NS onderzoekt wachtbeleving reizigers

NS onderzoekt wachtbeleving reizigers

door in rubriek centraal, onderzoek, stations
Reacties uitgeschakeld voor NS onderzoekt wachtbeleving reizigers

NS Stationslab onderzoekt deze week het wachtgedrag van reizigers. Ze kunnen tussen 10.00 en 19.00 uur meedoen aan een stresstest op het Centraal Station in Amsterdam.

In dit onderzoek meet NS de beleving van reizigers in het station terwijl ze op de trein wachten. Wachttijd is een van de belangrijkste bepalers van tevredenheid van de treinreis, weet NS Stationslab uit eerdere onderzoeken. Mark van Hagen, onderzoeker bij NS: “Treinreizigers brengen tweederde deel van hun reistijd wachtend op het station door. Het verblijf op stations telt voor 25 procent mee in de beleving van de totale reis”.

   Lees meer: Muziek, kleur, geur op het station werkt

Eerder onderzoek richtte zich voornamelijk op psychologische beleving van de stationsomgeving en werd uitgevoerd met het bevragen van reizigers. In deze stresstest zoomt NS Stationslab in op de lichamelijke aspecten.

De kernvraag is: hoe beleven reizigers de verblijfskwaliteit en verblijfstijd? Studenten psychobiologie en geneeskunde van de VU en UvA nemen de testen af, alle reizigers kunnen meedoen. Aan de hand van de resultaten wil NS nieuwe denkrichtingen en aanknopingspunten voor verder onderzoek. “Met als doel kennis te vergroten over het verzachten van wachten”, besluit Van Hagen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook