In 2021 minder bussen in Groningen Drenthe

In 2021 minder bussen in Groningen Drenthe

In Groningen en Drenthe gaan in 2021 minder bussen rijden vanwege achterblijvende reizigersaantallen en noodzakelijke bezuinigingen, maar blijven wel alle lijnen intact om zo de kwaliteit op peil te houden. Wilko Mol, directeur OV-bureau Groningen Drenthe, op LinkedIn: “Beter nu iets minder bezuinigen en na een half jaar bijsturen dan nu fors ingrijpen en aan het eind van 2021 geld overhouden.”

Het reizigersaantal loopt in 2021 naar verwachting met 22 procent terug en daarom moet het OV-bureau in totaal 5 procent op de dienstregeling bezuinigen; omgerekend is dat 4 miljoen euro. Met de versobering van de dienstregeling willen het OV-bureau en vervoerder Qbuzz het hoofd te bieden aan de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Er vervallen geen lijnen, maar de frequenties worden wel naar beneden gebracht. Op elke lijn blijft minstens eenmaal per uur een bus rijden. Ook wordt het netwerk uitgedund, waardoor bepaalde haltes niet meer worden aangedaan. Waar het kan worden kleinere bussen of belbussen ingezet. De bushaltes worden niet verwijderd, zodat deze in de toekomst wellicht weer gebruikt kunnen worden.

Een overzicht van alle wijzigingen in 2021 vindt u hier.

Makkelijker opschalen

Qbuzz en het OV-bureau willen de dienstregeling zo inrichten, dat in de toekomst eenvoudig ingespeeld kan worden op de eventueel toenemende vraag. Qbuzz rijdt al met een ‘vlakke basisdienstregeling’, aangevuld met een ‘flexibele laag’ om in te spelen op drukte. Het OV-bureau heeft ervoor gekozen om niet meteen extra zwaar in te grijpen, door verdergaande afschaling van het ov voor te stellen per 2021. Zo wil het voorkomen dat de kwaliteit van het ov meer afgebroken wordt dan nodig.

Tijdens de Rondetafelbijeenkomst van OV-Magazine op 10 september, zei Wilko Mol al dat een goed en frequent ov-netwerk maatschappelijk gezien goedkoper is dan een slecht en infrequent netwerk, omdat de reiziger een groter deel betaalt.

Lees ook: Tijd om het ov-systeem te herijken

Het OV-bureau Groningen Drenthe sluit niet uit dat in 2021 de dienstregeling verder uitgekleed wordt, als de reizigersaantallen laag blijven of als er onvoldoende steun vanuit het Rijk voorhanden is.

Laat een reactie achter

Lees ook