Met software inzicht in lege buskilometers

maandag 19 december 2022

Planners van ov-bedrijven schatten het aantal lege materiaalritten van bussen nog lang niet altijd goed in. “Terwijl dat wel kan oplopen tot 25 procent van het totale aantal kilometers”, stellen Sander Kooi en Lanne Hupkens van softwareontwikkelaar Lynxx. De Empty Mileage Optimizer kan planners ondersteunen een efficiëntere dienstregeling te maken.

Kooi signaleert dat er in nieuwe tenders vraag naar strakkere dienstregelingen is. Daarom loont het om inefficiënte kilometers weg te halen waar dat kan. Dat kan vaak op ‘lege materiaalritten’. “Vaak zien we dat bedrijven er geen realistische rijtijden op nahouden in het stuk voor of na de dienst. Ze houden onvoldoende rekening met ander verkeer op een bepaald tijdstip van de dag. Een realistischere planning op lege ritten is van belang, zeker vanwege laadmomenten van elektrische bussen.”

Scenario’s vergelijken

“Materiaalritten krijgen nu nog erg weinig aandacht”, gaat Hupkens verder, “terwijl daar veel winst op te halen is”. In de Empty Mileage Operator kan Lynxx de lege kilometers van vervoerders importeren en daar een aantal scenario’s overheen leggen. In die scenario’s wordt onder meer rekening gehouden met verkeersintensiteit en weersomstandigheden, gaat Hupkens verder. “Daarin zie je dat het nogal fluctueert en per regio erg kan verschillen.”

Kooi: “We bepalen die scenario’s op basis van de ochtend- en avondspitsen, maar ook door de verschillende seizoenen heen. Dan leggen we representatieve routes over de dag heen, zoeken patronen en bieden de vervoerder een dahsboard aan, waarin deze het verschil ziet tussen de calculated en naive time. Als je al 5 minuten op een bepaald tijdstip kunt besparen, tikt dat behoorlijk aan.”

Australië is positief

De software van Lynxx wordt in Nederland momenteel nog niet toegepast, maar al wel in Australië in zes aanbestedingsprocessen. “Het effect is significant”, aldus Kooi. “Natuurlijk heb je daar te maken met grotere afstanden dan in Nederland, maar we hebben besparingen gezien van 10 procent van de gereden lege kilometers.” 

“We zijn nu ook in gesprek met Nederlandse vervoerders”, vervolgt Hupkens. “Hoe groter concessiegebieden worden en dus de afstanden tussen het depot en de eerste halte, hoe interessanter het wordt om deze kilometers efficiënt in te richten. Want zodra de dienstregeling start, moet de chauffeur er gewoon staan.”

Beste Sander en Lanne,
Een mooi verkoopverhaal maar de gedachte die jullie over de planners in het Openbaar Vervoer hebben klopt niet.
Ruim 38 jaar heb ik gewerkt binnen het Openbaar Vervoer en ik kan je vertellen dat de roostermaker binnen het Openbaar Vervoer bijzonder in staat zijn om de meest efficiënte roosters te maken en dat doen zij ook.
Vergeet niet dat er bij het maken van een Openbaar Vervoer rooster meerdere aspecten een rol spelen. Wensen van de opdrachtgever, bedrijfsleiding en de belangrijkste beïnvloeden is de chauffeur. Een rooster moet efficiënt, economisch en sociaal zijn. En dan moet je vaak een deal sluiten om draagvlak te krijgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »