‘Garantiefonds voor batterijen e-bussen’

‘Garantiefonds voor batterijen e-bussen’

Staatssecretaris Dijksma van IenM wil een Europees garantiefonds om onzekerheid over de levensduur van batterijen weg te nemen. Dat zou een impuls moeten geven aan elektrische bussen.

De onzekerheid over de levensduur van de accu’s is volgens Dijksma een belangrijke reden waarom elektrische bussen niet op prijs kunnen concurreren met dieselbussen. Als de batterijen minder lang meegaan dan verwacht, zou het vervoerbedrijf een beroep moeten kunnen doen op een Europese garantiefonds. Dat drukt de prijs van elektrische bussen en geeft een impuls aan innovatie, meent de staatssecretaris. Zij gaat hierover in gesprek met de Europese Commissie.

Sharon Dijksma sprak vandaag in Eindhoven tijdens een besloten internationale bijeenkomst van opdrachtgevers in het ov, georganiseerd door Transdev Nederland. Het moederbedrijf van Connexxion en Hermes gaf uitleg over de concessie Zuidoost-Brabant als eerste en grootste zero-emissie concessie in Europa. Hermes gaat vanaf december 40 elektrische bussen inzetten in de stadsdienst van Eindhoven.

Nieuwe ov-bussen moeten vanaf 2025 uitstootvrij zijn. Onder die afspraak zette staatssecretaris Dijksma vorige maand haar handtekening, samen met alle decentrale overheden.

Eén reactie

  1. eduard5208
    18 mei 2016 om 18:27

    Batterijen, accu’s: het is kennelijk één pot nat. Benieuwd wie dit garantiefonds gaat vullen. Garantie op wat eigenlijk? Levensduur van Lithium Ion batterijen en ultracondensatoren is in China (onder andere bij CSR en CNR) ruimschoots bekend. Daar hebben de Chinezen geen fonds voor nodig. Een fonds betekent nog meer rondpompen van geld. Ben benieuwd wat Dijksma nog meer aan visies op vooral besloten bijeenkomsten ten beste gaat geven. Is overigens Transdev niet meer het moederbedrijf van Veolia?

Lees ook