Waterstofbus vanaf augustus in Apeldoorn

vrijdag 17 juni 2016
timer 3 min

Syntus gaat rond 1 augustus met een nieuwe waterstofbus rijden in Apeldoorn, op lijn 2 naar de Apenheul. Vandaag droeg HyMove BV in Arnhem de bus over aan Syntus.

De waterstofbus die HyMove bij het Poolse Solbus had besteld zou eigenlijk eind 2015 al in Apeldoorn gaan rijden, maar de bouw liep vertraging op. Door een grote order voor Warschau moest de kleine busleverancier de bouw van de waterstofbus uitstellen. Vandaag werd de bus gepresenteerd op het Arnhemse clean-tech-industriepark Kleefse Waard. De bus is goed afgewerkt en blijkt muisstil tijdens een proefritje.

Wielnaafmotoren
De waterstofbus is overigens niet volledig in Polen gebouwd. e-Traction, de leverancier van de wielnaafmotoren voor de vorige brandstofcelbus, bouwde de brandstofcel van HyMove in Apeldoorn in. De kunst van het integreren van de brandstofcel met de andere systemen in de bus, keken de Polen graag nog even af. De volgende bussen worden wel volledig in Polen geproduceerd.

HyMove heeft een overeenkomst met Solbus en een andere Poolse fabrikant, Ursus, om de eerste 200 waterstofbussen samen te bouwen. Ursus is een fabrikant van landbouwvoertuigen en sinds kort van elektrische bussen. Het bedrijf bouwt nu een tweede waterstofbus met HyMove-brandstofcel. Het wordt een demobus die met een beetje geluk eind september klaar is voor de presentatie op bedrijfswagenbeurs IAA in Hannover.

Geen tandwielen
De grootste verbetering ten aanzien van de vorige waterstofbus van HyMove zijn de doorontwikkelde wielnaafmotoren van e-Traction door het Duitse bedrijf Ziehl-Abegg. Doordat de bus geen tandwielen heeft is de aandrijving ongeveer 10 procent efficiënter en zuiniger. HyMove-bestuurslid Jochem Huygen: “Het energieverbruik is iets minder dan 1 kilowattuur per kilometer. De waterstofbussen Van Hool verbruiken 1,2 tot 1,3 kWh per kilometer. Dat maakt de exploitatie een stuk duurder.”

De kosten mogen dan zijn gedaald – van ongeveer 1,3 miljoen euro naar 7,5 ton per stuk – een waterstofbus is nog steeds een flinke investering. “De total cost of ownership (TCO) ligt nog 10 tot 20 procent hoger dan voor de dieselbus”, zegt HyMove-directeur Theo Hendriks. Afhankelijk van de dieselprijs en het aantal waterstofbussen kan de TCO over enkele jaren ongeveer gelijk zijn, verwacht hij. “Onze ambitie is om het systeem maximaal robuust te krijgen en de kosten verder te verlagen.”

Testkilometers
Een handicap is het tanken van waterstof. Voltanken kan alleen met een druk van 350 bar en daarvoor is de bus aangewezen op het waterstoftankstation in Rhoon, onder Rotterdam. In Apeldoorn kan HyMove terecht bij Kiwa, waar waterstof in flessen is opgeslagen. Maar daar is tanken vijf keer zo duur, en de druk is zo laag dat voltanken niet mogelijk is. Daarom rijdt HyMove de eerste maanden op en neer naar Rhoon. “We zien het maar als extra testkilometers”, aldus Huygen.

Vanwege de tankbeperkingen begint Syntus in augustus met twee ritten van amper een kwartier op lijn 2, van station Apeldoorn naar de Apenheul; één retourrit in de ochtendspits en een in de avondspits. Als in Arnhem een tijdelijk waterstoftankstation open gaat bij Kleefse Waard, vermoedelijk eind dit jaar, gaat de waterstofbus op lijn 231 rijden tussen Apeldoorn en Arnhem. De proef met de waterstofbus duurt twee jaar en wordt met 760.000 euro gefinancierd door de provincie Gelderland.

[…] komt omdat waterstof ook een hele goede brandstof is. Vanaf deze zomer rijdt er bijvoorbeeld een waterstofbus in Apeldoorn naar de […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beperkte bereikbaarheid in beeld

11 mei om 09:15 uur

Voor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…

Lees verder »
flash_onNieuws

FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

8 mei om 17:17 uur

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »