Vier trolleybushaltes in Arnhem krijgen deze maand gratis wifi-hotspots en automaten waar reizigers hun OV-chipkaart kunnen opladen, saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. De gemeente Arnhem voorziet ze van verlichting, bankjes, fietsenstallingen en afvalbakken. Connexxion wil meer van deze 'tophaltes' gaan inrichten.
Vier tophaltes met wifi-hotspots in Arnhem
Het gaat in Arnhem om de haltes Willemsplein en Velperplein in het centrum, de halte bij ziekenhuis Rijnstate in het noorden van de stad en de halte Kronenburg bij het gelijknamige winkelcentrum in het zuiden. Een detail waar de reizigers als het goed is niets van merken is dat de haltevoorzieningen worden gevoed met 600 volt gelijkspanning uit het trolleynet. De haltes zijn daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.
Bovendien was de verbouwing sneller te realiseren. "Het gebruik van het trolleybusnetwerk scheelt graafwerk," zegt Hans Aldenkamp, projectmanager Trolleybus namens Connexxion. "Als je een aansluiting moet regelen op het stroomnet ben je met de vergunningsprocedures zo tweehonderd dagen verder, terwijl het door het gebrek aan vaklui bij de energiebedrijven nog eens extra lang kan duren." Nu hangen er twee kastjes aan een bovenleidingmast, een omvormer en een wifi-ontvanger.
Lees ook: Arnhemse trolley wil door innovaties relevant blijven
Connexxion gebruikt het trolleynet ook al voor twee laadpunten voor elektrische auto's, die gevoed worden met de remenergie van trolleybussen. Vooralsnog gaat het daarbij alleen om dienstvoertuigen, maar het streven is dat ook derden er te zijner tijd gebruik van kunnen maken. De kosten van de verbeteringen aan de haltes worden gezamenlijk betaald door Gelderland, Arnhem en Connexxion.
Meer comfort
De benaming ‘tophalte’ is populair aan het worden. Nijmegen heeft een tophalte op Plein 1944, maar die wordt uiteraard wel uit het publieke stroomnet gevoed. Ook in Den Haag heeft HTM op enkele drukke punten vergelijkbare tophaltes gebouwd met meer comfort (inclusief wifi-hotspots) dan gewone haltes. Connexxion wil meer tophaltes inrichten, ook in andere vervoergebieden dan de Breng-concessie. Waar dat gaat gebeuren wil Aldenkamp nog niet kwijt. "We hebben verschillende leuke varianten verzonnen, maar we laten het aan de gemeenten over om daarmee naar buiten te komen."
Meer artikelen met dit thema
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep om 12:05 uurBus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel
15 aug om 10:46 uurHet aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…
HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler
10 jul om 09:45 uurDe Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…
Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam
14 jun om 09:00 uurAan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…
Beperkte bereikbaarheid in beeld
11 mei om 09:15 uurVoor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…
FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal
8 mei om 17:17 uurLangeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op…
Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei om 13:26 uurTreinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode
4 apr om 10:24 uurOp het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…
Reactie toevoegen