‘Akkoord over eindpunt Mosae Forum’

woensdag 29 juni 2016
timer 2 min

De tram Hasselt–Maastricht krijgt zijn eindpunt definitief bij winkelcentrum Mosae Forum en niet bij station Maastricht. Ter compensatie krijgen de Vlamingen 6 miljoen euro.

Dat zijn de provincie Limburg en de gemeente Maastricht overeengekomen met de Vlaamse minister Ben Weyts, schrijven de provincie en de gemeente in een gemeenschappelijke brief aan de raads- en statenleden. Weyts zou enkel nog overleg moeten plegen met zijn achterban. De minister zelf is verbolgen over de brief. Zijn voorstel, waarmee de Nederlanders aan de haal zijn gegaan, is namelijk slechts één van de scenario’s die hij heeft voorgelegd. Wat de andere opties zijn wil hij niet zeggen, want hij hecht wél aan vertrouwelijkheid.

Volgens het ‘akkoord’ zouden Limburg en Maastricht 6 miljoen euro betalen aan de Belgen ter compensatie voor de verminderde vervoerwaarde. Door het inkorten van de tramlijn wordt de exploitatie door De Lijn onaantrekkelijker. Volgens de bureaus Goudappel Coffeng en Transport Mobility Leuven dalen de jaarlijkse reizigersopbrengsten tussen de 400.000 en 800.000 euro. De provincie Limburg en de gemeente Maastricht nemen die conclusie niet over.

Streep onder verleden
Duidelijk is dat Limburg en Maastricht flink kunnen besparen. Het doortrekken van de tramlijn naar het station zou ongeveer 40 miljoen euro extra kosten omdat de Wilhelminabrug moet worden versterkt. Met een afkoopsom van 6 miljoen euro willen de Nederlandse overheden een streep zetten onder het verleden. Dan kan Vlaanderen verder met het Spartacusplan, waarmee een investering van ruim 300 miljoen euro is gemoeid. Hasselt–Maastricht is de eerste van vier tramlijnen uit dat plan.

Wel zal Maastricht een nieuw bestemmingsplan moeten indienen, want het vorige is vernietigd door de Raad van State. Het hoogste rechtscollege was het eens met een hotel en omwonenden dat door het inkorten van de tramlijn een nieuwe situatie is ontstaan, waarvoor een nieuw bestemmingsplan nodig is.

Antwerpen–Weert
Behalve over de tram Hasselt–Maastricht heeft de provincie Limburg ook gesproken met minister Weyts over andere grensoverschrijdende verbindingen. In december start de nieuwe concessiehouder Arriva met buslijnen van Echt-Susteren en Sittard naar het Vlaamse Maaseik. Verder zou de spoorverbinding Antwerpen–Weert prioriteit krijgen. Voor de elektrificatie voor het Nederlands tracé wil de provincie Limburg de helft betalen, 4 miljoen euro. De andere helft moet van het Rijk komen.

Wat een onzinnige oplossing en wat zeurt Maastricht.
Ik ben het helemaal met de Vlamingen eens, het hele tramproject op het huidige én bruikbare (goederen)spoor mét eindpunt bij het station. Dat is nog goedkoper dan dit plan en dan is er ook geen compensatie meer nodig. Waarschijnlijk ook nog sneller uit te voeren. De afstand van het NS-station naar het centrum is goed te lopen. Welke aandeelhouder van het niet zo goed lopende Mosae Forum zit hier achter?

Een slechte oplossing voor Maastricht !
Er wordt gesproken over een Internationale verbinding: Luik - Visee - Maastricht - Heerlen - Aken. Een juiste oplossing is het "aanhaken" bij dit project ! De Gemeente Maastricht en
de Provincie Limburg dienen een visie voor de toekomst neer te leggen. Deze oplossing
is niet klantgericht, niet reizigersgericht en is een oplossing voor de korte termijn! Zorg
voor de financiering van de renovatie van de brug over de Maas en geeft de (internationale)
reiziger vanaf Hasselt een directe doorverbinding met Luik / Heerlen, Aken en de rest
van Duitsland. Zie de oplossing "Eurregionaal !"

Het is allemaal om triest van de worden. Elk logisch en creatief idee wordt in Limburg dood geluld. Denk regionaal en in grote verbanden : een Stadtbahn van Hasselt via Maastricht naar Aken ! Laat die over de Maasoever langs het centrum lopen. Stop eens met die Jan Saliegeest !

Elders lezen we vandaag dat Arriva Limburg met Provincie Limburg keuzes maakt de centra van de dorpen links te laten liggen omwille van de realisatie van een snellere en betrouwbare dienstregeling welke concurrerend moet zijn met de auto, lezen we hier de andere kant van de Limburgse medaille: de tram half het centrum in en daar laten eindigen en niet buitenom naar het tevenszo goed als in het centrum gelegen station. Hoe ga je aan de burger uitleggen dat een met bus of te voet te overbruggen afstand van ruim een kilometer noodzakelijk wordt? Ov-gebruikers gaan afhaken; geeft tevens een slecht imago aan de overheid.

Als Stichting vinden wij dat OV lijnen bijna altijd van knooppunt naar knooppunt moeten gaan. Alleen zo worden lijnen beter benut en kunnen reizigers een richting kiezen en kan reistijd vermindert worden. Daarmee wordt OV aantrekkelijker. Nu wordt get weer halfslachtig. Lijkt de metro in Amsterdam wel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »