‘Toegankelijkheid verankerd in dna van NS’

dinsdag 27 juni 2023

NS ontwikkelde een speciaal pakket voor mensen met een licht-verstandelijke beperking, waarmee zij na een training zelfstandiger kunnen reizen. © NS

Voor NS is een ‘bereikbaar Nederland voor iedereen’ een belangrijke missie. Toegankelijkheidsmanager Mariska Noorloos: “We nemen maatregelen die een stap voorwaarts zijn voor reizigers met en zonder beperking.” De focus ligt sinds kort ook op mensen met een licht-verstandelijke beperking.

“Steeds vaker kunnen mensen met een beperking zelfstandig op pad, soms is hulp nodig. Inmiddels zijn al onze sprintertreinen toegankelijk en rijdt de eerste toegankelijke intercity. De NS-app stelt actuele reisinformatie beschikbaar over toegankelijke reizen en klanten met een auditieve beperking kunnen via ‘klik voor teletolk’ contact opnemen met de klantenservice. Dit is slechts een greep uit de toegankelijkheidsverbeteringen die NS de laatste jaren heeft gerealiseerd.” 

“Sinds 2015 vraagt NS belangenorganisaties en (potentiële) klanten met een beperking regelmatig welke drempels zij (nog) ervaren bij het reizen met trein en welke verbeteringen prioriteit hebben. Vervolgens bedenkt NS samen met de belangenorganisaties hoe deze drempels kunnen worden weggenomen waarna NS de bedachte verbeteringen samen met ervaringsdeskundigen ontwerpt, ontwikkelt en test. Nothing about us without us staat centraal. Het aantal drempels voor (vooral) mensen met fysieke beperkingen neemt al jarenlang af.” 

TreinTrainPakket 

“NS werkt niet meer alleen samen met belangenorganisaties voor mensen met fysieke beperkingen, maar ook met organisaties voor laaggeletterden, digibeten en mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zoekt NS contact met ervaringsdeskundigen uit deze doelgroepen.” 

“Samen met mensen met een licht-verstandelijke beperking heeft NS het TreinTrainPakket ontwikkeld en in januari 2023 gelanceerd. Dit pakket is gemaakt voor en met de doelgroep, zodat zij met extra hulpmiddelen en training zoveel mogelijk zelfstandig met de trein kunnen reizen. Het bestaat onder andere uit een uitleg- en oefenmodule, een VR-game en een ervaringsreis. Zo leren mensen met een licht verstandelijke beperking zich onder begeleiding voor te bereiden op de treinreis en krijgen zij handvatten als de treinreis anders loopt dan gepland.” 

Reisassistentie weer op orde 

“Zo’n 5000 klanten met een beperking maken gebruik van reisassistentie. NS-medewerkers verlenen deze service op bemenste stations. Voor piekmomenten en op onbemenste stations doet NS een 

beroep op een externe dienstverlener. Personeelstekorten zorgden in 2022 voor haperingen in kwaliteit, maar inmiddels zijn 150 extra reisassistenten aangenomen en is de kwaliteit in alle regio’s weer op orde. Op basis van klachtenmonitoring zien we geen trajecten of stations waar de uitvoering van reisassistentie significant achterblijft. Eind 2023 is reisassistentie beschikbaar op alle door ProRail toegankelijk gemaakte stations, waar NS stopt.” 

“In maart concludeerde het College voor de Rechten van de Mens dat NS niet voldoende zou doen om de algemene toegankelijkheid te verhogen. NS heeft de uitspraak na verschijning besproken met IenW en belangenorganisaties. Dat heeft ideeën opgeleverd om reisassistentie verder te verbeteren, zonder de betrouwbaarheid aan te tasten. Inmiddels heeft IenW Kamervragen die over dit onderwerp zijn gesteld beantwoord.” 

Toegankelijk voor iedereen 

“Een reis zonder fysieke en emotionele drempels is een wens van alle klanten: jong en oud, met en zonder beperking. Bijna alle maatregelen die NS neemt om reizen voor mensen met een beperking te vergemakkelijken, zijn óók een stap voorwaarts voor reizigers zonder beperking. Zoals de gelijkvloerse instap in treinen en hoorbare én leesbare reisinformatie. NS wordt steeds alerter op inclusief ontwerpen van nieuwe producten en services, waardoor minder achteraf gerepareerd hoeft te worden.” 

“De missie van NS luidt: ‘Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen’. Daarmee zit aandacht voor toegankelijkheid verankerd in de basis van het bedrijf. Op het werkterrein toegankelijkheid blijft veel te doen, onder andere door het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV dat vorig jaar is gesloten en door nieuwe toegankelijkheidseisen in de ontwerpconcessie voor het hoofdrailnet. Daarom maakt NS de komende jaren meer capaciteit vrij voor toegankelijkheid: sinds mei van dit jaar is het toegankelijkheidsteam uitgebreid.”

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

8 apr om 14:46 uur

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers,…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »