Amsterdam breidt vloot van elektrisch bussen verder uit

Artist impressie van de nieuwe elektrische Citea die GVB bestelt bij VDL
GVB bestelt 84 nieuwe elektrische bussen bij VDL. Deze 100 procent elektrisch aangedreven bussen worden vanaf 2023 in Amsterdam ingezet. Volgens dit aanbestedingscontract mag GVB nog eens 124 bussen bijbestellen bij VDL. Het aanbestedingstraject heeft ongeveer een jaar in beslaggenomen. Vanaf nu is er nog een jaar nodig voor de levering van de eerste bussen en de benodigde laadinfrastructuur.
Redactie
VDL Bus & Coach levert 30 gelede nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LF-181 en 54 VDL Citea’s van het type LF-122. De busbouwer wordt ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de laadpalen voor de bussen. GVB rijdt sinds eind 2019 met elektrische bussen. Momenteel er rijden al 44 en in de zomerperiode stromen er nog 31 extra in, waardoor het totaal aantal elektrische bussen uitkomt op 75. Met de nieuwe bestelling zal in 2023 de meerderheid van de vloot uit elektrische bussen bestaan. De bussen van deze bestelling moeten vanaf medio 2023 gaan rijden op de lijnen 37, 38, 41, 44, 47, 49, 62 en 63.
Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050
Amsterdam maakt onder meer met deze bestelling werk van het verder reduceren van CO2-uitstoot in de stad. De gemeente heeft hiervoor de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’ ontwikkeld. Amsterdam vermindert in 2025 haar CO2-uitstoot met 5%, in 2030 met 55% en in 2050 met 95% in vergelijking met de uitstoot in 1990. Onderdeel van deze ambitie is dat GVB in 2025 volledig uitstootvrij busvervoer levert. GVB, Vervoerregio en gemeente Amsterdam hebben daarover Zero-Emissie-Transitie-afspraken gemaakt.
Financiering
Voor deze order en onder meer ook de vervanging van metro’s heeft GVB in 2019 een lening afgesloten, waarbij de Vervoerregio zich garant heeft gesteld en de kapitaallasten draagt. Daarnaast draagt de Europese Unie bij de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen en het Rijk via de regeling Demonstratie Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI).
Innovatie
Nieuw aan de te leveren Citea-bussen zijn batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Daarnaast bestaat het productengamma uit vier lengtevarianten en vijf types. Ook is de range van de nieuwe generatie Citea’s verbeterd.
Meer artikelen met dit thema
EBS wint aanbesteding concessie Zaanstreek-Waterland
23 jun om 17:02 uurEBS heeft zijn tweede nieuwe concessie van het jaar binnengesleept. Vanaf december 2023 rijdt het het ov in de…
Bus beleeft een Renaissance
16 jun om 13:00 uurVan 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…
Slimmere energiehuishouding is complexe puzzel
13 jun om 11:54 uurDagelijks staan de krantenkoppen vol met de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Ons…
Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS
10 jun om 10:57 uurSinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…
Video: wendbare midibus voor stadsvervoer
7 jun om 13:12 uurHet Nederlandse bedrijf Tribus bouwt al bijna 25 jaar minibussen om naar rolstoeltoegankelijke voertuigen. Drie…
Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning IJssel-Vecht
27 mei om 11:26 uurQbuzz tekent bezwaar aan tegen de gunning aan EBS van de busconcessie IJssel-Vecht in delen van Flevoland,…
eCitaro-concept: kant-en-klare e-mobiliteit
24 mei om 13:34 uurEvobus (Daimler) presenteert met de ‘eCitaro’ een totaalsysteem voor elektrisch busvervoer. Afhankelijk van de…
RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik
17 mei om 14:47 uurIn Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…
Reactie toevoegen