NS test afzwakken spits met extra korting

NS test afzwakken spits met extra korting

door in rubriek hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor NS test afzwakken spits met extra korting

NS neemt na de zomer een proef om de spitsdrukte te verminderen. Houders van een Altijd Voordeel-abonnement krijgen meer korting aan de randen van de ochtendspits en in het dal.

Dat maakte president-directeur van NS Roger van Boxtel gisteravond op tv bekend in Nieuwsuur. Van Boxtel maakt zich zorgen over de achterblijvende investeringen op het spoor terwijl het aantal reizigers blijft toenemen. Hij brak een lans voor jaarlijks 1 miljard euro extra investeringen in de Nederlandse infrastructuur, zoals bepleit door de Mobiliteitsalliantie.

NS test in de maanden september, oktober en november of het verruimen van de kortingsperiode helpt bij het spreiden van de spitsdrukte. De 21.000 reizigers van een Altijd Voordeel-abonnement krijgen in de ochtendspits twee uur langer 40 procent korting, in plaats van 20 procent. Daarmee wordt het volgens NS interessant om een trein eerder of later te nemen om de hyperspits (van 7.30 tot 8.30 uur) te mijden. Tussen 11.00 en 15.00 uur loopt de korting zelfs op tot 60 procent.

Belonen goed gedrag
In plaats van reizigers te straffen met een extra heffing in de top van de spits kiest NS dus voor het belonen van goed gedrag, zoals dat wordt toegepast in de vele spitsmijdingsprojecten voor automobilisten. Op de drukste spoortrajecten groeit het aantal reizigers jaarlijks ongeveer 5 procent, met dank aan de groeiende economie en dalende werkloosheid. NS start binnenkort een onderzoek naar de voorkeuren en behoeften van reizigers met betrekking tot reistijd en prijzen.

Het materieeltekort loopt intussen langzaam terug sinds de 58 met spoed bestelde Sprinters van Stadler op het spoor komen. Vanaf volgend jaar komen daar de 118 nieuwe CAF-Sprinters bij. Op de lijn Amsterdam–Utrecht–Eindhoven ontstaat 15 procent meer plaats in de treinen als daar vanaf december iedere 10 minuten een Intercity gaat rijden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook