D66: verder op spoor Stientje én tandje erbij

vrijdag 12 maart 2021
timer 4 min

Als kandidaat Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) ligt, gaat D66 de komende vier jaar verder op het spoor, dat Stientje van Veldhoven heeft ingezet. "Sterker, we doen er zelfs een tandje bij." De partij trekt daar 13 miljard euro voor uit.

Boucke staat 10e op de kandidatenlijst namens D66. Nadat hij dertien jaar namens Nederland in Brussel werkte aan een schoner Europa, wil hij nu in de Nederlandse politiek het verschil maken. De politicus met Surinaamse roots stelt dat er de afgelopen vier jaar grote stappen zijn gezet op ov-gebied. “D66 wil verder op dit spoor. Sterker nog, we zetten een tandje erbij.”

'D66 is een partij die vooruit kijkt. Deze spooragenda zet de route uit voor volgende kabinetten'

Om de huidige crisis door te komen, wil hij dat een nieuw kabinet snel duidelijk geeft aan vervoerders rondom de beschikbaarheidsvergoeding voor dit najaar. Maar voor de langere termijn wil hij vooral investeren in fiets en ov. “Dat is goed voor schonere lucht, onze gezondheid en beter voor het klimaat. Zodat mensen vaker de auto laten staan. We geven de fiets ruimte, met veilige fietspaden en goede fietsenstallingen. Ondertussen zetten we flink in op elektrisch rijden, zodat de overstap naar een schone auto makkelijker en betaalbaarder wordt.”

Hier gaat de investering heen

Met de 13 miljard die D66 reserveert voor openbaar vervoer, kan het btw-tarief op ov-tickets omlaag. Daardoor maken naar verwachting negen procent meer reizigers in 2030 gebruik van het ov. Daarnaast wil D66 betere spoorverbindingen tussen Noord- en Zuid Nederland met de Randstad realiseren én met onze buurlanden.

In het verkiezingsprogramma staat ook de vergeten spoorcorridor Utrecht – Breda benoemd. “Naast de grote Randstedelijke knelpunten, moeten we de witte vlekken op onze spoorkaart niet vergeten. We moeten investeren in beiden.” Maar D66 is ook voorstanders van een Europese Spoorautoriteit. “Zo ontstaat in heel Europa eenheid op het spoor en kunnen reizigers vaker de trein pakken voor hun internationale reizen.”

Huidige infra beter benutten

Raoul Boucke tijdens het Grote Mobiliteitsdebat

Volgens Boucke kunnen we onze huidige spoorinfrastructuur beter benutten. Dat wil hij doen door veiligheidssysteem Ertms en een hogere bovenleidingspanning van 3 kV te introduceren. Maar, sprak hij tijdens het Grote Mobiliteitsdebat, vooral ook door spreidingsafspraken te bestendigen.

Zijn die spreidingsafspraken niet vooral een regionale aangelegenheid? “Dat klopt, maar het Rijk kan de regio’s ondersteunen. Bijvoorbeeld met een loket om regionale overheden te helpen met alle procedures op hoofdlijnen. Een regio heeft eens in de pakweg tien jaar te maken met een aanbesteding, terwijl dit voor het Rijk gesneden koek is. Die kennis en ervaring kan men delen.”

Ook de ontwikkeling van mobiliteitshubs staat hoog op zijn agenda. “Door stations te bouwen aan de rand van de stad, zijn alle nieuwe wijken die nog gebouwd gaan worden binnen tien minuten met de bus of fiets van een ov-knooppunt bereikbaar. Dit worden dan een soort hubs. In Groningen gebeurt dat al, waar mensen met alle mobiliteitsvormen naartoe komen en van daaruit hun weg vinden binnen de regio.”

Spooragenda voortzetten

Onder leiding van staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft Nederland de afgelopen vier jaar goede stappen gezet op ov-gebied, vindt Boucke. Hij noemt de toegenomen reizigerstevredenheid en de diverse stations die zijn opgeknapt, maar ook de komst van veel nieuwe fietsenstallingen als successen. “De komende jaren gaan nog eens bij 46 stations de schop in de grond voor meer, innovatievere stallingen. En Amsterdam Centraal wordt klaargemaakt voor de toekomst, sinds 2017 rijden al tienminutentreinen en internationaal spoorvervoer heeft een boost gekregen.”

Ondanks het coronavirus gaan de werkzaamheden op het spoor door en hebben de vervoersberdrijven in 2020 een beschikbaarheidsvergoeding gekregen, zodat zij toch door konden rijden. “Daar ben ik blij mee. Er ligt bovendien een spooragenda voor de komende twintig jaar.”

Daarom hoopt hij dat een volgend kabinet verderbouwt op de Spooragenda van de huidige D66-bewindspersoon op IenW. “De komende jaren wordt een grote groei van het aantal reizigers verwacht. Het is belangrijk dat we ons klaarmaken voor de toekomst. D66 is een partij die vooruit kijkt. Deze spooragenda zet de route uit voor volgende kabinetten.”

Ik hoop dat dit een vinger in de pap krijgt gezien deze partij qua kiezers op de tweede plaats geëiindigd is gezien ik gisteren op mijn reis toch al een brok ergenissen had

bevestiging

Ach ja, D66 is ook de partij die het project voor de RijnGouwelijn in Leiden en omgeving om zeep heeft geholpen. Met de vroem-vroemers natuurlijk, maar dat was te verwachten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘We willen onze visie delen met de markt’

19 okt om 10:32 uur
Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het…
Lees verder »

RET en Stevin versnellen energietransitie samen

8 okt om 07:57 uur
De Rotterdamse vervoerder RET en Stevin Technology Consultants onderzoeken samen hoe ze de Rotterdamse …
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »