GVB over op Nederlandse groene stroom
dossier ZE2025

GVB over op Nederlandse groene stroom

door in rubriek Amsterdam, metro, tram
Reacties uitgeschakeld voor GVB over op Nederlandse groene stroom

Vanaf 2019 rijden de tram en metro in Amsterdam op Nederlandse groene stroom. Dit is de uitkomst van de aanbesteding die GVB samen met Metro en Tram van de gemeente Amsterdam in mei dit jaar is gestart.

De aanbesteding is gewonnen door energieleverancier Nuon/Vattenfall die met onder meer windmolens op de Maasvlakte de groene energie opwekt. De stroom komt voor 100 procent uit Nederland. GVB wil  in 2025 klimaatneutraal opereren. Ook gaat de stadsvervoerder in samenwerking met Nuon/Vattenfall extra duurzame opwekcapaciteit realiseren om in de energiebehoefte te voorzien.

Beslissend onderdeel
Om in de vraag naar groene stroom te voorzien, moest de inschrijver een plan schrijven. “Nuon/Vattenfall wist zich op dit punt te onderscheiden door voor een concurrerende prijs Nederlandse windstroom speciaal voor GVB aan te bieden, afkomstig uit verschillende windparken”, aldus GVB.

Het mes snijdt volgens het bedrijf aan twee kanten. Aan de ene kant investeren GVB en Nuon /Vattenfall samen in de opwekking van duurzame energie. “Anderzijds zorgen we er samen voor dat ook medewerkers van GVB en inwoners van Amsterdam profiteren van deze samenwerking.”

Grootverbruiker
De vervoermaatschappij verbruikt in een jaar tijd net zoveel energie als 45.000 Amsterdamse huishoudens. In 2025 moet het bedrijf klimaatneutraal opereren. “Het aanvullend vergroenen van het elektriciteitsverbruik is de volgende stap om dit te bereiken. Als grootverbruiker van elektriciteit valt hier nog het nodige te winnen.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook