Daimler optimaliseert digitale serviceverlening

maandag 30 januari 2023

Daimler Buses breidt de digitale serviceverlening verder uit richting vervoerders. Het bedrijf ging daarvoor een partnership aan met softwarespecialist IVU Traffic Technologies, dat het laad- en depotmanagement optimaliseert. “Om kwaliteit te leveren heb je betrouwbare partners nodig”, vertelt Joost van der Bijl, directeur van EvoBus Nederland | Daimler Buses.

De vraag van ov-vervoerders naar aanvullende voertuigdata neemt snel toe, weet hij. “Maar met die data is vaak meer mogelijk dan nu gebeurt. Je kunt alleen niet alle kennis zelf in huis hebben en moet dat misschien ook helemaal niet willen.”

Daarom ging Daimler in zee met softwarespecialist IVU, dat al 45 jaar mobiliteitsoplossingen levert, en nam zelfs een aandeel van 5 procent in het bedrijf. “Door machinelearning op de data toe te passen kunnen we processen verder optimaliseren”, vervolgt Joost Smits, directeur van IVU Nederland. “Systemen efficiënter inrichten bespaart veel op de personeels- en voertuigkosten en verbetert de businesscases.”

Laad- en depotmanagement

IVU combineert daarbij de data uit de Daimler-bussen met data uit laadsystemen en gaat het laad- en depotmanagement verzorgen. De software genereert laadplannen gebaseerd op behoeften, regelt de laadinfrastructuur en houdt rekening met de voorconditionering van de bussen en de belastingslimieten van het elektriciteitsnet.

De batterijen kunnen optimaal worden geladen door rekening te houden met de temperatuur van de batterij, de state of charge en de laadduur. “Door slimmer met de batterijen om te gaan, voorkom je een boel schade en ben je ook nog eens kostenefficiënt”, zegt Smits.

Joost Smits, directeur IVU Traffic Solutions: ‘Door slimmer met de batterijen om te gaan voorkom je een boel schade en ben je ook nog eens kostenefficiënt’

Daardoor kunnen vervoerders voortaan constant het energieverbruik en het energieniveau aan boord van de bussen monitoren. Alle laadprocessen worden dynamisch verdeeld over voertuigen en laadstations, zodat opladen efficiënt en zuinig is. De continue realtime bewaking van alle voertuigen omvat ook tijdige waarschuwingen wanneer de laadtoestand daalt, zodat bijvoorbeeld onvoorziene verkeersproblemen of omleidingen niet tot een storing door een lage laadtoestand leiden.

Automatische analyses

Verbruiksanalyses tonen niet alleen het relatieve stroomverbruik van individuele voertuigen, maar geven ook de oorzaken aan, bijvoorbeeld een verhoogd energieverbruik tijdens langere stilstandtijden in de winter of zomer met open deuren of een laag recuperatiepercentage.

De geautomatiseerde evaluatie, de ‘Minimal Data Set’, levert voertuigspecifieke gedefinieerde inzetgegevens op. Het dient ter rechtvaardiging van subsidies en wordt overgemaakt aan de bevoegde autoriteiten. Deze analyse bespaart transportbedrijven veel moeite bij het opstellen van statistieken.

Groeiende vraag

Daimler en IVU hebben in het Duitse Wiesbaden (nabij Frankfurt) al een showcase lopen, vertelt Van der Bijl, waarbij een integraal depot is opgeleverd met 125 snelladers. Met hulp van het datamanagementsysteem van IVU worden 125 Daimler-bussen efficiënt én effectief geladen. Smits: “Deze showcase is belangrijk. Hoe meer voorbeelden we krijgen, hoe sneller we kunnen opschalen. Omdat de software die we gebruiken is gestandaardiseerd werkt het ook in gemengde busvloten die veel vervoerders toch wel hebben.”

Van der Bijl kijkt erg tevreden uit naar de samenwerking: “Door onze voertuigexpertise te combineren met de softwarekennis van IVU, weet ik zeker dat we klanten een betere totaaloplossing kunnen bieden.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 4/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

In de garage bij het hoofdkantoor van EvoBus in Nijkerk, nemen Joost van der Bijl (rechts) en Joost Smits plaats in een Daimler-bus. IVU levert meer software voor bussen. © Guus Puylaert

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Daimler Buses trots op grote ov-order in Nederland

24 mrt om 10:17 uur

In de provincies Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 maar liefst 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veertig procent meer ZE-bussen in Groningen-Drenthe

24 mrt om 09:40 uur
In Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden. OV-bureau Groningen Drenthe…
Lees verder »

VDL onderzoekt hergebruik busbatterijen

14 mrt om 10:20 uur

VDL Bus & Coach en energiebedrijf RWE geven batterijen uit de 43 VDL-bussen die sinds 2016 in Eindhoven…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt om 11:47 uur

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »
descriptionArtikel

Brandveiligheid staat voorop bij Volvo Bus

7 mrt om 09:02 uur

Volvo Bus ontwikkelt in een eigen laboratorium batterijsystemen voor zijn elektrische bussen en besteedt…

Lees verder »

CaetanoBus vertrouwt op waterstof

2 mrt om 15:09 uur

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan om 10:30 uur

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »