Zwolle krijgt minder wissels én nieuw perron

Zwolle krijgt minder wissels én nieuw perron

door in rubriek ov-knooppunten
Reacties uitgeschakeld voor Zwolle krijgt minder wissels én nieuw perron

ProRail-baas Pier Eringa was op 6 juli op werkbezoek op station Zwolle, om te kijken hoe de grootschalige werkzaamheden ervoor staan. Het station ligt sinds 30 juni al plat, omdat ProRail en aannemer Strukton Rail werken aan de ontvlechting van de sporen van en naar Noord-Nederland en een extra perron naar Enschede bouwen. Een rondleiding op de bouwplaats.

De mega-operatie kostte driekwart jaar aan voorbereiding, begint projectmanager Michel La Faille van Strukton Rail de rondleiding. “Het is een hele robuuste planning, heel sober. We hebben tot en met 15 juli de tijd, want 16 juli gaat het station weer open. We halen 23 wissels aan de oostzijde van het station weg en er komen er vijf terug. Dat vergt een goede planning. Drie wissels kunnen we hergebruiken: die waren nog niet aan het einde van de levensduur. De andere twee zijn nieuw.”

Het materiaal wordt volledig uit de grond gehaald.

Door de ontvlechting van de corridors kunnen de treinen van en naar Meppel, Emmen en Enschede straks onafhankelijk van elkaar bewegen en hoeven zij niet meer op elkaar te wachten. Dat verbetert de doorstroming en de punctualiteit van de treinen. “De sporen naar Emmen en Enschede krijgen een vrije baan en het spoor naar Meppel hoeft dan niet meer te kruizen”, voegt Jan Berckenkamp van Strukton Rail toe.

Extra perron
Behalve de ontvlechting van de sporen aan de oostzijde van het station, wordt ook een extra perron voor een rechstreekse Intercity naar Enschede ingericht. Martin de Vries, planontwikkelaar bij ProRail: “En daarvoor leggen we ook extra bovenleiding aan en is de westzijde van het station nu ook buiten gebruik.” Of dan ook niet meteen de sporen aan de westzijde, richting Utrecht en Lelystad, kunnen worden ontvlochten? “Nee, spoorbrug de Hanzeboog laat geen extra spoor toe.”

Jan Berckenkamp: “Het meeste materiaal wordt hergebruikt. In de aanbesteding vroeg ProRail om duurzaam gebruik van materialen.”

Spoorplan Noord-Nederland
“Dit is de eerste van drie fases van het Spoorplan Noord-Nederland”, vertelt Toon van Beek, projectleider van project ‘Zwolle Spoort’ namens gemeente Zwolle. In mei werd nog een busbrug over het station gereden. In de volgende fase, in 2021, wordt het traject bij Herfte viersporig en komt er een dive-under. Verder wordt het busstation van de noordzijde van het station naar de zuidzijde verplaatst, waardoor aan de noordzijde ruimte ontstaat om een ondergrondse fietsenkelder te bouwen en wordt het Stationsplein ingericht als verblijfsgebied.

Internationale kansen
ProRail-topman Eringa hoort het allemaal geamuseerd aan. Als voorzitter van de Europese spoorbeheerders EIM maakt hij zich hard voor internationaal treinverkeer dat concurreert met vliegverkeer. En hij ziet kansen voor Zwolle om toe te treden tot het internationale treinnetwerk.

“Er is plek voor meer dan alleen binnenslands vervoer. De Intercity Zwolle-Enschede kan bijvoorbeeld worden doorgetrokken naar Duitsland.” Of die verbinding er komt, bijvoorbeeld naar Münster, weet Eringa nog niet. “Het is onze taak om de infrastructuur te leveren. Die is er straks. Het is dan aan de vervoerder om dat in te vullen.”

Bovenleidingspanning
Een verbinding tussen Nederland en Duitsland leverde problemen op op het traject Hengelo-Bielefeld, waarbij de omschakeling van 15.000 Volt wisselspanning naar 1500 Volt gelijkspanning onvoldoende werkt. De ProRail-topman is daarvoor niet bang bij een eventuele Intercity van Zwolle naar Münster.

Hij doet een beroep op Ertms. “Dan valt van spanning wisselen ook makkelijker te regelen. Door treinen digitaal aan te sturen, kunnen we ze slimmer laten rijden en met elkaar laten communiceren. De locomotieven moeten dan verschillende capaciteiten aankunnen. Overheden zouden vervoerders daarin financieel tegemoet kunnen komen.”

Dat Ertms niet nu al wordt neergelegd op Zwolle – Enschede, heeft volgens Eringa te maken met de politiek. “We hebben het al op meerdere trajecten in Nederland liggen, maar daar moet de politiek dan eerst meer akkoord gaan. Dus daar is het nu op wachten.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook