Ov-reis kostte 73.000 studenten teveel geld

Ov-reis kostte 73.000 studenten teveel geld

door in rubriek bus, metro
Reacties uitgeschakeld voor Ov-reis kostte 73.000 studenten teveel geld

Bijna 73.000 studenten hebben 16 augustus ten onrechte betaald voor hun reis met bus, tram of metro. De reden is een fout in de jaarkalender die vervoerders gebruiken. Dit blijkt uit een analyse van de OV ombudsman, voorheen bekend as OV loket. De ombudsman oppert ook om de aantrekkelijkheid van internationale treinreizen te vergroten.

Regisseur Studenten Reisrecht (RSR) heeft bekend gemaakt dat studenten het teveel betaalde geld terug kunnen krijgen, maar die boodschap heeft bijna 58.000 studenten niet bereikt. Zij hebben nog steeds geld tegoed van vervoerders.

Niet-werkende studentenkaarten
De OV ombudsman maakt in zijn rapportage over het derde kwartaal van 2019 melding van veel klachten van studenten over niet-werkende studentenkaarten en over het ten onrechte afboeken van saldo. Studenten hoeven alleen langs een kaartautomaat om hun geld terug te krijgen. Dit bericht heeft echter 75 procent van de studenten blijkbaar niet bereikt. “Een uitgelezen kans om de effectiviteit van dit soort maatregelen te meten”, aldus de OV ombudsman.

Internationale treinreizen
In de kwartaalrapportage breekt de OV ombudsman een lans om de aantrekkelijkheid van internationale treinreizen te vergroten. Daarvoor is het in elk geval nodig dat het boeken van tickets wordt vereenvoudigd. Het gebeurt nogal eens dat tickets wel worden aangeboden, maar bij boeking toch niet beschikbaar blijken te zijn. Ook komt het voor dat prijzen tijdens het boekingsproces plotseling veranderen. “Het zou goed zijn als de branche gaat nadenken over een organisatie, vergelijkbaar met cheaptickets.nl, die voor reizigers op zoek gaat naar de goedkoopste tickets voor internationale treinreizen over alle aanbieders heen”, zo zegt de OV ombudsman.

Ook vindt de ombudsman dat de internationale treinreiziger meer recht heeft op financiële compensatie bij vertragingen. De OV ombudsman pleit voor een compensatieregeling die uitgaat van de vertraging op de hele reis en niet op deeltrajecten zoals nu het geval is.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook