BBB: ‘Omslag nodig in hoe we ov organiseren’

vrijdag 3 november 2023

Tijdens het Grote OV-verkiezingsdebat op dinsdag 7 november gaan diverse kandidaat-Tweede Kamerleden in gesprek over het toekomstige ov. Eén van hen is Claudia van Zanten, kandidaat namens de BoerBurgerBeweging (BBB). Zij stelt zich voor.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam.

Je woont zelf in de regio Amsterdam, reis je vaak met het ov? En wat is jouw indruk van het ov-netwerk?

Ik woon in Amsterdam-Zuid en werkte enkele jaren bij het Openbaar Ministerie op het IJdok, vlakbij station Amsterdam Centraal. Ik reide elke dag met de Noord/Zuidlijn, er is immers geen snellere manier. Voor de komst van de Noord/Zuidlijn duurde het een heel stuk langer om vanuit Zuid naar het centrum te reizen, maar nu sta ik in 8 minuten op het Rokin, middenin het centrum. Deze metrolijn is een aanwinst voor de stad en ik hoop ook dat we de Noord/Zuidlijn in de toekomst kunnen doortrekken naar Hoofddorp.

Ik heb de afgelopen anderhalf jaar gewerkt als freelance tekstschrijver en woordvoerder en had opdrachtgevers op verschillende plekken in het land. Eerder dit jaar deed ik bijvoorbeeld een klus in Wassenaar. Met het ov ben ik twee uur onderweg en moet ik verschillende keren overstappen. Met de auto doe ik er van deur tot deur iets langer dan 30 minuten over; dan is de keuze voor de auto snel gemaakt.

Wat is je favoriete vervoersmiddel?

Ik heb geen voorkeur voor een specifiek vervoersmiddel. Het belangrijkste is dat ik zo snel en betrouwbaar mogelijk op mijn bestemming kom, of dat nu met de fiets, auto, trein, tram of metro is. Ik zoek altijd naar de beste optie voor een specifieke reis, zowel qua snelheid als comfort.

Welke veranderingen zijn er volgens jou en BBB nodig om het ov in Nederland een impuls te geven?

Alle regio’s in Nederland moeten goed bereikbaar zijn. Door het verschralen van de voorzieningen (waaronder het ov) in de provincies, trekken veel jonge mensen naar de Randstad toe. Hierligt nu een hele grote opgave om voldoende woningen te bouwen en de infrastructuur in te richten op deze groei.

Zorg in de eerste plaats dat de voorzieningen overal in Nederland op orde zijn, zodat de noodzaak om te verplaatsen wordt beperkt. Zet vervolgens in op goede fysieke infrastructuur en maak haast met het ontwikkelen van belangrijke knooppunten als het Zuidasdok, zodat er meer (internationale) treinverbindingen kunnen komen en er betere doorstroom is op wegen.

Nu is het in dunbevolkte gebieden natuurlijk niet nodig om een metronetwerk aan te leggen, maar daar is wel veel behoefte aan maatwerk, zoals kleinschalig openbaar vervoer, kleine busjes en vervoer op afroep. Er is een omslag nodig in de manier waarop we het ov organiseren.   

Wat wil je bereiken in Den Haag?

Op gebied van mobiliteit is dat het beter bereikbaar maken van alle regio’s in Nederland en de verkeersveiligheid verbeteren. We staan voor grote uitdagingen als het gaat om klimaat, maar je kunt pas van mensen vragen de auto te laten staan als er een goed alternatief  is.     

Dankzij vervoersmiddelen en infrastructuur kunnen we met elkaar in contact blijven. Ik heb veel vrienden en familie buiten de stad, zij wonen soms in hele kleine dorpen. Daar kom je nu niet zonder auto en zij komen niet buiten het dorp zonder auto. In de stad zie je regelmatig ouderen die mantelzorg nodig hebben. Ze hebben dan wel familieleden die voor hen willen zorgen, maar door gebrek aan goed ov of (betaalbare) parkeerplaatsen komen zij amper de stad nog in. We hebben behoefte aan een langetermijnvisie op alle vormen van vervoer, zodat we straks slim, schoon, vrij én veilig kunnen reizen door het hele land. 

Het Grote OV-verkiezingsdebat vindt plaats op dinsdag 7 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het event is ook via de livestream te volgen. Meer informatie vind je hier.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »