Alex Rentier wil vooruit met Keolis

vrijdag 22 oktober 2021

Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de gelederen is het bedrijf klaar voor een frisse start, nadat het in 2020 meermaals negatieve publiciteit haalde. “We moeten het vertrouwen terugwinnen en willen vooral behouden wat we hebben.” Tijd voor een kennismakingsgesprek.

Het is soms nog even wennen om weer terug te zijn in Nederland na 4,5 jaar Dubai, bekent Rentier al snel in het gesprek. “Bij Serco Metro & Tram vervoerden we pre-corona 500.000 reizigers per dag en was het ov slechts één van de onderdelen van het werk. Bij Keolis is ov de main business en is Nederlands de voertaal. Aan de andere kant hebben we een Frans moederconcern boven ons. Maar in Nederland kunnen we internationale activiteiten ondersteunen, vanwege onze expertise rond elektrisch vervoer (IJssel-Vecht), Bus Rapid Transit (Almere) en regionaal treinvervoer. Daarmee hebben we echt goud in handen.”

Keuze voor ervaring

Met Rentier kiest Keolis voor een bestuurder die het klappen van de zweep in de ov-wereld kent. Vijftien jaar geleden startte hij als manager-directeur bij NedTrain, waarna hij bij Abellio Duitsland en vervolgens HTM terechtkwam. Daarna koos hij dus voor een avontuur als CEO in de Emiraten: “Ze hebben daar een uitstekend systeem, de punctualiteit ligt rond de 99 procent en de klant is extreem veeleisend. Na een mooie en leerzame periode was ik echter toe aan wat anders.”

Eigenlijk was de boomlange ov-bestuurder helemaal niet op zoek naar een baan als topman. Via zijn eigen bedrijf Tall Man Consultancy kwam hij in 2020 in contact met de regionale vervoerder, ten tijde van het vermeende gesjoemel rondom de aanbesteding van IJssel-Vecht. Toen de CEO-vacature vervolgens beschikbaar kwam nadat Frank Janssen opstapte, volgde een sollicitatiegesprek en the rest is history. “Dus ik ben me nu snel alles eigen aan het maken. Maar het voordeel van ervaring is dat het niet allemaal nieuw meer is”, relativeert hij.


CV van Alex Rentier

Mrt 2021 – heden CEO bij Keolis Nederland

Dec 2015 – jun 2020 CEO bij Serco Metro & Tram in Dubai

Sept 2014 – nov 2015 COO bij HTM

Jan 2012 – aug 2014 Directiefuncties bij Abellio Duitsland

Okt 2006 – dec 2011 Directiefuncties bij NedTrain


Richten op de toekomst

'Wat er is gebeurd, kan ik niet veranderen, maar ik kan me wel met de organisatie richten op en bouwen aan de toekomst'

Dat laat niet onverlet dat Rentier bij een organisatie terecht is gekomen die een zwaar jaar achter de rug heeft. “Natuurlijk heeft het bedrijf klappen gehad, dat merkte ik wel toen ik hier binnenkwam”, zegt hij. “Wat er is gebeurd, kan ik niet veranderen, maar ik kan me wel met de organisatie richten op en bouwen aan de toekomst. En dat gaat ook wel lukken: ik merk dat iedereen graag vooruit wil. Want er is genoeg waar we trots op mogen zijn: de implementatie van de 259 elektrische bussen in IJssel-Vecht is inmiddels succesvol afgerond en we krijgen complimenten van reizigers en omwonenden over het comfortabele, stille en duurzame busvervoer.”

“We moeten ons nu focussen op waar we goed in zijn, binnen de concessies die we rijden”, gaat hij verder. “Daarnaast hebben we te maken met de naweeën van de coronacrisis. Dat heeft een enorm effect, want volgens schattingen vallen de reizigersinkomsten vier jaar lang minder hoog uit dan voorheen. Dat moeten we zien te overleven. Gelukkig is de samenwerking binnen het Nationaal OV-Beraad (NOVB) goed. Het Rijk heeft de beschikbaarheidsvergoeding in ieder geval verlengd tot september 2022, dus dat is een goed begin.”

Eerst de basis op orde

Bij het aantreden van de nieuwbakken Keolis-baas in maart, maakte waarnemend bestuurder Marc Renouprez bekend dat Rentier het bedrijf ‘een nieuwe groeifase in gaat loodsen’. Is een pas op de plaats misschien geen beter idee, na wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd? Rentier knikt instemmend. “We moeten inderdaad de basis eerst op orde hebben, laten zien dat we een betrouwbare en professionele organisatie zijn. Vrijwel alle aanbestedingen zijn uitgesteld, dus we kunnen ook niet groeien in omvang. Alleen maar in kwaliteit.”

Hij waarschuwt alvast: “We moeten ook onze internationale aandeelhouders tevreden houden. Nederland is momenteel geen hele aantrekkelijke markt meer voor hen en daarom is het belangrijk dat overheden het ov juist nu blijven subsidiëren, nu reizigersinkomsten zo laag zijn. Anders kunnen buitenlandse concerns zomaar besluiten uit Nederland te vertrekken. Dat zou zonde zijn.”

Postcorona

Wat Rentier betreft toont het huidige tijdperk aan hoe kwetsbaar het Nederlandse ov-systeem is. “Zodra die reizigersinkomsten wegvallen, hebben vervoerders dus een probleem. Dat is gebleken. Dan moeten we in Nederland dus eigenlijk iets doen aan de bandbreedte van die variabele”, constateert hij.

Om meteen een voorzetje te doen. “De duur van concessies is meestal korter dan de levensduur van materieel. Als overheden bijvoorbeeld investeren in het materieel, worden risico’s voor vervoerders lager en wordt de volledige levensduur van het materieel benut. In plaats van een lange contractperiode voor een bepaalde concessie, kunnen concessieverleners andere contractvormen bedenken die beter aansluiten op de langetermijndoelen van overheden.”

Zoals? “Je kunt bijvoorbeeld, conform CROW-aanbevelingen, toe naar wendbare en flexibele concessies. Organiseer ook meerdere herijkingsmomenten tijdens de concessieduur, zodat je kunt inspelen op actuele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld ontwikkelingen die een forse impact hebben op de reizigersopbrengsten of de kostenontwikkeling.”

Rehabiliteren

Over IJssel-Vecht gesproken: nadat Keolis uiteindelijk tóch de noodconcessie mocht gaan rijden, werd in media en politiek geroepen dat de vervoerder niet opnieuw mee zou mogen doen aan de nieuwe aanbestedingsronde, eind 2023. En dat terwijl deze concessie precorona 30 procent van de omzet van het bedrijf uitmaakte. Maakt Alex Rentier zich daar zorgen over? Niet echt. “We zijn gestraft voor fouten die er zijn gemaakt, nu moeten we rehabiliteren en aantonen dat we integer zijn. Het feit dat ik hier nu zit, zegt volgens mij genoeg. Dat gaan we de opdrachtgever laten zien, dus ik zie het met vertrouwen tegemoet.”

Hoe lang Rentier zichzelf geeft om deze missie te volbrengen, vindt hij nu nog moeilijk in te schatten. “Ik ben zeker niet aangetrokken als interim,” zo verzekert hij. Om die woorden kracht bij te zetten is de westerling onlangs verhuisd naar de Veluwe, om dichter bij het vuur te zitten. “Dit is een mooie organisatie met betrokken werknemers, daar hoort ook betrokkenheid van mijn kant bij. Ik wil op alle locaties mijn gezicht laten zien en de mensen spreken”, besluit hij. En om de daad meteen bij het woord te voegen, grijpt hij naar zijn autosleutels. Op naar een werkbezoek aan de vestiging in Apeldoorn.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 3/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Verkeerleiders ProRail gaan vaker uitvallen

12 nov om 10:08 uur
De komende maanden gaan er naar verwachting vaker treinen uitvallen, vanwege een verziekte werksfeer bij ProRail.…
Lees verder »

Marc Rosier nieuwe ov-directeur MRDH

4 nov om 10:53 uur
Marc Rosier wordt per 1 januari 2022 de nieuwe directeur OV van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Hij…
Lees verder »

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt om 12:09 uur
De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus en…
Lees verder »

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt om 09:58 uur
Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…
Lees verder »

‘We willen onze visie delen met de markt’

19 okt om 10:32 uur
Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het…
Lees verder »

RET en Stevin versnellen energietransitie samen

8 okt om 07:57 uur
De Rotterdamse vervoerder RET en Stevin Technology Consultants onderzoeken samen hoe ze de Rotterdamse …
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »