Daimler presenteert zelfrijdende dieselbus

Daimler presenteert zelfrijdende dieselbus

door in rubriek bus
2 reacties

Daimler heeft in Halfweg een autonoom rijdende 12-meterbus gepresenteerd. Volgens de fabrikant is de Mercedes Benz FutureBus een wereldprimeur. Het gaat nog wel om een concept.

De bus is volgens Daimler semi-automatisch. Hij is in staat zelfstandig te rijden, rekeninghoudend met ander verkeer en verkeerslichten, maar er is wel een chauffeur aan boord. Die blijft verantwoordelijk en kan ook wanneer hij wil ingrijpen in het automatische systeem.

Loungeruimte
Naast de zelfrijdende technologie heeft de bussenbouwer zich ook gefocust op het interieur. Dat bestaat uit drie zones. De voorste zone bij de chauffeur – die niet meer fysiek is afgescheiden – is een serviceruimte, het middelste deel bij de enige set (brede) deuren is bedoeld om snel in- en uit te stappen; achterin, tot slot, bevindt zich een ‘loungeruimte’ waar mensen kunnen plaatsnemen die langer in de bus zitten.

De bus maakt enkele proefritten van 20 kilometer op de Zuidtangent. De provincie Noord-Holland en het ministerie van IenM hebben daarvoor toestemming gegeven. Vialis zorgt voor de communicatie met de verkeerslichten. De bus krijgt niet alleen een signaal van het komende verkeerslicht, maar ook het verkeerslicht daarna, zodat de bus zijn snelheid daarop kan aanpassen. De maximum snelheid van de bus is 70 kilometer per uur.

Minder stress
Volgens Daimler staat de arbeidsplaats van de chauffeur voorlopig niet ter discussie. “Die krijgt alleen een baan met minder stress”, aldus het bedrijf. Voor de verre toekomst durft het bedrijf geen uitspraken te doen.

Daimler heeft zich nog niet gericht op vernieuwde aandrijftechnologie. De conceptbus is uitgerust met een dieselmotor. Binnen twee jaar wil het bedrijf ook met een elektrische en een hybride versie op de proppen komen. Begin volgend decennium moet het concept in serieproductie gaan. Voor de komende jaren steekt Daimler 200 miljoen euro in onder meer de ontwikkeling van zelfrijdende technologieën.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

 1. MvM
  29 juli 2016 om 13:59

  Rails weg = trein weg;
  even later ook : bus weg.

  Treinreizen = ontspannen beroepsvervoer;
  ben daar zuinig op.

 2. Robert Jan Roos
  5 augustus 2016 om 17:26

  Begrijp Mvm niet. Gaat niet over treinen. Gaat over verdergaande ontwikkelingen in verkeer en vervoer. Automatische metro’s zijn al sinds de 80-er jaren buiten Nederland nagenoeg standaard. En ze kunnen naast rails ook op banden rijden. Is nu een bewezen super veilig en hoogfrequent systeem. (spits)interval van bijna 1 minuut wordt ook een soort van basis, naast het behouden van een goede frequentie in de dal- en avonduren, met als gevolg een sterke groei in de vervoervraag. Dit inspelen op de menselijke vraag is enkel mogelijk geworden door het toepassen van nieuwe technieken en processen. Kortom, juich deze ontwikkelingen toe.

Lees ook