Vergroening van ov in crisistijd – het kan

maandag 19 oktober 2020
timer 3 min

Hoe moet het nu met de zero-emissiedoelstellingen die we hadden afgesproken in het Bestuursakkoord? Als we niet opletten komen deze doelstellingen in het gedrang, terwijl dit niet nodig is. Deze crisis vereist anders denken.

 

Door de coronapandemie verkeert het openbaar vervoer in een crisis. Alleen al om 2020 in Nederland door te komen is een bedrag van 1,5 miljard euro nodig om de vervoerders te compenseren voor de gedecimeerde reizigersstromen. De aanbestedende overheden overwegen concessies te verlengen en zoeken naar mogelijkheden om zich aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’. Waarbij het nog niet duidelijk is wat het ‘nieuwe normaal’ gaat worden. De grote onzekerheid is hoe de vervoersstromen zich zullen ontwikkelen in de komende 2 a 3 jaar.

Tot nu maakten we zero-emissie-‘sprongen’ vooral bij concessiewisselingen, maar nu de concessiewisselingen er waarschijnlijk de komende jaren niet zijn, moeten we dus juist meer gaan denken aan zero-emissie-‘sprongen’ binnen bestaande concessies.

Met elkaar om tafel

Bij deze wil ik de marktpartijen en aanbestedende overheden oproepen om juist nu met elkaar om tafel te gaan en te onderzoeken hoe bij een verlenging van concessies ook de zero-emissiedoelstellingen kunnen worden bereikt. Het lijkt onaantrekkelijk om een hoge investering te doen voor een korte verlenging van een concessie in crisistijd.

Werken met overnameregelingen is een kostenneutrale oplossing binnen een bestaande concessie

Toch hoeft dit geen probleem te zijn indien er met een overnameregeling wordt gewerkt. Het materieel wordt overgenomen tegen vooraf opgestelde voorwaarden door de volgende concessiehouder. Op deze manier kunnen de bussen (en laadinfra) over een langere periode worden afgeschreven en daardoor concurreren met de TCO van dieselbussen. Een kostenneutrale oplossing binnen een bestaande concessie. De provincie Zuid-Holland werkt bijvoorbeeld al vele jaren met overnameregelingen - het is dus een bestaande en beproefde oplossing.

Hoge investering

Ten tweede de hoge investering. Hier zijn meerdere oplossingen mogelijk. Enerzijds zou de opdrachtgever kunnen financieren (model Vervoerregio Amsterdam), anderzijds zijn er ook marktpartijen die graag groene technologie financieren, bij voorkeur met een garantstelling van de opdrachtgever. Het voordeel hiervan is dat de overnameregelingen eenvoudiger kunnen worden, dat de rente lager kan zijn en dat de opdrachtgever meer ‘controle’ heeft op het materieel zonder kapitaal te hoeven vrijmaken. De opdrachtgever, anders dan in het VRA-model, hoeft dan geen geld vrij te maken. Een derde mogelijkheid blijft bij de vervoerder zelf uiteraard.

Deze oplossingen bieden naast vergroening ook nog een bijkomend voordeel. Het stelt overheden en marktpartijen in staat om stapsgewijs over te gaan op een zero-emissievloot, met minder implementatie-risico’s.

Extra herstelimpuls

Niet onbelangrijk: indien voor Europese productie wordt gekozen, geeft het onze economie een extra herstelimpuls, doordat de industrie die we in de toekomst hard nodig hebben voor onze milieu- en maatschappelijke doelstellingen, niet drie jaar op slot gaat. Hierbij verwacht ik ook dat er voor dit soort projecten extra subsidieregelingen vanuit Brussel of Den Haag gaan komen.

Laten we samen onder het met mom van never waste a good crisis ervoor zorgen dat de coronacrisis de vergroening van het openbaar vervoer niet zal vertragen, maar juist zal aanjagen.

Bas Dubois is directeur van Volvo Bus Benelux en Frankrijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »