Met software inzicht in lege buskilometers

maandag 19 december 2022

Planners van ov-bedrijven schatten het aantal lege materiaalritten van bussen nog lang niet altijd goed in. “Terwijl dat wel kan oplopen tot 25 procent van het totale aantal kilometers”, stellen Sander Kooi en Lanne Hupkens van softwareontwikkelaar Lynxx. De Empty Mileage Optimizer kan planners ondersteunen een efficiëntere dienstregeling te maken.

Kooi signaleert dat er in nieuwe tenders vraag naar strakkere dienstregelingen is. Daarom loont het om inefficiënte kilometers weg te halen waar dat kan. Dat kan vaak op ‘lege materiaalritten’. “Vaak zien we dat bedrijven er geen realistische rijtijden op nahouden in het stuk voor of na de dienst. Ze houden onvoldoende rekening met ander verkeer op een bepaald tijdstip van de dag. Een realistischere planning op lege ritten is van belang, zeker vanwege laadmomenten van elektrische bussen.”

Scenario’s vergelijken

“Materiaalritten krijgen nu nog erg weinig aandacht”, gaat Hupkens verder, “terwijl daar veel winst op te halen is”. In de Empty Mileage Operator kan Lynxx de lege kilometers van vervoerders importeren en daar een aantal scenario’s overheen leggen. In die scenario’s wordt onder meer rekening gehouden met verkeersintensiteit en weersomstandigheden, gaat Hupkens verder. “Daarin zie je dat het nogal fluctueert en per regio erg kan verschillen.”

Kooi: “We bepalen die scenario’s op basis van de ochtend- en avondspitsen, maar ook door de verschillende seizoenen heen. Dan leggen we representatieve routes over de dag heen, zoeken patronen en bieden de vervoerder een dahsboard aan, waarin deze het verschil ziet tussen de calculated en naive time. Als je al 5 minuten op een bepaald tijdstip kunt besparen, tikt dat behoorlijk aan.”

Australië is positief

De software van Lynxx wordt in Nederland momenteel nog niet toegepast, maar al wel in Australië in zes aanbestedingsprocessen. “Het effect is significant”, aldus Kooi. “Natuurlijk heb je daar te maken met grotere afstanden dan in Nederland, maar we hebben besparingen gezien van 10 procent van de gereden lege kilometers.” 

“We zijn nu ook in gesprek met Nederlandse vervoerders”, vervolgt Hupkens. “Hoe groter concessiegebieden worden en dus de afstanden tussen het depot en de eerste halte, hoe interessanter het wordt om deze kilometers efficiënt in te richten. Want zodra de dienstregeling start, moet de chauffeur er gewoon staan.”

Beste Sander en Lanne,
Een mooi verkoopverhaal maar de gedachte die jullie over de planners in het Openbaar Vervoer hebben klopt niet.
Ruim 38 jaar heb ik gewerkt binnen het Openbaar Vervoer en ik kan je vertellen dat de roostermaker binnen het Openbaar Vervoer bijzonder in staat zijn om de meest efficiënte roosters te maken en dat doen zij ook.
Vergeet niet dat er bij het maken van een Openbaar Vervoer rooster meerdere aspecten een rol spelen. Wensen van de opdrachtgever, bedrijfsleiding en de belangrijkste beïnvloeden is de chauffeur. Een rooster moet efficiënt, economisch en sociaal zijn. En dan moet je vaak een deal sluiten om draagvlak te krijgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »