Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

donderdag 13 januari 2022

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres mogelijk. Dit kan twintig minuten reistijdwinst opleveren voor reizigers tussen de Achterhoek en de regio Arnhem-Nijmegen. Het project moet 91 tot 133 miljoen euro gaan kosten, waarvan de provincie Gelderland er alvast 30 miljoen reserveert.

Dat blijkt uit een onlangs afgeronde verkenning door de provincie Gelderland. Hieruit kwam de inpassing van een tweede spoor tussen Didam en Doetinchem-De Huet als voorkeursalternatief uit de bus. De RegioExpres kan dat één keer per uur gaan rijden. Gelderland gaat nu beginnen met de planuitwerking voor de RegioExpres, dat ook onderdeel uitmaakt van het Toekomstbeeld OV 2040.

De spoorverdubbeling is gepland aan de zuidzijde van het huidige spoor, behalve op het stuk tussen Didam en overweg Zandweg. Voor station Wehl en Doetinchem-De Huet is een extra perron gepland, terwijl achter station Doetinchem-De Huet het aantal sporen van twee naar één gaat. 

Hierdoor hoeft er geen nieuwe spoorbrug gebouwd te worden over de Oude IJssel. In totaal moeten elf overwegen veiliger worden gemaakt. Burgers hebben ook een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de plannen.

Landelijke opgaven

Volgens de Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer levert de twintig minuten reistijdwinst een betere aansluiting op vanuit de Achterhoek naar de Randstad en draagt dat bij aan landelijke opgaven op het gebied van verstedelijking, woningbouw én klimaat.

De komst van deze sneltrein is voor hem prioriteit, vertelde hij vorig jaar al eens: “We hebben in de Achterhoek de uitzonderlijke situatie van bevolkingskrimp én, tegelijkertijd, banengroei. Een sneltrein kan de reistijd met twintig tot dertig minuten verkorten. Dat kan mensen stimuleren om in de Achterhoek te gaan wonen.”

De huidige spoorlijn Arnhem – Winterswijk is één van de drukste regionale spoorverbindingen van Nederland en kan de verwachte reizigersgroei maar moeizaam aan, zo blijkt uit de Integrale Mobiliteitsanalyse van het Rijk. Wanneer de RegioExpres niet gaat rijden, dan wordt de drukte in de treinen in de ochtendspits zo groot dat niet iedereen op het gewenste tijdstip met de trein kan reizen. Als gevolg van extra woningbouw in Arnhem-Oost en de Liemers wordt een nog grotere reizigersgroei verwacht.

Kosten

Het project moet in totaal 91 tot 133 miljoen euro kosten, daar waar er eerder nog 107 tot 168 miljoen voor werd gerekend. De provincie heeft hiervoor 30 miljoen euro gereserveerd en rekent op een bijdrage van het nieuwe kabinet. Van der Meer hoopt in 2022 afspraken te kunnen maken met het Rijk, over de financiering van de planfase.
 

Dat juich ik so wie so toe dat de trein vanuit Winterswijk vanaf Doetinchem als sneltrein verder gaat tot Arnhem ; dergelijke toepassing is ook vanuit Den Helder;eerst stoptrein en vanuit Alkmaar verder sneltrein

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechtstreekse trein Zwolle-Münster stap dichterbij

2 sep om 12:03 uur

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail gaat een nieuwe fase in. De partners Euregio, provincie…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Consortium ICT Group wint ProRail-contract

25 aug om 16:14 uur

Het ICT Group-consortium bestaande uit ICT Netherlands, InTraffic en Technolution heeft perceel 1 van het…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
flash_onNieuws

Publiek maakt kennis met nieuwe NS-Intercity

6 jul om 12:20 uur

Een grote groep treinliefhebbers konden afgelopen weekend voor het eerst kennismaken met de nieuwe de nieuwste…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »