Zes partijen tegen omvorming ProRail

dinsdag 5 april 2022

Een coalitie van zes belangenorganisaties noemt de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan ‘onnodig, risicovol en kostbaar’. Zij vrezen dat dit leidt tot verslechtering van de spoorprestaties en vragen de Tweede Kamer tegen dit wetsvoorstel te stemmen.

De organisaties stuurden op 4 april een gezamenlijke brief naar de leden van de Kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze week wordt het wetsvoorstel voor de omvorming behandeld in de Tweede Kamer. De brief werd ondertekend door bestuurders van brancheverenigingen OV-NL en KNV, reizigersvereniging Rover, vakbond FNV Spoor, werkgeversorganisatie VNO-NCW en havenondernemersvereniging Deltalinqs.

De partijen willen vervolgens met het ministerie en ProRail in gesprek om, binnen het bestaande instrumentarium, de spoorprestaties te verbeteren. Volgens hen leidt de omvorming louter tot verslechteringen van de prestaties op het spoor.

Omvorming lost niets op

De zes partijen noemen de omvorming van ProRail tot zbo een ‘oplossing voor een niet-bestaand probleem’. de prestaties van de spoorbeheerder de afgelopen jaren sterk verbeterd, net als de samenwerking met de sector. De partijen wijzen erop dat die samenwerking onder druk komt te staan.

Het gaat veel tijd, geld en energie kosten om de verhoudingen opnieuw uit te vinden, terwijl er nog voldoende maatschappelijke opgaven voor de deur staan. Met de omvorming zouden de prestaties juist kunnen verslechteren.

Geen gehoor

Bovendien uiten de zes bestuurders hun verbazing over het feit, dat zij vrijwel niet zijn gehoord in het proces, terwijl het ministerie beweert van wel. “Door de sector ingebrachte bezwaren en alternatieven vonden geen gehoor en onze zorgen zijn niet weggenomen. Het proces maakt duidelijk dat de ZBO-vorming van ProRail niet beschouwd werd als mogelijk middel om de prestaties op het spoor te verbeteren, maar werd gezien als een doel in zichzelf.” Zij vrezen de maatschappelijke consequenties voor reizigers, vervoerders en eindgebruikers.

De partijen willen daarom een open gesprek aangaan met het ministerie en de Tweede Kamer. Om de prestaties op het spoor te verbeteren, zien zij meer in extra investeringen binnen de huidige constellatie en ook de maatschappelijke voordelen worden meegewogen.
 

Volgens mij is de beoogde omvorming een potje vérplassen van de toenmalige staatssecreataris, inmiddels burgemeester van Utrecht. Lost niks op, kost alleen veel geld en energie. Niet doen dus.

De politiek staat naar mijn idee zo langzamerhand, wellicht ongemerkt, te ver af van de realiteit in de samenleving. Ik heb de indruk dat, veelal jongere, politici een eigen doel nastreven om aldus hun naam te vestigen. Dus zichzelf zoeken. Waar zijn de echte staatslieden gebleven?
Invoering van marktwerking is niet zelden funest geweest. Dat geldt zeker voor de zorg, maar ook voor het openbaar vervoer. Nu is onlangs PostNL negatief in het nieuws gekomen, vanwege marktwerking (kinderarbeid bij onderaannemers).
¨Nederland, let op uw saeck¨.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

6 okt om 09:25 uur

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s…

Lees verder »
descriptionArtikel

Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'

23 sep om 11:09 uur

Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep om 16:15 uur

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Paul de Krom nieuwe voorzitter OV-NL

29 apr om 16:34 uur

Paul de Krom is per 1 mei benoemd tot voorzitter van het dagelijks bestuur van OV-NL en vertegenwoordigt…

Lees verder »

Overheden kunnen stem van reizigers beter gebruiken

8 mrt om 12:30 uur

Vervoerders en opdrachtgevers moeten wetmatig reizigersorganisaties betrekken bij wijzigingen in concessies.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stadsvervoerders roepen Rijk op tot actie

18 jan om 10:30 uur

De Rijksbijdrage voor het openbaar vervoer (de Brede Doeluitkering) daalt al jarenlang, terwijl er ook nog geen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Peter van den Boogaard nieuwe OV Ombudsman

28 okt 2021

Peter van den Boogaard is de nieuwe coördinator OV Ombudsman bij het OV Loket. Hij volgt Bram Hansma op, die…

Lees verder »