D66: verder op spoor Stientje én tandje erbij

vrijdag 12 maart 2021
timer 4 min

Als kandidaat Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) ligt, gaat D66 de komende vier jaar verder op het spoor, dat Stientje van Veldhoven heeft ingezet. "Sterker, we doen er zelfs een tandje bij." De partij trekt daar 13 miljard euro voor uit.

Boucke staat 10e op de kandidatenlijst namens D66. Nadat hij dertien jaar namens Nederland in Brussel werkte aan een schoner Europa, wil hij nu in de Nederlandse politiek het verschil maken. De politicus met Surinaamse roots stelt dat er de afgelopen vier jaar grote stappen zijn gezet op ov-gebied. “D66 wil verder op dit spoor. Sterker nog, we zetten een tandje erbij.”

'D66 is een partij die vooruit kijkt. Deze spooragenda zet de route uit voor volgende kabinetten'

Om de huidige crisis door te komen, wil hij dat een nieuw kabinet snel duidelijk geeft aan vervoerders rondom de beschikbaarheidsvergoeding voor dit najaar. Maar voor de langere termijn wil hij vooral investeren in fiets en ov. “Dat is goed voor schonere lucht, onze gezondheid en beter voor het klimaat. Zodat mensen vaker de auto laten staan. We geven de fiets ruimte, met veilige fietspaden en goede fietsenstallingen. Ondertussen zetten we flink in op elektrisch rijden, zodat de overstap naar een schone auto makkelijker en betaalbaarder wordt.”

Hier gaat de investering heen

Met de 13 miljard die D66 reserveert voor openbaar vervoer, kan het btw-tarief op ov-tickets omlaag. Daardoor maken naar verwachting negen procent meer reizigers in 2030 gebruik van het ov. Daarnaast wil D66 betere spoorverbindingen tussen Noord- en Zuid Nederland met de Randstad realiseren én met onze buurlanden.

In het verkiezingsprogramma staat ook de vergeten spoorcorridor Utrecht – Breda benoemd. “Naast de grote Randstedelijke knelpunten, moeten we de witte vlekken op onze spoorkaart niet vergeten. We moeten investeren in beiden.” Maar D66 is ook voorstanders van een Europese Spoorautoriteit. “Zo ontstaat in heel Europa eenheid op het spoor en kunnen reizigers vaker de trein pakken voor hun internationale reizen.”

Huidige infra beter benutten

Raoul Boucke tijdens het Grote Mobiliteitsdebat

Volgens Boucke kunnen we onze huidige spoorinfrastructuur beter benutten. Dat wil hij doen door veiligheidssysteem Ertms en een hogere bovenleidingspanning van 3 kV te introduceren. Maar, sprak hij tijdens het Grote Mobiliteitsdebat, vooral ook door spreidingsafspraken te bestendigen.

Zijn die spreidingsafspraken niet vooral een regionale aangelegenheid? “Dat klopt, maar het Rijk kan de regio’s ondersteunen. Bijvoorbeeld met een loket om regionale overheden te helpen met alle procedures op hoofdlijnen. Een regio heeft eens in de pakweg tien jaar te maken met een aanbesteding, terwijl dit voor het Rijk gesneden koek is. Die kennis en ervaring kan men delen.”

Ook de ontwikkeling van mobiliteitshubs staat hoog op zijn agenda. “Door stations te bouwen aan de rand van de stad, zijn alle nieuwe wijken die nog gebouwd gaan worden binnen tien minuten met de bus of fiets van een ov-knooppunt bereikbaar. Dit worden dan een soort hubs. In Groningen gebeurt dat al, waar mensen met alle mobiliteitsvormen naartoe komen en van daaruit hun weg vinden binnen de regio.”

Spooragenda voortzetten

Onder leiding van staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft Nederland de afgelopen vier jaar goede stappen gezet op ov-gebied, vindt Boucke. Hij noemt de toegenomen reizigerstevredenheid en de diverse stations die zijn opgeknapt, maar ook de komst van veel nieuwe fietsenstallingen als successen. “De komende jaren gaan nog eens bij 46 stations de schop in de grond voor meer, innovatievere stallingen. En Amsterdam Centraal wordt klaargemaakt voor de toekomst, sinds 2017 rijden al tienminutentreinen en internationaal spoorvervoer heeft een boost gekregen.”

Ondanks het coronavirus gaan de werkzaamheden op het spoor door en hebben de vervoersberdrijven in 2020 een beschikbaarheidsvergoeding gekregen, zodat zij toch door konden rijden. “Daar ben ik blij mee. Er ligt bovendien een spooragenda voor de komende twintig jaar.”

Daarom hoopt hij dat een volgend kabinet verderbouwt op de Spooragenda van de huidige D66-bewindspersoon op IenW. “De komende jaren wordt een grote groei van het aantal reizigers verwacht. Het is belangrijk dat we ons klaarmaken voor de toekomst. D66 is een partij die vooruit kijkt. Deze spooragenda zet de route uit voor volgende kabinetten.”

Ik hoop dat dit een vinger in de pap krijgt gezien deze partij qua kiezers op de tweede plaats geëiindigd is gezien ik gisteren op mijn reis toch al een brok ergenissen had

bevestiging

Ach ja, D66 is ook de partij die het project voor de RijnGouwelijn in Leiden en omgeving om zeep heeft geholpen. Met de vroem-vroemers natuurlijk, maar dat was te verwachten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wint aanbesteding concessie Zaanstreek-Waterland

23 jun om 17:02 uur

EBS heeft zijn tweede nieuwe concessie van het jaar binnengesleept. Vanaf december 2023 rijdt het het ov in de…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS

10 jun om 10:57 uur

Sinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…

Lees verder »
Qbuzz OV Magazine Shutterstock
flash_onNieuws

Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning IJssel-Vecht

27 mei om 11:26 uur

Qbuzz tekent bezwaar aan tegen de gunning aan EBS van de busconcessie IJssel-Vecht in delen van Flevoland,…

Lees verder »
VDL GVB
flash_onNieuws

Amsterdam breidt vloot van elektrisch bussen verder uit

18 mei om 11:10 uur

GVB bestelt 84 nieuwe elektrische bussen bij VDL. Deze 100 procent elektrisch aangedreven bussen worden vanaf…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »