'200 miljoen voor dekkend waterstofnet'

donderdag 23 november 2017
timer 3 min

Om waterstof tot een succes te maken, is tot 2025 een investering nodig van 200 miljoen euro. Bussen en treinen moeten bijdragen om waterstoftankstations rendabel te maken, stelt Alexander Hablé van de TU Delft.

Hablé vertelde op het Parkeerbeheercongres welke potenties rijden op waterstof heeft en welke stappen moeten volgen. Een tankstation voor waterstof kost tussen de 1 en 1,5 miljoen euro. "Daarbij komt een jaarlijks exploitatietekort van ongeveer 100.000 euro", aldus Hablé, die zich inzet voor een uitrol van waterstof in Nederland.

10 bussen per dag nodig 
Het exploitatietekort komt door het gebrek aan voertuigen, waardoor de vraag nog achterblijft. Op dit moment zijn er 35 waterstofauto's in Nederland (van wie één in bezit van Hablé zelf) en zeven waterstofbussen. Om een waterstoftankstation economisch rendabel te maken, moeten er 50 tot 70 auto's per dag tanken of 10 bussen. Een tankstation geschikt voor beide voertuigen (auto's hebben een hogere druk nodig dan bussen), zorgt ervoor dat die tankstations sneller renderen.

Op dit moment zijn er drie tankstations die geschikt zijn voor auto's: een in Arnhem, een in Rhoon en een in Delfzijl. Het tankstation in Delfzijl maakt gebruik van waterstof als restproduct bij chemische processen van Akzo, die in Rhoon (waar ook de twee bussen van de RET tanken) heeft een aansluiting op een waterstofleiding van het nabijgelegen Air Liquide.

Lees ook: Groningen krijgt waterstof- en batterijbussen

"Nu is het nog lonender om waterstof als restproduct te gebruiken, maar uiteindelijk moeten we naar volledig groen waterstof", zei Hablé. Een windmolen die 4,2 megawatt produceert, is voldoende om één waterstofstation te voeden. De prijs voor een (auto)tank waterstof ligt nu nog op 60 euro, dat moet 30 euro worden, als het aan Hablé ligt.

Een derde van de bussen op waterstof
Om een landelijk dekkend waterstofnetwerk te krijgen, zijn in Nederland in eerste instantie 60 vulstations nodig. Op langere termijn moeten dat er 200 worden. In 2020 moeten tussen de 50 en 100 ov-bussen op waterstof rijden. In de aanloop naar 2030 tussen de 1000 en 2000, ongeveer een derde van het totale bussenbestand in Nederland.

Na 2020 rijden er wat Hablé betreft ook waterstoftreinen. Alstom heeft onlangs aangekondigd dat er 14 waterstoftreinen in Nedersaksen gaan rijden. De provincie Groningen heeft ook oren naar waterstoftreinen, die het vulstation in Delfzijl zouden kunnen gebruiken. "Die treinen kunnen dan prima rijden op de straks doorgekoppelde lijn naar Veendam en later wellicht Stadskanaal", aldus de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper.

"Nederland is echter weer koning-koopman", concludeert Hablé. "Wij zitten hier te wachten, terwijl Duitsland al 1,3 miljard euro in waterstof heeft gestoken. Nederland heeft in de crisis alle investeringen wegbezuinigd."

Van de benodigde 200 miljoen euro tot 2025 is de industrie bereid de helft op zich te nemen. De andere helft moet van de overheid komen.

Lees ook: Waterstof tanken blijft nog een uitdaging

https://twitter.com/PARKEER24/status/933631705604349953

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Alex Rentier wil weer vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »