Groningen heeft integrale ze-strategie
dossier ZE2025

Groningen heeft integrale ze-strategie

door Sjouke van der Vlugt, gemeente Groningen  in rubriek bus
1 reactie

In Groningen en Drenthe wordt geïnvesteerd in schone voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur, vertelt Sjouke van der Vlugt, beleidsmedewerker Stadsontwikkeling bij de gemeente Groningen. Daarbij trekt de gemeente op samen met OV-Bureau Groningen Drenthe.  

In deze provincies krijgt de waterstofeconomie een enorme impuls. Zo rijden er steeds meer vuilniswagens en bussen op waterstof. De benodigde waterstoftankstations voor de bussen kunnen ook gebruikt worden voor personenauto’s en vrachtwagens 

Strijd om de ruimte
In de druk bezochte en intensief gebruikte binnenstad van Groningen strijden voetgangers, fietsers, geparkeerde fietsen, terrassen, reclameborden, evenementen, bussen en bevoorradingsverkeer met elkaar om de schaarse ruimte. Dit leidt steeds vaker tot congestie en verkeersonveilige situaties voor voetgangers en fietsers. Bussen om de binnenstad heen leiden en slim ruimtegebruik in de stad, zoals het toestaan van laden en lossen op de busbaan, bieden verlichting.  

Slim combineren
Maar hoe voorkomen we dat vrachtwagens de bushaltes en de doorgang blokkeren op de steeds drukker wordende busroutes

In de regio zien we voorzieningen verdwijnen, waardoor de leefbaarheid van bepaalde doelgroepen onder druk komt te staan. Tegelijkertijd zien we kansen ontstaan voor nieuwe concepten, zoals de mobiliteitshubs in Groningen en Drenthe waar meerdere voorzieningen aan elkaar worden gekoppeld. Zo kan je straks je pakketje uit de kluis halen tijdens de reis van je werk naar huis. 

Integrale aanpak
Een integrale visie op mobiliteit van personen en de bereikbaarheid van goederen en diensten is van groot belang voor de leefbaarheid in stad en regio. Hoe kunnen we de verduurzaming van het openbaar vervoer en de stadslogistiek gezamenlijk oppakken? We delen graag onze ideeën op 31 oktober tijdens de Zero Emissie Conferentie en gaan hierover graag met je in gesprek. Bekijk hier het programma en meld je aan voor de conferentie.

Dit artikel komt uit het ‘Zero Emissie’-magazine. In dit magazine leest u onder meer over de Zero Emissie Conferentie, die wij op 31 oktober organiseren. Lees hier gratis het magazine!

Eén reactie

 1. MP Wiersema
  25 oktober 2019 om 15:35

  Groningen had gewoon een TRAM moeten hebben l
  Van Airport Eelde – Hoofdstation – Grote Markt – Station Noord – Zernike complex
  En verder binenstad alleen voor fietsers en voetgangers!
  Ook GEEN bussen over de diepenringen, Zijn veel te smal!

Lees ook