Abellio wint concessie Limburg

dinsdag 10 februari 2015
timer 5 min

NS-dochter Abellio mag de komende vijftien jaar het openbaar vervoer in de provincie Limburg verzorgen. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Met de concessie die zowel trein- als busvervoer beslaat, is een bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid.

Er waren drie gegadigden voor de concessie: naast Abellio waren dat Veolia, die de afgelopen jaren het Limburgse ov verzorgde, en Arriva. Veolia viel al af in de eerste ronde, omdat het bedrijf boven het maximum subsidiebedrag inschreef. Van de 1000 te behalen punten, haalde Abellio er 732. Arriva volgde met 574 punten. "Er was dus geen close call, zoals in Noord-Holland", aldus gedeputeerde Patrick van der Broeck.

Lees ook het eerdere interview met gedeputeerde Patrick van der Broeck: 'Limburg gaat meer dan ooit maatwerk leveren'

Limburg betaalt Abellio elk jaar 55,5 miljoen euro subsidie. De Duitse ov-autoriteit Nahverkehr Rheinland verstrekt daarnaast 1,9 miljoen voor de exploitatie van de treinverbinding van de Duitse grens naar Aken. De nieuwe concessie gaat in december 2016 in.

Hoofdrol voor de trein
In de nieuwe concessie is een hoofdrol weggelegd voor de trein. Abellio wil de diensten gaan verzorgen onder de merknaam Door. Naast de Maaslijn (Roermond–Nijmegen) en de Heuvellandlijn (Maastricht–Heerlen), zijn straks ook de gedecentraliseerde stoptreinen Maastricht–Roermond en Heerlen–Sittard onderdeel van de concessie. De huidige Maaslijn wordt geëlektrificeerd en er komt een betere verbinding met Aken. Naast de OV-chipkaart komt er ook een app voor mobiel waarmee gereisd kan worden.

Abellop-Limburg-DoorNieuw materieel van VDL
Meteen bij de start in december 2016 zet de nieuwe vervoerder nieuw materieel in, van VDL. Op de Maaslijn vult Abellio het bestaande materieel aan met oude Lints. In 2020, als de elektrificatie van de Maaslijn gereed is, maken deze dieseltreinen op de Maaslijn plaats voor nieuwe elektrische treinen. Vanaf 2024 moet de concessie helemaal draaien op elektrisch vervoer, waarvoor VDL ook de bussen gaan leveren. De treinen komen van Stadler.

Flexnet vervangt buslijnen
Limburg heeft dertien zogeheten zoekgebieden aangewezen waar Abellio de traditionele buslijnen gaat vervangen door een vraagafhankelijk flexnet. De reiziger kan een half uur van tevoren een taxi bellen naar het dichtsbijzijde knoopunt van belangrijke bus- en/of treinlijnen. Voor de exploitatie schakelt Abellio onderaannemers in, waarvan taxibedrijf Munckhof de grootste is.

Merknaam Door ook in Zeeland
De merknaam Door staat op gespannen voet met de nieuwe merknaam voor het ov in Zeeland, DoorZeeland. Volgens Annemarie Zuidberg, directeur van Abellio Nederland, is de merknaam gedeponeerd. "We kwamen er pas in een later stadium achter dat Connexxion ook onder die naam ging rijden."

'Onvoorstelbaar als Gelderland niet betaalt' 
Van der Broeck geeft aan dat de invulling van de aanbesteding voor hem 'boven verwachting' is. Wel zit er nog een onzekere component in de concessie: de financiering voor de elektrificatie van de Maaslijn is nog altijd niet rond, omdat Gelderland de toegezegde 16 miljoen euro nog niet in de begroting heeft opgenomen. "Als het goed is, gebeurt dat in de komende voorjaarsnota, dus na de verkiezingen", zegt Van der Broeck. "Ik zou het onvoorstelbaar vinden als de nieuwe Staten van Gelderland dat geld niet vrijmaken." Het is in ieder geval 'ondenkbaar' dat de provincie Limburg dat bedrag alsnog op tafel legt.

Arriva: Wij zijn het enige gezonde bedrijf
Arriva laat weten teleurgesteld te zijn in de uitslag. Woordvoerder Roos Zevenboom: "We hebben een heel mooi en scherp bod gedaan, maar wel een gezond bod. We zijn het enige gezonde ov-bedrijf van Nederland en we willen graag gezond blijven. Als een ander bedrijf dan met een straatlengte voorsprong wint, geeft dat te denken. Is er dan wel met dezelfde maten gemeten?" Over eventuele stappen wil Arriva zich nog niet uitlaten.

Veolia schreef boven maximum in
Veolia schreef volgens directeur Manu Lageirse in boven het maximumbedrag. "Blijkbaar hebben we een andere inschatting van de risico's gemaakt dan de opdrachtgever. Als je boven het maximumbedrag inschrijft is dat een gok; je weet niet wat de andere inschrijvers gaan doen." Lageirse vindt het verlies dan ook 'jammer maar verwacht, of eigenlijk gevreesd'. "In ons bod voor de concessie Limburg hebben we ingezet op een zo goed mogelijk netwerk voor de beste prijs. Daar zijn we op tekort geschoten."

Uitslag zaak bij ACM afwachten
"Wij hadden al verwacht dat het in dit speelveld heel moeilijk zou worden, daarom loopt er ook een zaak bij de ACM. We gaan eerst de resultaten analyseren, en de uitslag van de ACM afwachten. Die is er volgende week. Pas dan besluiten we over verdere stappen", aldus Lageirse. Eerder verloor Veolia een kort geding waarbij de vervoerder eiste dat Abellio zou worden uitgesloten van de Limburgse aanbesteding, omdat de NS-dochter een bevoorrechte positie zou hebben.

Volgens Lageirse is de rol van Veolia in Nederland nog niet uitgespeeld. "We rijden in Limburg nog tot eind 2016, dat is nog bijna twee jaar. Daarnaast verzorgen we ook veel taxivervoer. We gaan meer samen met Connexxion doen binnen ons moederbedrijf Transdev. Dat is een strategische keuze. Als de rol van Veolia kleiner wordt in Nederland is Transdev nog vertegenwoordigd door Connexxion."

OV-Magazine deed live verslag via Twitter. Een selectie:

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565155885274918913

https://twitter.com/nsreiziger/status/565154381189095424

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565157202902921217

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565157743733252099

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565158233099489280

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565158310496960512

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565158475698012160

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565158957527085057

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565159549779603457

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565170721434112000

https://twitter.com/OV_Magazine/status/565186967290523648

 

Blij dat het klantonvriendelijke, dure Veolia nu plaats gaat maken voor het Nederlandse Abellio. Abellio heeft met Qbuzz en U-OV telkens na een lastige start toch goede scores behaald bij de reiziger. Hopelijk zal dit in Limburg ook zo zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘We willen onze visie delen met de markt’

19 okt om 10:32 uur
Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het…
Lees verder »

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »