Waterstofbus vanaf augustus in Apeldoorn

vrijdag 17 juni 2016
timer 3 min

Syntus gaat rond 1 augustus met een nieuwe waterstofbus rijden in Apeldoorn, op lijn 2 naar de Apenheul. Vandaag droeg HyMove BV in Arnhem de bus over aan Syntus.

De waterstofbus die HyMove bij het Poolse Solbus had besteld zou eigenlijk eind 2015 al in Apeldoorn gaan rijden, maar de bouw liep vertraging op. Door een grote order voor Warschau moest de kleine busleverancier de bouw van de waterstofbus uitstellen. Vandaag werd de bus gepresenteerd op het Arnhemse clean-tech-industriepark Kleefse Waard. De bus is goed afgewerkt en blijkt muisstil tijdens een proefritje.

Wielnaafmotoren
De waterstofbus is overigens niet volledig in Polen gebouwd. e-Traction, de leverancier van de wielnaafmotoren voor de vorige brandstofcelbus, bouwde de brandstofcel van HyMove in Apeldoorn in. De kunst van het integreren van de brandstofcel met de andere systemen in de bus, keken de Polen graag nog even af. De volgende bussen worden wel volledig in Polen geproduceerd.

HyMove heeft een overeenkomst met Solbus en een andere Poolse fabrikant, Ursus, om de eerste 200 waterstofbussen samen te bouwen. Ursus is een fabrikant van landbouwvoertuigen en sinds kort van elektrische bussen. Het bedrijf bouwt nu een tweede waterstofbus met HyMove-brandstofcel. Het wordt een demobus die met een beetje geluk eind september klaar is voor de presentatie op bedrijfswagenbeurs IAA in Hannover.

Geen tandwielen
De grootste verbetering ten aanzien van de vorige waterstofbus van HyMove zijn de doorontwikkelde wielnaafmotoren van e-Traction door het Duitse bedrijf Ziehl-Abegg. Doordat de bus geen tandwielen heeft is de aandrijving ongeveer 10 procent efficiënter en zuiniger. HyMove-bestuurslid Jochem Huygen: “Het energieverbruik is iets minder dan 1 kilowattuur per kilometer. De waterstofbussen Van Hool verbruiken 1,2 tot 1,3 kWh per kilometer. Dat maakt de exploitatie een stuk duurder.”

De kosten mogen dan zijn gedaald – van ongeveer 1,3 miljoen euro naar 7,5 ton per stuk – een waterstofbus is nog steeds een flinke investering. “De total cost of ownership (TCO) ligt nog 10 tot 20 procent hoger dan voor de dieselbus”, zegt HyMove-directeur Theo Hendriks. Afhankelijk van de dieselprijs en het aantal waterstofbussen kan de TCO over enkele jaren ongeveer gelijk zijn, verwacht hij. “Onze ambitie is om het systeem maximaal robuust te krijgen en de kosten verder te verlagen.”

Testkilometers
Een handicap is het tanken van waterstof. Voltanken kan alleen met een druk van 350 bar en daarvoor is de bus aangewezen op het waterstoftankstation in Rhoon, onder Rotterdam. In Apeldoorn kan HyMove terecht bij Kiwa, waar waterstof in flessen is opgeslagen. Maar daar is tanken vijf keer zo duur, en de druk is zo laag dat voltanken niet mogelijk is. Daarom rijdt HyMove de eerste maanden op en neer naar Rhoon. “We zien het maar als extra testkilometers”, aldus Huygen.

Vanwege de tankbeperkingen begint Syntus in augustus met twee ritten van amper een kwartier op lijn 2, van station Apeldoorn naar de Apenheul; één retourrit in de ochtendspits en een in de avondspits. Als in Arnhem een tijdelijk waterstoftankstation open gaat bij Kleefse Waard, vermoedelijk eind dit jaar, gaat de waterstofbus op lijn 231 rijden tussen Apeldoorn en Arnhem. De proef met de waterstofbus duurt twee jaar en wordt met 760.000 euro gefinancierd door de provincie Gelderland.

[…] komt omdat waterstof ook een hele goede brandstof is. Vanaf deze zomer rijdt er bijvoorbeeld een waterstofbus in Apeldoorn naar de […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »
flash_onNieuws

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt 2021

De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus…

Lees verder »
flash_onNieuws

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt 2021

Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…

Lees verder »