VDL: “Wij willen voorop lopen in MaaS-keten”

VDL: “Wij willen voorop lopen in MaaS-keten”

door in rubriek artikel, bus
Reacties uitgeschakeld voor VDL: “Wij willen voorop lopen in MaaS-keten”

De focus lag tijdens Busworld in Brussel niet op de nieuwe Futura-bus met camerasysteem dat VDL presenteerde: “Wij willen leidend zijn in de hele keten van e-mobiliteit”, sprak VDL-directeur Henk Coppens ambitieus.

De VDL Groep bestaat uit vier bedrijven, waaronder VDL Bus & Coach uit Valkenswaard. “We leveren naast bussen ook de infra, vuilniswagens en trucks. De focus moet liggen op innovatie en elektrificatie”, aldus Coppens.

Alex de Jong, businessmanager, voegt toe: “Bussen zijn een relatief klein onderdeel van de hele keten. Door ook partner te zijn in het leveren van laadinfra en smart grids, kunnen we andere oplossingen bieden. Trucks en bussen kunnen op dezelfde laadpalen gaan laden, bijvoorbeeld.”

Samenwerkingen
De grootste innovatie is volgens Coppens om de markt op te gaan en samen te werken. “We zijn klaar om te accelereren en bij te dragen aan leefbare steden”. Dankzij samenwerkingen met de industrie kan VDL naar eigen zeggen op de concurrentie vooruit blijven. Zo werkte de VDL Groep onder meer mee aan de deeltjesversneller CERN in Genève.

VDL wil partner zijn in de gehele keten.

Businessmanager De Jong gaat verder: “We moeten eerder met operators, vervoerders, netbeheerders en overheden om tafel. Sinds de opkomst van e-mobiliteit is dat véél belangrijker geworden.” Hij noemt Eindhoven als voorbeeld, waar VDL niet alleen de bussen leverde maar ook de installaties.

CEO Coppens: “Het gaat er niet om om technologie te pushen, het gaat om mobiliteitsoplossingen aanbieden. Energiemanagement in voertuigen gaat een steeds grotere rol spelen in de transitie naar elektrisch vervoer. Als sector moeten wij een oplossing vinden.”

Futura
Ten slotte presenteerde VDL ook nog haar nieuwe Futura bus. Deze 13.5 meter-bus heeft, dankzij het lichte gewicht, twee assen en daardoor een draaicirkel die even groot is als die van een reguliere 12 meterbus. Bovendien hebben de buitenspiegels plaatsgemaakt voor een camerasysteem. Dat verhoogt de aerodynamica, legt businessmanager Pieter Gerdingh uit: “Aan weerszijden hebben we twee camera’s gemonteerd. Via een camerasysteem aan het dashboard, kan de chauffeur dus de achterkant zien.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook