Daimler presenteert zelfrijdende dieselbus

maandag 18 juli 2016
timer 2 min

Daimler heeft in Halfweg een autonoom rijdende 12-meterbus gepresenteerd. Volgens de fabrikant is de Mercedes Benz FutureBus een wereldprimeur. Het gaat nog wel om een concept.

De bus is volgens Daimler semi-automatisch. Hij is in staat zelfstandig te rijden, rekeninghoudend met ander verkeer en verkeerslichten, maar er is wel een chauffeur aan boord. Die blijft verantwoordelijk en kan ook wanneer hij wil ingrijpen in het automatische systeem.

Loungeruimte
Naast de zelfrijdende technologie heeft de bussenbouwer zich ook gefocust op het interieur. Dat bestaat uit drie zones. De voorste zone bij de chauffeur – die niet meer fysiek is afgescheiden – is een serviceruimte, het middelste deel bij de enige set (brede) deuren is bedoeld om snel in- en uit te stappen; achterin, tot slot, bevindt zich een 'loungeruimte' waar mensen kunnen plaatsnemen die langer in de bus zitten.

De bus maakt enkele proefritten van 20 kilometer op de Zuidtangent. De provincie Noord-Holland en het ministerie van IenM hebben daarvoor toestemming gegeven. Vialis zorgt voor de communicatie met de verkeerslichten. De bus krijgt niet alleen een signaal van het komende verkeerslicht, maar ook het verkeerslicht daarna, zodat de bus zijn snelheid daarop kan aanpassen. De maximum snelheid van de bus is 70 kilometer per uur.

Minder stress
Volgens Daimler staat de arbeidsplaats van de chauffeur voorlopig niet ter discussie. "Die krijgt alleen een baan met minder stress", aldus het bedrijf. Voor de verre toekomst durft het bedrijf geen uitspraken te doen.

Daimler heeft zich nog niet gericht op vernieuwde aandrijftechnologie. De conceptbus is uitgerust met een dieselmotor. Binnen twee jaar wil het bedrijf ook met een elektrische en een hybride versie op de proppen komen. Begin volgend decennium moet het concept in serieproductie gaan. Voor de komende jaren steekt Daimler 200 miljoen euro in onder meer de ontwikkeling van zelfrijdende technologieën.


Rails weg = trein weg;
even later ook : bus weg.

Treinreizen = ontspannen beroepsvervoer;
ben daar zuinig op.

Begrijp Mvm niet. Gaat niet over treinen. Gaat over verdergaande ontwikkelingen in verkeer en vervoer. Automatische metro's zijn al sinds de 80-er jaren buiten Nederland nagenoeg standaard. En ze kunnen naast rails ook op banden rijden. Is nu een bewezen super veilig en hoogfrequent systeem. (spits)interval van bijna 1 minuut wordt ook een soort van basis, naast het behouden van een goede frequentie in de dal- en avonduren, met als gevolg een sterke groei in de vervoervraag. Dit inspelen op de menselijke vraag is enkel mogelijk geworden door het toepassen van nieuwe technieken en processen. Kortom, juich deze ontwikkelingen toe.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Daimler presenteert zelfrijdende dieselbus

Mercedes-Benz Future Bus mit CityPilot; teilautomatisiert fahrender Stadtbus mit Ampelerkennung; Hindernis- und Fußgängererkennung; 10 Kameras; automatisierte Haltestellenfahrten; Radarsysteme für Nah- und Fernbereich Basisfahrzeug: Mercedes-Benz Citaro; OM 936 mit 220 kW/299 PS; 7,7 L Hubraum, Länge/Breite/Höhe: 12.135/2.550/3.120 mm Mercedes-Benz Future Bus with CityPilot; semi-automated city bus with traffic light recognition; recognition of obstacles and pedestrians; automated bus stop approaches basic vehicle: Mercedes-Benz Citaro; OM 936 rated at 220 kW/299 hp; displacement 7.7 l; length/width/height: 12135/2550/3120 mm.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »