OVpay gaat een nieuwe fase in: vanaf 14 februari start een proef waarbij honderd…
Reactie toevoegen