Keolis verliest IJssel-Vecht definitief

Keolis verliest IJssel-Vecht definitief

door Marcel Slofstra in rubriek bus
geen reacties

Keolis is definitief de concessie IJssel-Vecht kwijt. De concessie was eerder afgegeven voor tien jaar en betreft de regio tussen Noordwest-Overijssel, Apeldoorn en Lelystad.

Met de concessie was zo’n 900 miljoen gemoeid. De concessie werd eerder al ingetrokken nadat de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland concludeerden dat Keolis opzettelijk verkeerde informatie verstrekte. Hier ging Keolis tegen in beroep; dat beroep heeft de vervoerder nu verloren.

Keolis had voor het uitvoeren van het vervoer al bussen besteld, afkomstig uit China. Tevens geeft de vervoerder aan dat door het verlies van de concessie zo’n 260 arbeidsplaatsen op de tocht komen te staan. Desondanks stellen de provincies dat integriteit voorop moet staan. Gedeputeerde Bert Boerman tegen RTV Oost: “Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes.”

Vanaf december gaat Keolis desondanks een noodconcessie uitvoeren, voor maximaal twee jaar. Dit is nodig om te voorkomen dat het vervoer in de regio spaak loopt. Hiervoor mag Keolis de bestelde zero emissiebussen inzetten. De noodconcessie is ook ingesteld om de werkgelegenheid nog enigszins te waarborgen.

Vakbonden, de ondernemingsraad, Keolis en de provincie zijn afgelopen weken met elkaar in gesprek geweest. Twee directeuren, die verantwoordelijk gehouden worden voor de fraude, zijn ontslagen. “De provincies hebben geluisterd naar de inbreng van onder andere personeel, vakbonden en reizigersorganisaties. Daar wordt rekening mee gehouden bij het inrichten van de noodconcessie”, aldus de provincie.

Arriva, Connexxion en EBS deden eerder een poging de concessie binnen te halen. Dat mogen ze nu opnieuw proberen. De huidige gezondheidscrisis heeft echter de marktomstandigheden enorm doen veranderen, wat het waarschijnlijk maakt dat de vervoerders niet exact dezelfde aanbieding zullen indienen op de concessie. Dit kan resulteren in een compleet nieuwe aanbesteding.

Laat een reactie achter

Lees ook