De rol van cybersecurity in digitalisatie

donderdag 14 oktober 2021

Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security onderdeel is van elke ontwerpstap, schrijft Mathijs Voorend van Thales.

Tijdens het World Passenger Festival in Amsterdam op 5 en 6 oktober organiseerde Thales een rondetafeldiscussie over innovatie en digitalisatie van mobiliteit en de rol van cybersecurity.

Digitalisatie en innovatie

Verstedelijking zorgt voor toenemende druk op de mobiliteitsinfrastructuur. Investeringen in ‘harde’ infrastructuur (meer ov-lijnen) zijn nodig, maar die investeringen zijn niet genoeg om de toenemende vraag op te vangen.

Digitalisatie en innovatie zijn nodig om de ‘customer journey’ van de reiziger te verbeteren en een aanbod te creëren dat beter aansluit op persoonlijke voorkeuren. Een voorbeeld is digitalisering van het spoor door invoering van ERTMS. Dit verhoogt de capaciteit en veiligheid van het bestaande spoor. Innovatie van het OV-chipkaartsysteem betekent dat reizigers straks ook met een bankpas kunnen in- en uitchecken.

Om de reiservaring te verbeteren is er behoefte om systemen aan elkaar te koppelen en (persoonlijke) data te delen en te gebruiken in de mobiliteitsketen. Hiervoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat de systemen die gebruikt worden beveiligd en veilig zijn, maar ook dat je weet wanneer er iets misgaat en kunt ingrijpen. Nog te vaak denkt men pas aan (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by-design’ zorgt ervoor dat security (use-cases) onderdeel zijn van elke ontwerpstap.

Incidenten voorkomen

Het helemaal voorkomen van security-incidenten is vaak onmogelijk of beperkt de innovatiekracht van organisaties. Het continu monitoren van de beschikbaarheid van systemen, applicaties en producten is standaard als het om kritische infrastructuur gaat, zoals OV-chipkaartsystemen die gemonitord worden. Hiermee voorkomen we incidenten en garanderen we beschikbaarheid.

Dezelfde aanpak passen we ook toe op het gebied van cybersecurity. Het Security Operating Center (SOC) monitort de systemen en applicaties op dreigingen en afwijkingen, zodat men direct kan ingrijpen voordat er (grote) schade is aangericht. Hierdoor leer je als organisatie en kom je daarmee op een hoger niveau, waardoor de weerbaarheid wordt vergroot.

In Nederland heeft Thales als leverancier van technologie, producten en services jarenlange ervaring met het ontwikkelen en onderhouden van betaal- en veiligheidssystemen in en rond het spoor en met cybersecurity van kritische infrastructuur. Haar innovaties dragen bij aan de digitale transformatie van het openbaar vervoer en helpen tegelijkertijd organisaties weerbaar te blijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb om 10:00 uur

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »

Hoe wiskunde machinisten helpt om op tijd en zuinig te rijden

13 jan om 11:50 uur

Bij de planning van de rijtijden wordt over het algemeen de tweede wet van Newton gevolgd, die beschrijft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »

Wat wil de niet-ov-reiziger?

5 jan om 14:11 uur

Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…

Lees verder »

De impact van corona op treinreisgedrag

5 jan om 13:29 uur

In maart 2020, nadat de coronacrisis ook Nederland had bereikt, startten TU Delft en NS een groots…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec 2022

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »