Lange Kusttram wordt iets korter

donderdag 7 september 2017
timer 2 min

De langste tramlijn ter wereld, de Kusttram langs de Vlaamse kust, wordt 300 meter korter. Het tracé wordt ter hoogte van het dorpje Lombardsijde, vlakbij Nieuwpoort, rechtgetrokken.

De tram volgt over een lengte van 67 kilometer nagenoeg de hele Vlaamse kust, maar gaat vlakbij Middelkerke opeens een kilometer het binnenland in, dwars door Lombardsijde. De lus is een overblijfsel van toen er nog een stelsel van tram- en buurspoorwegen in Vlaanderen lag. Al jaren zijn er plannen om het spoor recht te trekken en net als het overgrote andere deel van het traject in de berm van de Kustweg N34 te leggen.

Tot nu toe werden de plannen echter niet concreet, vanwege gebrek aan financiering. Die is er nu. de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (tweede van rechts op de foto) steekt 12,9 miljoen euro in de reconstructie, waarmee volgend voorjaar de schop de grond in gaat. Het oude spoor kampt met achterstallig onderhoud, wat goed te merken is aan het rijcomfort. Groot onderhoud van het bestaande spoor zou ongeveer net zoveel kosten, waarmee de kosten om dit deel in stand te houden fors hoger zouden uitvallen.

Het nieuwe spoor komt langs de Kustweg te liggen, die versmald wordt van vier naar twee rijstroken. De reistijd tussen Westende en Nieuwpoort met de tram wordt bovendien korter. De tram houdt een stop op loopafstand van het centrum van Lombardsijde; in het centrum zelf blijft de bus rijden. In het dorp worden de rails die in eigen bedding liggen opgebroken. De rails in de straat blijven vooralsnog gewoon liggen.

Lees ook: De uitgebreide (foto)reportage over de Vlaamse Kusttram

Puur weggegooid geld. Dat zou men beter kunnen gebruiken voor de uitbreiding naar koksijde en veurne

Toch is niet iedereen even onverdeeld gelukkig met het nieuwe tracé van de tramlijn in Lombardsijde. Het mag op het eerste zicht logisch lijken dat men een zogenaamde omweg afschaft en het tracé rechttrekt. Maar een tram moet komen waar er mensen zijn en waar er potentieel is en hier verbant men de kusttram uit het enigszins verstedelijkte centrum van Lombardsijde. Mensen uit Lombardsijde die de tram willen nemen en vroeger hun tramhalte vlakbij hadden, moeten nu flink verder voor het bereiken van hun tramhalte.

Bijgevolg: hier is het de kusttram die is moeten wijken om de particuliere wagen vrije baan te geven. Langs het nieuw stukje tracé is namelijk zo goed als geen bewoning.

Het zou pas echt van moed hebben getuigd indien men de tram vanuit Lombardsijdedorp via de Lombardsijdelaan zou hebben doorgetrokken tot in Westende-dorp. Niet alleen zou men dan een wezenlijke inkorting van het traject hebben kunnen verwezenlijken, maar ook zou men het onmiddellijke potentieel langs deze dichtbewoonde hebben kunnen uitbreiden. Maar in België is het nog altijd Koning Auto die heer en meester is en is het het openbaar vervoer dat naar de zijlijn wordt verbannen.

Zoals ik al zei is dit puur weggegooid geld, zoveel miljoen voor een paar minuten tijdwinst, en waarschijnlijk ook inkomstenvermindering daar het nieuwe tracé onbewoond is - Hopelijk kan de burgemeester van Middelkerke de werkzaamheden tegenhouden tot de verkiezingen van 2019;

Vandaag raakte bekend dat de oorspronkelijke planning met indienststelling van het nieuwe tracé tegen de zomer 2018, niet zal kunnen worden gehaald. Naar verluidt kan minister Weyts het nodige budget pas ondertekenen na 1 januari 2018. Een nieuwe datum is nog niet vooropgesteld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »