De rol van cybersecurity in digitalisatie

donderdag 14 oktober 2021

Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security onderdeel is van elke ontwerpstap, schrijft Mathijs Voorend van Thales.

Tijdens het World Passenger Festival in Amsterdam op 5 en 6 oktober organiseerde Thales een rondetafeldiscussie over innovatie en digitalisatie van mobiliteit en de rol van cybersecurity.

Digitalisatie en innovatie

Verstedelijking zorgt voor toenemende druk op de mobiliteitsinfrastructuur. Investeringen in ‘harde’ infrastructuur (meer ov-lijnen) zijn nodig, maar die investeringen zijn niet genoeg om de toenemende vraag op te vangen.

Digitalisatie en innovatie zijn nodig om de ‘customer journey’ van de reiziger te verbeteren en een aanbod te creëren dat beter aansluit op persoonlijke voorkeuren. Een voorbeeld is digitalisering van het spoor door invoering van ERTMS. Dit verhoogt de capaciteit en veiligheid van het bestaande spoor. Innovatie van het OV-chipkaartsysteem betekent dat reizigers straks ook met een bankpas kunnen in- en uitchecken.

Om de reiservaring te verbeteren is er behoefte om systemen aan elkaar te koppelen en (persoonlijke) data te delen en te gebruiken in de mobiliteitsketen. Hiervoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat de systemen die gebruikt worden beveiligd en veilig zijn, maar ook dat je weet wanneer er iets misgaat en kunt ingrijpen. Nog te vaak denkt men pas aan (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security (use-cases) onderdeel zijn van elke ontwerpstap.

Incidenten voorkomen

Het helemaal voorkomen van security-incidenten is vaak onmogelijk of beperkt de innovatiekracht van organisaties. Het continu monitoren van de beschikbaarheid van systemen, applicaties en producten is standaard als het om kritische infrastructuur gaat, zoals OV-chipkaartsystemen die gemonitord worden. Hiermee voorkomen we incidenten en garanderen we beschikbaarheid.

Dezelfde aanpak passen we ook toe op het gebied van cybersecurity. Het Security Operating Center (SOC) monitort de systemen en applicaties op dreigingen en afwijkingen, zodat men direct kan ingrijpen voordat er (grote) schade is aangericht. Hierdoor leer je als organisatie en kom je daarmee op een hoger niveau, waardoor de weerbaarheid wordt vergroot.

In Nederland heeft Thales als leverancier van technologie, producten en services jarenlange ervaring met het ontwikkelen en onderhouden van betaal- en veiligheidssystemen in en rond het spoor en met cybersecurity van kritische infrastructuur. Haar innovaties dragen bij aan de digitale transformatie van het openbaar vervoer en helpen tegelijkertijd organisaties weerbaar te blijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reisgedrag blijft lastig voorspelbaar

12 okt om 15:38 uur
Al sinds het begin der ov-tijden is het voorspellen van reizigersstromen essentieel voor het aanbieden van goede…
Lees verder »

Hoe design bijdroeg aan R-net-succes

11 okt om 10:06 uur
  Ruim tien jaar geleden werd de basis gelegd voor de succesvolle productformule R-net. Tot 2028 sluiten steeds…
Lees verder »

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »