Arriva moderniseert treinvloot in Noorden

vrijdag 9 april 2021
timer 4 min

Op de Noordelijke treinlijnen start Arriva vanaf komende maandag 12 april met achttien gloednieuwe treinen. Met deze WINK-treinen van fabrikant Stadler ziet Arriva de toekomst positief tegemoet, vertelt regiodirecteur Milfred Hart.

De nieuwe WINK-treinen (afkorting “Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug”) worden extra aan de huidige GTW-treinvloot van vijftig stuks toegevoegd, die vorig jaar al werd gemoderniseerd. De nieuwe rijtuigen, die bestaan uit twee in plaats van drie bakken, beschikken onder meer over usb-poorten, led-leeslampen en sensoren bij de deuren, die de drukte meten.

Bekijk de beeldreportage: Met deze nieuwe treinen kan Arriva jaren vooruit

Aan weerszijden van de trein bevinden zich een werkcoupé en een stiltecoupé met gesloten deuren, legt contractmanager Marten Feenstra uit terwijl hij een rondleiding door de trein geeft. “Die hebben we gescheiden, omdat we van reizigers die wens terugkregen.” Ook de ruime toiletten verdienen de aandacht: in elk van de achttien treinen is de wc in een apart thema uitgedost, omdat elke trein een aparte naam van een bestemming heeft gekregen. “We staan nu in de Oerol-trein. Andere namen zijn bijvoorbeeld Hongerige Wolf en Noorderzon.”

De machinisten zijn enthousiast over de nieuwe treinen, vertelt regiodirecteur Milfred Hart later. “Deze treinen zijn robuuster en zwaarder dan de oude GTW-toestellen, waardoor ze stabieler in het spoor liggen. Natuurlijk is het even wennen voor de machinisten, maar dat biedt ook wat uitdaging. Ze zijn trots dat ze met deze vloot mogen rijden.” Volgens Hart gaan de reizigers het verschil ook meteen merken.

Stiller, schoner, duurzamer

Bovendien zijn deze treinen veel stiller, vult Feenstra aan, omdat batterijen in het dak zijn geplaatst waar remenergie in wordt opgeslagen. Tijdens het stilstaan op het station hoeft de trein niet meer stationair te draaien.

De batterijen nemen het dan automatisch OVER, vervolgt regiodirecteur Hart nadat we zojuist twintig minuten op station Leeuwarden hebben stilgestaan. “De remenergie wordt gebruikt om systemen als airco en verlichting bij stilstand te laten draaien. Dat scheelt behoorlijk in je energiehuishouding.”

Verder rijden de treinen, via twee dieselmotoren aan weerszijden van de trein, op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), dat voor 90 procent CO2-reductie zorgt. Deze synthetische diesel is gemaakt van 100 procent afgewerkte keukenoliën, die niet meer voor de voedselketen bruikbaar zijn. “Het is belangrijk om te kijken naar het productieproces van je energie”, zegt Hart.

De remenergie wordt momenteel in twee accupakketten van 30 kWh op het dak opgeslagen, legt Feenstra verder uit. En er is meer mogelijk, droomt hij vast vooruit. “Op het dak is alvast een pantograaf geplaatst, dus we kunnen eind van dit jaar (als de toelating rond is) de WINK’s als dat nodig is ook inzetten op geëlektrificeerde trajecten, in bijvoorbeeld het Oosten of in Limburg. En we kunnen in de toekomst de HVO-motoren zelfs vervangen door accupakketten, zodat het een batterijtrein wordt. We hebben de wens om volledig om te schakelen naar zero emissie.”

Hart, op zijn beurt, hoopt in de nabije toekomst op partiële elektrificatie, via stukjes bovenleiding op bijvoorbeeld het traject Leeuwarden - Groningen. “Dan kan je elektrisch opstarten onder een draad. De rest van de reis kunnen we dan blijven rijden op de batterijen. En als Leeuwarden - Zwolle -waar al bovenleiding ligt- wordt gedecentraliseerd biedt de WINK ook kansen voor dat traject.”

Ontwikkelconcessie

Het doel is dus om in 2035 volledig zero emissie te rijden, als de huidige concessie afloopt. Moet de toekomst daarna batterij-elektrisch zijn, of zou het ook met waterstof kunnen? Arriva en de provincie Groningen organiseerden immers al eens een proef met een waterstoftrein.

Feenstra: “Persoonlijk denk ik dat het in de toekomst een combinatie van batterijen en waterstof gaat worden. Dit is een ontwikkelconcessie die tot 2035 loopt, dus we moeten gaan kijken wat het wordt en vooral doorontwikkelen. We zijn daarbij ook afhankelijk van onze opdrachtgevers en ProRail.”

Daarom is de samenwerking essentieel, benadrukt Hart ten slotte. “Groningen wil dé waterstofprovincie zijn, dus daar zie ik wel toekomst in. Maar eigenlijk maakt de energiedrager niet uit, het gaat om het doel: verduurzaming.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Arriva moderniseert treinvloot in Noorden

De WINK-treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), dat goed is voor een CO2-reductie van 90 procent ten opzichte van de oude GTW-treinen.

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »