Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

donderdag 13 januari 2022

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres mogelijk. Dit kan twintig minuten reistijdwinst opleveren voor reizigers tussen de Achterhoek en de regio Arnhem-Nijmegen. Het project moet 91 tot 133 miljoen euro gaan kosten, waarvan de provincie Gelderland er alvast 30 miljoen reserveert.

Dat blijkt uit een onlangs afgeronde verkenning door de provincie Gelderland. Hieruit kwam de inpassing van een tweede spoor tussen Didam en Doetinchem-De Huet als voorkeursalternatief uit de bus. De RegioExpres kan dat één keer per uur gaan rijden. Gelderland gaat nu beginnen met de planuitwerking voor de RegioExpres, dat ook onderdeel uitmaakt van het Toekomstbeeld OV 2040.

De spoorverdubbeling is gepland aan de zuidzijde van het huidige spoor, behalve op het stuk tussen Didam en overweg Zandweg. Voor station Wehl en Doetinchem-De Huet is een extra perron gepland, terwijl achter station Doetinchem-De Huet het aantal sporen van twee naar één gaat. 

Hierdoor hoeft er geen nieuwe spoorbrug gebouwd te worden over de Oude IJssel. In totaal moeten elf overwegen veiliger worden gemaakt. Burgers hebben ook een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de plannen.

Landelijke opgaven

Volgens de Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer levert de twintig minuten reistijdwinst een betere aansluiting op vanuit de Achterhoek naar de Randstad en draagt dat bij aan landelijke opgaven op het gebied van verstedelijking, woningbouw én klimaat.

De komst van deze sneltrein is voor hem prioriteit, vertelde hij vorig jaar al eens: “We hebben in de Achterhoek de uitzonderlijke situatie van bevolkingskrimp én, tegelijkertijd, banengroei. Een sneltrein kan de reistijd met twintig tot dertig minuten verkorten. Dat kan mensen stimuleren om in de Achterhoek te gaan wonen.”

De huidige spoorlijn Arnhem – Winterswijk is één van de drukste regionale spoorverbindingen van Nederland en kan de verwachte reizigersgroei maar moeizaam aan, zo blijkt uit de Integrale Mobiliteitsanalyse van het Rijk. Wanneer de RegioExpres niet gaat rijden, dan wordt de drukte in de treinen in de ochtendspits zo groot dat niet iedereen op het gewenste tijdstip met de trein kan reizen. Als gevolg van extra woningbouw in Arnhem-Oost en de Liemers wordt een nog grotere reizigersgroei verwacht.

Kosten

Het project moet in totaal 91 tot 133 miljoen euro kosten, daar waar er eerder nog 107 tot 168 miljoen voor werd gerekend. De provincie heeft hiervoor 30 miljoen euro gereserveerd en rekent op een bijdrage van het nieuwe kabinet. Van der Meer hoopt in 2022 afspraken te kunnen maken met het Rijk, over de financiering van de planfase.
 

Dat juich ik so wie so toe dat de trein vanuit Winterswijk vanaf Doetinchem als sneltrein verder gaat tot Arnhem ; dergelijke toepassing is ook vanuit Den Helder;eerst stoptrein en vanuit Alkmaar verder sneltrein

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe NS-intercity toegelaten tot spoor

9 jan om 13:00 uur

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van fabrikant Alstom…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »
descriptionArtikel

Leidt nieuwe spoordienstregeling tot minder woningen?

6 dec 2022

Door personeelstekorten op het spoor wordt het aanbod van treinen met 10-15% verlaagd. Dit leidt tot een…

Lees verder »