Vierde Spoorpakket brengt weinig teweeg

woensdag 20 april 2016
timer 3 min

Voor Nederland zullen de gevolgen van het Vierde Spoorwegpakket gering zijn. Aan de meeste voorwaarden wordt nu al voldaan en ook in de toekomst blijft onderhands aanbesteden mogelijk.

Onder leiding van staatssecretaris Dijksma werd gisterenavond een informeel akkoord bereikt over de politieke pijler van het Vierde Spoorwegpakket. Die politieke pijler was het meest heikele punt, omdat lidstaten in beginsel werden gedwongen om hun binnenlandse spoornet op te knippen en open te gooien voor andere aanbieders. In 2013 werd al een akkoord gesloten op ministerieel niveau over de technische pijler. Daar stemde het Europarlement vandaag mee in.

Hoe de politieke pijler er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. De teksten worden nu uitgeplozen door juristen en vertaald. Naar verwachting komt het exacte akkoord volgende week naar buiten. Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) was van dichtbij betrokken en spreekt van een aantal 'vreselijke compromissen' die moesten worden gesloten. "Het moeilijkste was op het onderdeel dat aanbesteden de regel moet worden en onderhands gunnen de uitzondering. De uitzonderingen werden wel erg ver opgewreven", aldus Van de Camp.

Het compromis is nu dat onderhands gunnen weliswaar onder voorwaarden mag, maar dat de toezichthouder (in Nederland de ACM) een opinie mag geven als een belanghebbende daarom vraagt. "Dat kan een andere vervoerder zijn, maar ook een reizigersorganisatie bijvoorbeeld." Wat de exacte definitie van een belanghebbende is, moet echter nog worden uitgezocht. Van de Camp had liever gezien dat een toezichthouder een waardering had kunnen geven, dat reikt juridisch gezien wat verder. "Maar als een Franse toezichthouder als Arafer bijvoorbeeld nu een beetje meewerkt, krijgt een opinie wellicht hetzelfde gewicht."

Als een opdrachtgever straks besluit onderhands te gunnen, moet dat besluit worden gepubliceerd. Er zijn allerlei uitzonderingen bedacht op het verplicht aanbesteden: kleine landen met relatief weinig treinkilometers hoeven sowieso niet aan te besteden. Dit geldt voor acht lidstaten, waaronder de Baltische staten, Bulgarije en Luxemburg. Nederland hoort daar niet bij, maar kan aanvoeren dat het Nederlandse spoornet complex is. Ook na 2025 blijft het dus gewoon mogelijk om het hoofdrailnet onderhands te gunnen.

Als Dijksma officieel alle handen op elkaar krijgt, is het de bedoeling dat het verdrag op 1 oktober ter publicatie ligt. Een jaar later treedt er een overgangsperiode in werking die duurt tot 1 januari 2022. In deze periode mag er zowel onderhands worden gegund als openbaar aanbesteed. In het eerste geval mogen contracten maximaal tien jaar duren, in het laatste geval vijftien jaar. De laatste contracten 'oude stijl' lopen dus af op 1 januari 2032.

Voor NS zal er op binnenlands vlak dus weinig veranderen, maar wellicht liggen er in het buitenland voor dochter Abellio nieuwe kansen. Een woordvoerder laat echter weten dat de strategie die op 1 maart werd gepresenteerd ongewijzigd blijft: "Abellio blijft zich concentreren op Duitsland en het Verenigd Koninkrijk."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Vierde Spoorpakket brengt weinig teweeg

Nederland 20160127 Zeeland station Arnemuiden. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »