GVB wil dat het bedrijfsleven in Amsterdam meebetaalt aan de aanleg van nieuwe metrolijnen. Dat zei directeur Alexandra van Huffelen vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.
GVB: laat bedrijven meebetalen aan metro
De stadsregio Amsterdam investeert komende jaren 400 miljoen in bus- en tramnet, maar op langere termijn is volgens GVB meer nodig. Net als in Londen, Parijs en Kopenhagen zouden bedrijven in Amsterdam moeten meebetalen aan de aanleg van nieuwe infrastructuur en nieuw materieel. “Anders slibt de stad op den duur dicht”, aldus Van Huffelen.
Het duurzaam bereikbaar maken van de stad is volgens Van Huffelen niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven. Want ‘een mobiele stad is de motor van economische groei’. Zij waarschuwt dat Amsterdam met de aankomende verbouwingen rond het Zuidasdok al een pittig voorproefje krijgt van wat de stad staat te wachten als forenzen hun auto niet massaal omruilen voor een ov-abonnement.
Eerder dit jaar stelde Van Huffelen een nieuwe metrolijn voor tussen IJburg en Schiphol. Maar ook andere mogelijke lijnen, zoals het doortrekken van de metrolijn vanaf station Isolatorweg naar het Centraal Station en het doortrekken van deze lijn via de Houthavens naar Noord, worden onderzocht door de gemeente Amsterdam.
Uit het jaarverslag blijkt dat GVB vorig een winst heeft gemaakt van 3,0 miljoen euro, tegenover 0,3 miljoen euro in 2013. Het hogere resultaat komt door de vervoergroei en door lagere lasten, onder andere door een lager ziekteverzuim. Het aantal reizigerskilometers groeide in 2014 met 4 procent; bus daalde 1 procent, bij tram stegen de reizigerskilometers 1 procent en bij metro 9 procent.
De subsidie van de stadsregio loopt de komende jaren terug van 102 miljoen euro in 2012 naar 36 miljoen in 2024. De kostendekkingsgraad, vorig jaar gestegen naar 73,4 procent, moet in 2024 zijn toegenomen tot 90 procent.
Lees ook: Metro Amsterdam verdringt tram en bus en Amsterdamse focus op metro is een gok.
Meer artikelen met dit thema
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Belgische jongeren reizen één maand voor 59 euro met al het openbaar vervoer
6 jun om 14:11 uurBelgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar…
Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen
23 apr om 14:24 uurTransdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…
Dit zijn de vakmensen van het ov
12 apr om 14:23 uurIn OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…
'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’
5 apr om 09:45 uurDat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…
Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten
14 mrt om 12:18 uurEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…
In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer
26 feb om 10:22 uurIn 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…
Reactie toevoegen