Grensoverschrijdende IC’s stap dichterbij

Grensoverschrijdende IC’s stap dichterbij

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Grensoverschrijdende IC’s stap dichterbij

Vijf Nederlandse provincies en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben gisteren afspraken gemaakt om het grensoverschrijdende bus- en spoorvervoer te verbeteren. Het project Spoorzone Zwolle gold als voorbeeld bij de gemaakte afspraken.

Op de agenda staat in ieder geval om de treinverbinding Münster-Enschede door te trekken naar Zwolle. Ook wordt het traject geëlektrificeerd. Dat moet koren op de molen zijn van ProRail-baas en EIM-voorzitter Pier Eringa. Hij gaf vorig jaar al aan dat de infrastructuur in Zwolle geschikt was om een trein door te trekken naar Duitsland.

Daarnaast willen de partners de internationale treinverbindingen Amsterdam–Frankfurt en Amsterdam–Berlijn vereenvoudigen en verbeteren. Ook de verbinding Eindhoven–Düsseldorf moet er gaan komen. De Intercity Amsterdam–Heerlen wordt doorgetrokken naar Aken.

Regionaal vervoer
Ook voor de korte afstanden hebben de Nederlandse en Duitse provincies afspraken gemaakt. Zo moeten de reistijden voor de Drielandentrein (Aken–Maastricht) korter en wordt de frequentie op Dortmund–Enschede opgeschroefd. In het busvervoer worden twee verbindingen uitgebreid: Aalten–Bocholt en Nijmegen–Kleve.

Elektronische ticketing
De partners willen voor grensreizigers de e-ticketing vereenvoudigen. Zo willen ze onder meer een ID-ticketingproject starten in de regio Aken-Limburg en aan beide zijden van de grens de juiste betaalapparatuur installeren, zodat reizigers altijd Duitse en Nederlandse vervoerbewijzen kunnen kopen.

Spoorzone Zwolle als voorbeeld
De ontwikkelingen rond het tweede spoorknooppunt van Nederland, de Spoorzone Zwolle, vormde de inspiratie voor de afspraken tussen de Nederlandse en Duitse partners. In het stationsgebied wordt gewerkt aan de verbetering en uitbreiding van de infrastructuur voor treinen, bussen en fietsen, elektrificatie van het ov en meer fietsenstallingen.

In Zwolle wordt ook het gebied rondom het station aangepakt, zodat er een betere verbinding met de stad ontstaat. Het gebied wordt klimaatadaptief ingericht om overlast bij extreme regenval en hitte te voorkomen en voorziet straks in de eigen energiebehoefte.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook