EBS breekt lans voor groengasbussen

maandag 9 december 2019
timer 3 min
In 2018 won EBS twee concessies: Haaglanden en Voorne-Putten. De vervoerder won deze concessies mede dankzij de inzet van (in totaal) 150 groengasbussen. En dus rijdt EBS de groenste concessies van Nederland, zegt directeur Wim Kurver. Maar groengas is niet zero emissie aan de uitlaat en dus moet het na 2025 anders.

“In Nederland wordt vaak gedacht dat elektrisch gelijk staat aan groen”, begint Kurver, “maar bij groengas worden natuurlijke producten, zoals bladeren, vergist tot gas. In de totale circulatie is de CO2-uitstoot nul.” Toch is dat aan de uitlaat wel anders. “Groengas en bruingas zijn qua samenstelling hetzelfde en de uitstoot is dus gelijk”, weet Kurver. “Maar wij halen ons gas niet uit Slochteren, wij halen het uit het netwerk. Circulair gezien heeft een groengasbus geen uitstoot. Dat vinden wij belangrijk.”

Binnen de concessies Haaglanden en Voorne-Putten, die EBS beiden sinds 2018 rijdt, werden de aanbestedingen onder meer vanwege deze component gewonnen, zegt Kurver. “Het bestek liet toe dat er werd gekeken naar de totale uitstoot, niet sec naar de uitstoot aan de uitlaat. Dat hielp dus om punten op te krijgen.”

Omschakelen 

Ondanks dat EBS een lans breekt voor groengasbussen, voldoen de bussen volgens het Bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer niet aan de eisen voor ZE-bussen. “In Nederland is deze politieke keuze gemaakt. Hier mag er geen verbrandingsmotor aan te pas komen”, zegt Kurver daarover. “En we hebben wel te maken met wat overheden voorschrijven in tenders. We willen ook na 2025 gewoon blijven rijden natuurlijk, dus daar houden we ons aan. Dus eigenlijk is onze verduurzamingsstrategie niet zo relevant hier, want we worden door de politiek overruled.”

En dus staat EBS nog een flinke vervangingsopgave te wachten. De vervoerder heeft een totale busvloot van 350 bussen, waarvan er momenteel 33 zero emissie rijdenEen tiental daarvan rijdt sinds 2018 in de regio Waterland. Een enorme investering voor een concessie die in 2021 afloopt (en doorgaat onder de naam Zaanstreek-Waterland, red.). 

Nek uitsteken 

Toch koos EBS hiervoor. “We hadden nog weinig ervaring met zero emissie”, vertelt Kurver, “en we wisten toen nog niet dat we Haaglanden gingen rijden. Daarom spraken we met Vervoerregio Amsterdam af om de nieuwe technologie te implementeren. De opdrachtgever heeft in het bestek laten opnemen dat de infrastructuur en de bussen overgenomen worden door de nieuwe vervoerder als het zover is.“

Deze afspraken waren geen onderdeel van de aanvankelijke concessieafspraken bij de start van de concessie Waterland in 2011, maar het is volgens Kurver een win-winsituatie. “De opdrachtgever kon alvast ervaring opdoen en wij konden de opdrachtgever laten zien dat we echt wel willen. Wij hebben onze nek uitgestoken om door te ontwikkelen. ”

Afschrijving 

De concessies Voorne-Putten en Haaglanden lopen tot 2028 respectievelijk 2030 en zo kan EBS de groengasbussen tot het einde van de concessie Voorne-Putten blijven uitrijden. “We hebben rekening gehouden met een afschrijvingstermijn van tien jaar. In Haaglanden gaan we de groengasbussen vervangen door ZE-bussen in 2026 en 2027. Dat neem je mee in je businesscase. Ik vind: uiteindelijk is EBS op aarde om goed openbaar vervoer te leveren. Als we de samenleving kunnen laten zien dat we dat met innovatie en verdere verduurzaming kunnen, ben ik tevreden.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Blue Amigo nieuw op ov-markt

24 dec 2021
De nieuwe vervoerder van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden luistert naar de naam Blue Amigo. Het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Keolis belooft verbeteringen BYD-bussen

24 dec 2021
Leverancier BYD levert in januari twee aangepaste bussen aan Keolis voor de concessie IJssel-Vecht, waarna…
Lees verder »
flash_onNieuws

Flexbus vervangt Rotterdamse Fast Ferry

20 dec 2021
De snelle veerverbinding van de RET tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stopt per 1 januari 2022. De gemeente…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oudste Sprinter na 46 jaar met pensioen

10 dec 2021
De oudste Sprinter van Nederland reed zaterdag 11 december zijn laatste dienst tussen Zwolle en Utrecht. Daarna is…
Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn bestelt 60 e-bussen bij VDL en Van Hool

3 dec 2021
De Vlaamse overheidsvervoerder De Lijn heeft 24 elektrische bussen besteld bij VDL en 36 stuks bij Van Hool.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Onderaannemer De Lijn koopt eerste e-bus

30 nov 2021
Ook bij de zuiderburen is de elektrificatie van het busvervoer ingezet. De Decker – Van Riet (DDVR), onderaannemer…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: 'Het is wel aan een upgrade toe'

22 nov 2021
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

‘Elke bus heeft een eigen karakter’

19 nov 2021
Het autobusmerk Setra bestaat 70 jaar. Daarom reisde een handjevol Nederlandse en Vlaamse journalisten eind juni…
Lees verder »