Waarom e-bussen niet massaal omarmd worden
dossier ZE2025

Waarom e-bussen niet massaal omarmd worden

Het World Resources Institute onderzocht in 16 wereldsteden wat de grootste belemmeringen zijn voor elektrificatie van de busvloot en hoe steden dit kunnen overwinnen. Wat maakt dat steden wereldwijd nog niet gebruik maken van elektrische bussen?

Wereldwijd waren in 2017 ongeveer 425.000 elektrische bussen in gebruik, waarvan 99 procent in China reed. De bloeiende industriële stad Shenzhen is één van de weinige wereldsteden die zijn vloot volledig heeft geëlektrificeerd. In Nederland hebben onder andere Venlo en Dordrecht een volledige e-vloot.

Het is niet het gebrek aan ambitie dat steden tegenhoudt. Met het doel om de uitstoot terug te dringen, hebben gemeentelijke bestuurders wereldwijd toegezegd hun stadsvloot in de komende tientallen jaren gedeeltelijk of zelfs volledig te vervangen door e-bussen. Een aantal steden, onder meer Mexico City, is een pilot gestart.

Een e-bus in Luxemburg Stad

Wat zijn de belemmeringen?
Waarom maken steden wereldwijd nog niet massaal gebruik van elektrische bussen? Het is een mix van technologische, financiële en institutionele uitdagingen, volgens een tweetal rapporten van het World Resource Institute. Zij deed onderzoek naar de inspanningen in 16 steden in verschillende stadia van het adopteren van e-bussen. Het eerste rapport concentreert zich op drie belangrijke soorten belemmeringen, terwijl de tweede benadrukt hoe deze te overwinnen.

De onderzochte steden variëren van Addis Ababa in Ethiopië, waar rond elektrische bussen geen substantiële planning bestaat, tot steden als Philadelphia en Campinas (Brazilië) die beiden pilots uitvoeren. De onderzochte steden variëren geografisch: sommigen bevinden zich in ontwikkelde landen zoals Chili en Spanje, en anderen in opkomende landen zoals India. “Inzicht krijgen in het feit dat elektrische voertuigen méér zijn dan alleen voertuigen, vormt een van de moeilijkste obstakels voor mensen. Dat zien we zowel in de energie- als de transportsector”, zegt Camron Gorguinpour, een van de hoofdauteurs van de rapporten. “Het is moeilijk voor mensen, die hun hele carrière hebben gedacht dat voertuigen en elektrische systemen gescheiden zijn, om zich nu te realiseren dat deze dingen samen kunnen vallen.”

Elektrische bus in Warschau

Dat betekent dat wanneer steden overwegen om elektrische bussen te gebruiken, ze de upgrades voor het stroomnet, de vereiste oplaadinfrastructuur en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, moeten begrijpen. Het nalaten hiervan, is de meest voorkomende fout, volgens Gorguinpour. Veel steden hebben hun laadstations zo opgezet dat ze denken dat de dingen ‘vanzelf werken’.

Initiële kosten
Steden over de hele wereld noemden vaak hogere uitgaven als grootste obstakel om een elektrische vloot aan te schaffen. Terwijl steden die e-bussen adopteren uiteindelijk geld besparen op zaken als brandstof, om nog maar te zwijgen over de moeilijk te kwantificeren waarde van schonere lucht en minder uitstoot van broeikasgassen.

De initiële kosten zorgen voor aanzienlijke uitdagingen. In de casestudies varieerde de prijs van een nieuwe e-bus tussen de 300.000 en 900.000 dollar per bus, waarbij het rapport opmerkte dat de prijzen variëren afhankelijk van de fabrikant, de specificaties en de locatie van de laadinfrastructuur. In de Verenigde Staten is een elektrische bus gemiddeld ongeveer 750.000 dollar, terwijl een conventionele dieselbus ruim drie ton goedkoper is.

Lees het hele artikel (Engels)

Eén reactie

  1. Frans Eekhout
    8 juli 2019 om 11:25

    Elektrische bussen versus trolley bussen…
    Is er verder nog een link gemaakt tussen elektrische bussen met oplaadpunten en trolley bussen, beide rijden elektrisch, maar de laatste heeft daarnaast ook een omvangrijke infrastructuur vanwege de bovenleiding. Door de afwezigheid van uitlaatgassen van bussen die op elektriciteit rijden komt dat het milieu alleen maar ten goede, mits de opgewekte stroom ook is opgewekt met groene stroom en niet met fossiele brandstoffen die op een andere wijze het milieu vervuilen. De voors- en tegen is verder nog niet goed tegen elkaar afgewogen heb ik zo’n idee.

Lees ook