Dordrecht tweede volledig elektrische stad

woensdag 8 mei 2019
timer 2 min

Na Venlo is Dordrecht de tweede stad die de stadsbus op diesel de deur uit doet. Sinds vorige maand rijden er louter elektrische bussen, 37 stuks. Na wat opstartproblemen loopt nu alles op rolletjes, zo klinkt het vanuit Dordrecht.

“Een nieuwe bus is net een nieuwe kennis. Je moet er eerst meters mee maken voordat je weet wat je aan elkaar hebt”, zegt Thijs Boone teamchef van Qbuzz Dordrecht tegen het Algemeen Dagblad. In Dordrecht rijden 37 bussen volledig elektrisch door de stad. Het betreft enkele eerder door Arriva aangeschafte elektrische stadsbusjes op lijn 10. De overige bussen zijn nieuw aangeschafte Ebusco's. De software van de bus zorgde er in het begin voor dat chauffeurs de nodige moeite hadden met wegrijden. Daarnaast ontstonden er tot twee keer toe kleine brandjes. Omdat de software makkelijk is aan te passen, zijn de problemen inmiddels verholpen.

300 kilometer
De bussen kunnen met een volle accu zo'n 300 kilometer rijden, wat in de praktijk voldoende blijkt te zijn voor één dag. Bij de remise aan de Weeskinderendijk worden de e-bussen opgeladen. Voor het geval het toch nodig blijkt, zijn er snellaadplaatsen geplaatst in onder andere de wijken Stadspolders en Sterrenburg. Bij deze laadpalen kan een bus in 10 minuten, 20 procent bijladen. Het laden bij de remise kan zo worden ingesteld dat er pas mee begonnen wordt wanneer dat bij het energiebedrijf het beste uitkomt. Boone: “We kunnen de bussen ook zo programmeren dat de kachel van tevoren aanslaat. Dan komt een chauffeur nooit meer in een koude bus.”

Rotterdam bereikbaarder
Vorig jaar ging de concessie Drechtsteden, waar het stadsvervoer van Dordrecht onder valt, definitief naar Qbuzz. In de nieuwe concessie wordt Rotterdam vanuit Drechtsteden beter bereikbaar dankzij de inzet van R-netlijnen en snelbusverbindingen. Naast Dordrecht rijden de Ebusco’s ook in Zwijndrecht en Papendrecht. Als er elektrische bussen beschikbaar zijn, worden passagiers er ook mee naar Rotterdam-Zuidplein gebracht. Het stadsvervoer in Venlo was de eerste die volledig elektrisch ging rijden.

Ik vind de nieuwe buzzen van qbuzz van lijn 92 super rare indeling, er kunnen in die bussen veel minder mensen kwijt. De indeling is niet logisch.

Geweldige visie,en investering van de aankoop van de E-Bussen.Inkoop-prijs 820.000 euro en dat kan met de subsidie uit de EU pot? betaalbaar zijn.Ziet via:youtube.nl Machen Elektro-Busse den ÖPNV teuer?|dieserdad.Geeft weer de test van de E-Bussen.Vooral de inwendige bus klimaat-beheersing kost enorm veel energie.Ook de Lithium-batterijen worden steeds meer geplaats in de bovenbouw,en dat geeft een ander rijstijl dan liggend in de vloer.En dan hebben we het nog niet als die bussen vol zitten met passagiers,en de buitentemperatuur gaat zakken ver onder het nulpunt.En ook als de stroomkosten verder zullen stijgen,wat zal een buskaartje gaan kosten?.Succes ermee.Voordeel van de ligging in de bovenbouw van de E-Bussen,ze kunnen een lager instap-punt hebben.

Ziet via youtube.nl(tik in) Brand in Elektrische bus zet brandweer op scherp.Is wel een proef om te leren omgaan als de aanwezige lithium-batterijen ontploffen,of andere oorzaken.Bij de Waterstof-cilinders,als er een opening zou ontstaan,en die waterstof-cilinders zijn geplaats op de bovenzijde van de Bus,spuit het waterstof als lichtse element,naar boven en dat is een andere situatie als de lithium-batterijen zijn geplaats in de bodem(tik in) Die Wahrheit über lithium|Dirk Steffens|ZDF Terra X.Een wetenschappelijk thema TV zending van de Duitse ZDF.En dat is het verschil tussen de productie van waterstof,kunnen we zelf produceren,en met lithium/kobalt zijn we afhankelijk van die zeer corrupte landen,waar mensenrechten totaal niet aanwezig zijn.Leve de aankoop van de E-Bussen.Het is mens-onerend dat die Delvers,voor 7.50 euro per dag,hun gezondheid in moeten leveren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nieuwe ParkShuttle rijdt na drie jaar weer

6 dec om 09:41 uur

Na drie jaar uit dienst te zijn geweest, rijdt de ParkShuttle sinds maandag 5 december weer. Het autonome…

Lees verder »

Veiligheidseisen zetten rem op proeven automatisch vervoer  

15 nov om 15:04 uur

Nederland heeft de ambitie voorop te lopen met de ontwikkeling van automatisch vervoer, maar complexe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »