Arriva gaat in december in Limburg van start met een geheel nieuw lijnennet. Niet basismobiliteit, maar de vraag voert voortaan de boventoon.
Limburgse spaghetti rechtgetrokken
Veel kleine dorpen kennen nu nog een klassieke buslijn. In de afgelopen concessie die werd uitgevoerd door Veolia was nog door de provincie vastgelegd dat elke kern van meer dan 600 inwoners aansluiting moest hebben op ov. Dat principe is nu losgelaten. In de praktijk bleek dat veel bussen leeg rondreden. "We waren warme lucht aan het verplaatsen", aldus de provincie.
Lees ook: Arriva in Limburg: meer treinen, minder bussen
Het Programma van Eisen schreef daarom een nieuwe benadering voor. Daarbij hielp ook dat de provincie zeggenschap kreeg over alle stoptreindiensten in Limburg. De basis bestaat uit die spoorlijnen, die naar Duits voorbeeld een S plus een nummer krijgen, plus een aantal sterke buslijnen die Arriva als Qliner gaat exploiteren.
Het aanbod van Arriva is vraaggestuurd. Onder dat kernnet ligt een net van bel-, wens- en buurtbussen die reizigers zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde knoop brengen. De vraag van dit Limburgnet is daarbij leidend. Gedeputeerde Patrick van den Broeck, die naar verluidt zelf met de naam Limburgnet op de proppen kwam, benadrukt dat het overgrote deel van de reizigers erop vooruit gaat. Volgens zijn schatting zal 5 procent van de reizigers straks aangewezen zijn op een zogeheten maatwerkoplossing.
Lees ook: 'Limburg gaat meer dan ooit maatwerk leveren'
Ook de stadslijnen gaan danig op de schop. In Maastricht, bijvoorbeeld, wordt de spaghetti van lijnen rechtgetrokken. De vele laagfrequente bundelen zich tot hoogfrequente lijnen. Bovendien rijden nu veel bussen vanuit de streek niet alleen naar het station, maar ook naar andere plekken met veel reizigersvraag, zoals het ziekenhuis.
De sterke lijnen en knopen zijn leidend. De concessie in Limburg is ademend. Zowel vervoerder als provincie hebben gedurende de hele loooptijd (tot 2031) de mogelijkheid om het concept aan te passen. De eerste evaluatie staat gepland voor halverwege 2017.
Elektrische bussen
Vanaf de start van de concessie gaat de stadsdienst van Venlo helemaal over op elektrische bussen. Daarvoor bestelde Arriva elf e-bussen bij VDL, die met 166 bussen hofleverancier is voor deze concessie. Ook lijn 3 in Maastricht wordt vanaf begin af aan een elektrische lijn. Over tien jaar moet de gehele concessie zero emissie zijn.
Meer artikelen met dit thema
‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’
28 jun om 16:56 uurDe Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…
Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov
17 jun om 12:28 uurGok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…
KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023
17 jun om 12:06 uurOp de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…
Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'
25 mei om 12:55 uurVlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…
Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail
17 mei om 15:39 uurProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…
Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen
16 mei om 16:22 uurBij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…
Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger
5 mei om 15:13 uur‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…
Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel
3 mei om 16:02 uurWie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…
Reactie toevoegen