Met software inzicht in lege buskilometers

maandag 19 december 2022

Planners van ov-bedrijven schatten het aantal lege materiaalritten van bussen nog lang niet altijd goed in. “Terwijl dat wel kan oplopen tot 25 procent van het totale aantal kilometers”, stellen Sander Kooi en Lanne Hupkens van softwareontwikkelaar Lynxx. De Empty Mileage Optimizer kan planners ondersteunen een efficiëntere dienstregeling te maken.

Kooi signaleert dat er in nieuwe tenders vraag naar strakkere dienstregelingen is. Daarom loont het om inefficiënte kilometers weg te halen waar dat kan. Dat kan vaak op ‘lege materiaalritten’. “Vaak zien we dat bedrijven er geen realistische rijtijden op nahouden in het stuk voor of na de dienst. Ze houden onvoldoende rekening met ander verkeer op een bepaald tijdstip van de dag. Een realistischere planning op lege ritten is van belang, zeker vanwege laadmomenten van elektrische bussen.”

Scenario’s vergelijken

“Materiaalritten krijgen nu nog erg weinig aandacht”, gaat Hupkens verder, “terwijl daar veel winst op te halen is”. In de Empty Mileage Operator kan Lynxx de lege kilometers van vervoerders importeren en daar een aantal scenario’s overheen leggen. In die scenario’s wordt onder meer rekening gehouden met verkeersintensiteit en weersomstandigheden, gaat Hupkens verder. “Daarin zie je dat het nogal fluctueert en per regio erg kan verschillen.”

Kooi: “We bepalen die scenario’s op basis van de ochtend- en avondspitsen, maar ook door de verschillende seizoenen heen. Dan leggen we representatieve routes over de dag heen, zoeken patronen en bieden de vervoerder een dahsboard aan, waarin deze het verschil ziet tussen de calculated en naive time. Als je al 5 minuten op een bepaald tijdstip kunt besparen, tikt dat behoorlijk aan.”

Australië is positief

De software van Lynxx wordt in Nederland momenteel nog niet toegepast, maar al wel in Australië in zes aanbestedingsprocessen. “Het effect is significant”, aldus Kooi. “Natuurlijk heb je daar te maken met grotere afstanden dan in Nederland, maar we hebben besparingen gezien van 10 procent van de gereden lege kilometers.” 

“We zijn nu ook in gesprek met Nederlandse vervoerders”, vervolgt Hupkens. “Hoe groter concessiegebieden worden en dus de afstanden tussen het depot en de eerste halte, hoe interessanter het wordt om deze kilometers efficiënt in te richten. Want zodra de dienstregeling start, moet de chauffeur er gewoon staan.”

Beste Sander en Lanne,
Een mooi verkoopverhaal maar de gedachte die jullie over de planners in het Openbaar Vervoer hebben klopt niet.
Ruim 38 jaar heb ik gewerkt binnen het Openbaar Vervoer en ik kan je vertellen dat de roostermaker binnen het Openbaar Vervoer bijzonder in staat zijn om de meest efficiënte roosters te maken en dat doen zij ook.
Vergeet niet dat er bij het maken van een Openbaar Vervoer rooster meerdere aspecten een rol spelen. Wensen van de opdrachtgever, bedrijfsleiding en de belangrijkste beïnvloeden is de chauffeur. Een rooster moet efficiënt, economisch en sociaal zijn. En dan moet je vaak een deal sluiten om draagvlak te krijgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Recordorder VDL met 193 e-bussen voor EBS

18 jan om 09:35 uur

De Nederlandse bussenbouwer VDL gaat 193 elektrische Citea-bussen bouwen voor EBS. Die moeten in december 2023…

Lees verder »
flash_onNieuws

Twaalf Qbuzz-bussen in Utrecht uitgebrand

13 jan om 14:22 uur

In de busstalling Westraven van vervoerder Qbuzz (U-OV) in Utrecht is vrijdagochtend 13 januari rond 5.00 uur…

Lees verder »

‘30 km/uur biedt kans tot betere ov-structurering’

16 dec 2022

De invoering van een maximumsnelheid van 30 km in de bebouwde kom als maatregel om de verkeersveiligheid te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt 2022

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug 2022

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus is klaar voor een nieuwe stap

25 jul 2022

Nog nooit was dit onderwerp ‘duurzaamheid’ zo relevant in het ov als nu. Nederland kampt met grote uitdagingen…

Lees verder »