Daimler optimaliseert digitale serviceverlening
Daimler Buses breidt de digitale serviceverlening verder uit richting vervoerders. Het bedrijf ging daarvoor een partnership aan met softwarespecialist IVU Traffic Technologies, dat het laad- en depotmanagement optimaliseert. “Om kwaliteit te leveren heb je betrouwbare partners nodig”, vertelt Joost van der Bijl, directeur van EvoBus Nederland | Daimler Buses.
De vraag van ov-vervoerders naar aanvullende voertuigdata neemt snel toe, weet hij. “Maar met die data is vaak meer mogelijk dan nu gebeurt. Je kunt alleen niet alle kennis zelf in huis hebben en moet dat misschien ook helemaal niet willen.”
Daarom ging Daimler in zee met softwarespecialist IVU, dat al 45 jaar mobiliteitsoplossingen levert, en nam zelfs een aandeel van 5 procent in het bedrijf. “Door machinelearning op de data toe te passen kunnen we processen verder optimaliseren”, vervolgt Joost Smits, directeur van IVU Nederland. “Systemen efficiënter inrichten bespaart veel op de personeels- en voertuigkosten en verbetert de businesscases.”
Laad- en depotmanagement
IVU combineert daarbij de data uit de Daimler-bussen met data uit laadsystemen en gaat het laad- en depotmanagement verzorgen. De software genereert laadplannen gebaseerd op behoeften, regelt de laadinfrastructuur en houdt rekening met de voorconditionering van de bussen en de belastingslimieten van het elektriciteitsnet.
De batterijen kunnen optimaal worden geladen door rekening te houden met de temperatuur van de batterij, de state of charge en de laadduur. “Door slimmer met de batterijen om te gaan, voorkom je een boel schade en ben je ook nog eens kostenefficiënt”, zegt Smits.
Joost Smits, directeur IVU Traffic Solutions: ‘Door slimmer met de batterijen om te gaan voorkom je een boel schade en ben je ook nog eens kostenefficiënt’
Daardoor kunnen vervoerders voortaan constant het energieverbruik en het energieniveau aan boord van de bussen monitoren. Alle laadprocessen worden dynamisch verdeeld over voertuigen en laadstations, zodat opladen efficiënt en zuinig is. De continue realtime bewaking van alle voertuigen omvat ook tijdige waarschuwingen wanneer de laadtoestand daalt, zodat bijvoorbeeld onvoorziene verkeersproblemen of omleidingen niet tot een storing door een lage laadtoestand leiden.
Automatische analyses
Verbruiksanalyses tonen niet alleen het relatieve stroomverbruik van individuele voertuigen, maar geven ook de oorzaken aan, bijvoorbeeld een verhoogd energieverbruik tijdens langere stilstandtijden in de winter of zomer met open deuren of een laag recuperatiepercentage.
De geautomatiseerde evaluatie, de ‘Minimal Data Set’, levert voertuigspecifieke gedefinieerde inzetgegevens op. Het dient ter rechtvaardiging van subsidies en wordt overgemaakt aan de bevoegde autoriteiten. Deze analyse bespaart transportbedrijven veel moeite bij het opstellen van statistieken.
Groeiende vraag
Daimler en IVU hebben in het Duitse Wiesbaden (nabij Frankfurt) al een showcase lopen, vertelt Van der Bijl, waarbij een integraal depot is opgeleverd met 125 snelladers. Met hulp van het datamanagementsysteem van IVU worden 125 Daimler-bussen efficiënt én effectief geladen. Smits: “Deze showcase is belangrijk. Hoe meer voorbeelden we krijgen, hoe sneller we kunnen opschalen. Omdat de software die we gebruiken is gestandaardiseerd werkt het ook in gemengde busvloten die veel vervoerders toch wel hebben.”
Van der Bijl kijkt erg tevreden uit naar de samenwerking: “Door onze voertuigexpertise te combineren met de softwarekennis van IVU, weet ik zeker dat we klanten een betere totaaloplossing kunnen bieden.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 4/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

In de garage bij het hoofdkantoor van EvoBus in Nijkerk, nemen Joost van der Bijl (rechts) en Joost Smits plaats in een Daimler-bus. IVU levert meer software voor bussen. © Guus Puylaert
Meer artikelen met dit thema
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep om 12:05 uurBus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Elektrificatie busvervoer heeft invloed op toegankelijkheid
11 sep om 14:19 uurIn het Nederlandse ov is vrijwel elke bus een gelijkvloerse lagevloersbus. Dat verhoogt de toegankelijkheid…
Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel
15 aug om 10:46 uurHet aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug om 11:16 uurDat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler
10 jul om 09:45 uurDe Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…
Qbuzz gekozen voor busvervoer Zuid-Holland Noord
6 jul om 13:12 uurQbuzz wint busconcessie Zuid-Holland Noord en verzorgt komende 13 jaar het busvervoer in regio's Holland…
Bus rapid transit slaat nieuwe weg in
30 jun om 11:23 uurNaast lightrail wordt ook Bus rapid transit (brt) steeds meer geïntegreerd in modellen om de toekomst van het…
Reactie toevoegen