Algen als alternatieve busbrandstof

vrijdag 13 september 2019
timer 3 min

De strijd om de beste brandstof voor zero emissievervoer is nog lang niet gestreden, bleek tijdens het symposium ‘Energietransitie in Busvervoer’ van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA).

Naast elektrisch en waterstof, draagt Roel de Groot van TNO nog een alternatief aan: brandstof uit algen.

Het symposium werd op 21 augustus georganiseerd door de vijftigjarige SVA. Zij greep de gelegenheid aan om naar de toekomst te kijken met het thema ‘Energietransitie in Busvervoer’. Uit de presentaties van verschillende bussenbouwers bleek dat ze inzetten op verschillende energiebronnen. VDL, Ebusco, Mercedes en Volvo gaan voor elektrisch en proberen flexibel in te spelen op de specifieke omstandigheden bij de opdrachtgever. Dat kan betekenen dat de bus een grote en zware batterij krijgt die slechts weinig hoeft te worden opgeladen, of een kleine en lichte als er onderweg regelmatig kan worden ‘getankt’ aan de laadpaal.

Van Hool ziet meer in waterstof. Weliswaar is dat duurder in productie en opslag dan elektriciteit, maar als alle kosten tegen het licht worden gehouden ziet het beeld er anders uit. Geert van Hecke, hoofd Sales Public Transport: “In zeven minuten tank je een bus vol, die daar de hele dag mee kan rijden. Je hebt geen pauzes voor opportunity charging nodig, waardoor je je materieel en mensen efficiënter kunt inzetten. Als je dat allemaal meerekent, kom je met waterstof goedkoper uit dan op het eerste gezicht lijkt.” Inmiddels worden al grotere series waterstofbussen gekocht: twintig stuks voor Groningen/Drenthe, veertig voor Keulen en Wuppertal.

Driedeling 
Toch moeten vloeibare brandstoffen nog niet worden afgeschreven, vertelde ingenieur Roel de Groot van TNO. Hij ziet mogelijkheden voor een driedeling. Het stadsvervoer wordt in hoog tempo geëlektrificeerd, waarbij de ontwikkelingen nog steeds snel gaan. Zo doet TNO momenteel onderzoek naar de mogelijkheid om nog sneller te laden tot 600 kW in vijf minuten (Amstelland Meerlanden gebruikt nu snelladers van 450kW). De vraag is wat dit betekent voor de batterijlevensduur, terwijl het elektriciteitsnetwerk dergelijke vermogens niet overal zal kunnen leveren.

Voor de regionale bus lijkt waterstof een betere optie. Nu wordt dat nog maar op kleine schaal toegepast, maar De Groot voorziet dat het met de ontwikkeling wel eens net zo snel kan gaan als een paar jaar geleden met de batterijbus. Binnenkort starten proeven in onder meer Breda en Eindhoven met hybride bussen op waterstof en plug in-batterijen om te kunnen rijden in de modus die het beste uitkomt.

Voor de coach die écht lange afstanden aflegt, zijn batterijen te zwaar en is ook waterstof door de nog ontbrekende infrastructuur niet aantrekkelijk. Vloeibare brandstoffen zijn in dit geval het beste alternatief voor de lange trajecten buiten de stad, gecombineerd met batterijen binnen de steden.

Sea fuels 
De Groot ziet een schoner alternatief voor de huidige brandstoffen: ‘sea fuels’, brandstof uit algen in de vorm van ethanol en butanol. Dat is zo schoon dat er geen duur naverbrandingssysteem nodig is, terwijl er alleen al uit de Noordzee voldoende algen kunnen worden ‘geoogst’ om in de brandstofbehoefte van de hele zwaar transportsector te voorzien.

Het devies van De Groot: optimaliseer in het stadsvervoer (elektriciteit), experimenteer in het streekvervoer (waterstof) en ontwikkel voor de touringcar (vloeibare sea fuels).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »