Amersfoort: Sprinter vervangt IC naar A'dam Centraal in 2029

vrijdag 9 oktober 2020
timer 2 min

De Intercityverbinding tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal wordt vanaf 2029 vervangen door een Sprinterverbinding. Wel gaan vier Intercity’s naar Zuid rijden, dat zijn er nu nog twee. Het besluit van staatssecretaris Van Veldhoven stuit op kritiek vanuit het Amerfoortse en Rover.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat een hoogfrequente dienstregeling op de SAAL-corridor (Schiphol - Amsterdam - Almere – Lelystad) alleen haalbaar is binnen het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), als Intercity’s hoogfrequent vanuit Flevoland en het Gooi naar Amsterdam Zuid rijden en Sprinters naar Amsterdam Centraal.

Dat betekent dat reizigers vanuit Amersfoort (en vanuit Almere) vanaf 2029 met de Sprinter naar Centraal en met de Intercity naar Zuid moeten reizen. Via Twitter laat Van Veldhoven weten dat deze maatregel positief is voor 70.000 reizigers en minder positief voor 1500 reizigers. Met het nieuwe model kunnen meer Sprinters en Intercity’s op het huidige spoor kunnen worden ingepast. “Dat biedt tijdwinst voor veel reizigers – ook uit Amersfoort.”

Onzorgvuldig en onwenselijk

De regio Amersfoort, gemeente Amersfoort en provincie Utrecht zijn niet betrokken in de besluitvorming. Ze noemen het proces in een reactie ‘onzorgvuldig en onwenselijk’ en vinden dat de staatssecretaris vooruitloopt op het bestuurlijke proces rondom Toekomstbeeld OV, dat op 4 november plaatsvindt.

De ondertekenaars van de brief  maken zich zorgen over mogelijke verslechteringen van de treinbediening van de regio Amersfoort, dat dankzij de verstedelijkingsopgave een steeds grotere verbinding met de Randstad krijgt. Bovendien staan de verbinding naar het Oosten en de Intercity naar Berlijn onder druk, terwijl een goede spoorverbinding ook de snelweg A1 kan ontlasten.

Lightrail en inhaalsporen

Ook reizigersvereniging Rover is kritisch. “Reizigers tussen Noord- of Oost-Nederland en Amsterdam Centraal zullen hierdoor straks niet alleen langer onderweg zijn, ook blijven drukke treinen in de spits straks een probleem”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Eerder dit jaar adviseerde het Locov juist nog om de Intercity Amersfoort en Amsterdam Centraal te behouden. Volgens de reizigersvereniging zouden meer inhaalsporen en/of een lightrailverbinding tussen Amsterdam en Almere de knelpunten ook kunnen oplossen

Lightrail of uitbreiding Connexxion trein Almere-Hilversum-Amersfoort Centraal koppelen aan de verbinding naar Ede Wageningen en Arnhem Centraal. ook een hernieuwde lightrail via Leusden en Veenendaal naar Rhenen is een mooie binnenkomer. De IC Berlijn trein na Amersfoort Centraal naar Hilversum naar of direct Schiphol Airport of via ommetje via Amsterdam Centraal. vanaf Schiphol Airport non stop naar den Haag Centraal. De sporen 11 en 1 op dit Sjoelbak-station de trein laten keren.
Of een verlengde Intercity Enschede- Hengelo-Amersfoort Centraal via Amsterdam Centraal naar Haarlem en op stranddagen naar Zandvoort aan Zee. Aangevuld met doorrijdende Sprinters Amersfoort-vathorst -Amersfoort Centraal naar Amsterdam C.-Haarlem en Zandvoort aan Zee (dagelijkse dienst!) Als Amersfoort een verbinding krijgt met Almere en eventueel Lelystad kunnen ook de stations Baarn, Hilversum Mediapark en Bussum Zuid profiteren van een snelle verbinding van en naar Flevoland. Desnoods met een gecombineerde trein welke in Hilversum aan - of afgekoppeld wordt aan de trein aar Utrecht C. deze kan misschien weer verlengd worden via Driebergen Zeist naar Rhenen. Amersfoort de Keistad moet wel keigoed bereikbaar blijven in alle windrichtingen. Het is het middelpunt van ons drukke land en spoorwegnet! Bovendien zit er in het Centrale station het Centrale punt van spoor-en tramhobbyclub NVBS. Dus station Amersfoort NVBS Centraal!

De sporen 11 en 12 waren ooit NS sporen, maar hebben ook een poosje gefunctioneerd voor de metrolijn E van RET of wel randstadrail naar en van Rotterdam Slinge via voormalige Hofpleinspoorlijn. Deze metro kent nu een hooggelegen eindstation bovenop het busplatform, wat als het gehele stations complex enorm vernieuwd en verbeterd is. Als NS deze sporenweer in dienst wil nemen, kan hier mooi de Berlijn-trein komen en vertrekken. Den Haag heeft zo ook een directe verbinding met de Duitse hoofdstad. Maar ook de nu kerende treinen op Leiden Centraal (Sprinters) kunnen hier heen verlengd worden. Nu hoop ik dat Leiden Centraal via Den Haag HS naar Rotterdam Centraal rechtstreeks met sprinters dagelijks wordt ingesteld. Op Den Haag HS kunnen ze komen te stoppen op spoor 1 (richting Rotterdam C.) , zeker als vanaf eind 2024 het spoor Rijswijk- Delft Campus (-Schiedam Centrum) verdubbeld is. Mogelijk nog verder rijdend naar Dordrecht misschien?

De Heer krabbenbos heeft een vooruit ijlende fantasie. Light rail heeft in vergelijk met heavy rail een beperkte capaciteit, denk aan Spirnter 12 wagentreinen , en een lagere gemiddelde snelheid.. Fijn dat de lijn E zo'n succes is.

Voorheen konden treinen elkaar passeren bij station Naarden Bussum. Daar hebben ze juist een spoor weggehaald, waardoor je niet kan passeren.

Het is bijkans te lachwekkend voor woorden dat de overheid marktwerking, klantgerichtheid en kortere reistijden predikt, maar dat de gure realiteit niks anders is dan keihard AANBODSGERICHT systeemdenken. Nimmer in de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen is de verziekende invloed van het Ministerie op het spoorvervoer zo gruwelijk groot geweest, en de wensen van klant/markt zo volstrekt niet ter zake doend. Dit is geen klantgerichtheid, dit is zuiver communistisch-marxistisch politburo-sturing.
De Minister die bepleit waarom dit zogenaamd beter is, wat een USSR-huichelarij!
Het marktisme staat poedelnaakt in de kleren van de keizer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »
flash_onNieuws

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt 2021

De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus…

Lees verder »
flash_onNieuws

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt 2021

Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…

Lees verder »