De rol van cybersecurity in digitalisatie

donderdag 14 oktober 2021

Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security onderdeel is van elke ontwerpstap, schrijft Mathijs Voorend van Thales.

Tijdens het World Passenger Festival in Amsterdam op 5 en 6 oktober organiseerde Thales een rondetafeldiscussie over innovatie en digitalisatie van mobiliteit en de rol van cybersecurity.

Digitalisatie en innovatie

Verstedelijking zorgt voor toenemende druk op de mobiliteitsinfrastructuur. Investeringen in ‘harde’ infrastructuur (meer ov-lijnen) zijn nodig, maar die investeringen zijn niet genoeg om de toenemende vraag op te vangen.

Digitalisatie en innovatie zijn nodig om de ‘customer journey’ van de reiziger te verbeteren en een aanbod te creëren dat beter aansluit op persoonlijke voorkeuren. Een voorbeeld is digitalisering van het spoor door invoering van ERTMS. Dit verhoogt de capaciteit en veiligheid van het bestaande spoor. Innovatie van het OV-chipkaartsysteem betekent dat reizigers straks ook met een bankpas kunnen in- en uitchecken.

Om de reiservaring te verbeteren is er behoefte om systemen aan elkaar te koppelen en (persoonlijke) data te delen en te gebruiken in de mobiliteitsketen. Hiervoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat de systemen die gebruikt worden beveiligd en veilig zijn, maar ook dat je weet wanneer er iets misgaat en kunt ingrijpen. Nog te vaak denkt men pas aan (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security (use-cases) onderdeel zijn van elke ontwerpstap.

Incidenten voorkomen

Het helemaal voorkomen van security-incidenten is vaak onmogelijk of beperkt de innovatiekracht van organisaties. Het continu monitoren van de beschikbaarheid van systemen, applicaties en producten is standaard als het om kritische infrastructuur gaat, zoals OV-chipkaartsystemen die gemonitord worden. Hiermee voorkomen we incidenten en garanderen we beschikbaarheid.

Dezelfde aanpak passen we ook toe op het gebied van cybersecurity. Het Security Operating Center (SOC) monitort de systemen en applicaties op dreigingen en afwijkingen, zodat men direct kan ingrijpen voordat er (grote) schade is aangericht. Hierdoor leer je als organisatie en kom je daarmee op een hoger niveau, waardoor de weerbaarheid wordt vergroot.

In Nederland heeft Thales als leverancier van technologie, producten en services jarenlange ervaring met het ontwikkelen en onderhouden van betaal- en veiligheidssystemen in en rond het spoor en met cybersecurity van kritische infrastructuur. Haar innovaties dragen bij aan de digitale transformatie van het openbaar vervoer en helpen tegelijkertijd organisaties weerbaar te blijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »