Forse vertraging dreigt voor reizigers Amsterdam–Londen

woensdag 10 september 2014
timer 2 min

Reizigers die in 2016 de snelle trein willen nemen tussen Amsterdam en Londen, moeten halverwege uitstappen voor een veiligheidscontrole. Dat kan een flinke vertraging opleveren.

Nu het Eurostar-netwerk uitbreidt, lijkt het erop dat er behoorlijk wat haken en ogen zitten aan de eisen die de Britten stellen aan de grenscontroles. De International Railway Journal concludeert op basis van de European Railway Timetable dat passagiers die gebruik gaan maken van de nieuwe verbinding tussen Marseille en Londen (die vanaf 1 maart 2015 gaat rijden) maar liefst een uur en drie kwartier kwijt zijn aan grens- en veiligheidsprocedures. In die tijd moeten ze met hun bagage uit de trein naar het noordelijke uiteinde van de bovenste verdieping voor de controle. Tijdens de experimentele verbinding Aix-en-Provence–Londen die vorig jaar in de zomer reed, waren passagiers 1 uur en 32 minuten kwijt.

Een woordvoerder van Eurostar wil de vertraging in Lille bevestigen noch ontkennen. "Het is nog pure speculatie. We verwachten in de komende maanden de definitieve dienstregeling rond te hebben." Wel bevestigt de woordvoerder dat een soortgelijke procedure ook gaat gelden voor de dienst van Amsterdam naar Londen, die in 2016 ingaat. Hoeveel vertraging dat dan zal gaan opleveren is nog niet bekend. Passagiers vanuit Londen naar het vasteland kunnen gewoon in een keer doorreizen.

Toen de NS na het Fyra-echec de Eurostar Londen-Amsterdam presenteerde in het 'reparatiepakket' voor de Fyra en de Benelux waren wij -en met name onze medewerker Geert van Lierde- de enigen die riepen dat dit een gigantische fopspeen was: immers voor een doorgaande verbinding zouden grensposten gebouwd moeten worden in Rotterdam, op Schiphol en in Amsterdam vanwege de hysterische angst van de Britten voor alles wat naar Schengen ruikt. We zijn blij dat dit nu ook wat breder bekend begint te raken en dat een echte snelle en doorgaande Eurostarverbinding er niet in zit en ontmaskerd is als dat wat het was: een fopspeen van NS, die nooit echt serieus bedoeld kan zijn geweest. Voor een in- en uitstapcontrole in Brussel mag je rustig anderhalf uur rekenen. En wie zit er nu op zo'n verbinding te wachten? Gewoon Amsterdam-Brussel per Thalys en overstappen op de Eurostar op Brussel-Zuid. Even snel en minstens zo efficiënt.

Dat er in Brussel zo'n controle zou komen, kon je inderdaad al weten. De Britse grensorganen willen immers wegens de extra kosten geen extra controleposten elders in Europa bovenop de posten die ze nu al hebben.

Door het steeds stellen van scherpere eisen ten aanzien van het reizen per trein naar de UK (hoe wordt dat als Scotland straks wel Schengen gaat worden?). Lijkt dat London voor velen per vliegtuig de beste methode, ondanks dat zowel vanuit Duitsland, Frankrijk en Nederland initiatieven worden ondernomen de reis per trein sterk te willen verbeteren. Ben wel teleurgesteld in de reacties die ik nu gelezen heb. De een claimt dat ze de enigen waren die deze fopspeen doorzagen, de ander weet al dat er geen extra Schengen grensposten gaan komen. Stel voor deze wijsheden meteen te delen met bijvoorbeeld DB Internationaal, Aachen en Liege. Komt geen trein naar London en wees niet bang dat Liege en/of Aachen door deze nieuwe dienst voorbij gereden gaat worden.

Oud nieuws. In 2010 deelde ik deze 'wijsheden' al met Eurostar, DB en Prorail. Maar niemand had een concreet antwoord op de vraag hoe het in de praktijk zou werken. Op dat moment was het nog de bedoeling dat de treinen tussen Amsterdam en Londen in 2013 zouden gaan rijden. Zie hier: http://www.devries.fr/2010/10/24/2013-londen-amsterdam-hst/

Geen oud nieuws, omdat je zelf al aangeeft dat niemand een praktijkantwoord had. Het nieuws in dit bericht zit hem juist in dat praktijkvoorbeeld.

Ok, zo bezien dan geen oud nieuws. Maar de praktische problemen voor deze beoogde verbinding heb ik in 2010 aangekaart, en nog steeds is er geen oplossing voor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »