'Mierenzuur kan bereik e-bus verdubbelen'

donderdag 6 juli 2017
timer 3 min

Mierenzuur kan het bereik van elektrische bussen verdubbelen van ongeveer 200 naar 400 kilometer. Dat claimt Team FAST, een team studenten van de TU Eindhoven dat er voor het eerst in is geslaagd mierenzuur op grote schaal toe te passen.

Team Fast presenteerde de bus, samen met een tankinstallatie, vandaag aan het grote publiek. Het gaat om een VDL Citea Electric met een aparte trailer eraan gekoppeld. Deze REX (een afkorting voor range extender) heeft de mierenzuurinstallatie aan boord. Door middel van een kathalysator wordt het mierenzuur omgezet in waterstof en CO2. De CO2-uitstoot is gelijk aan de CO2 voor het maken van mierenzuur. De waterstof voedt weer een brandstofcel die de batterij van de bus oplaadt.

Hydrozine
Aan ambities ontbreekt het de studenten niet. Zij werkten de afgelopen maanden op de Automotive Campus in Helmond aan hun project. Mierenzuur, dat ze in samenwerking met een marketingbureau hebben omgedoopt tot hydrozine ('dat klinkt iets vriendelijker'), noemen ze de energiedrager van de toekomst. Vorig jaar presenteerde het team al een modelauto op mierenzuur. "Deze bus is duizend keer zo groot, qua energieverbruik", aldus teammanager Max Aerts. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bus al aan het eind van dit jaar gepresenteerd zou worden, maar tegenvallers in de installatie (onder meer de brandstofcellen die niet hergebruikt konden worden) gooiden roet in het eten.

Ook nu rijdt de bus zelf nog niet, al heeft de installatie al wel gedraaid. Eind dit jaar hoopt het team zo ver te zijn dat de bus zichzelf aandrijft. Het is dan het eerste voertuig op volle schaal dat op mierenzuur rijdt.

Actieradius
Dat het team een bus heeft uitgekozen als schaalsprong is geen toeval. Aerts: "Elektrische bussen hebben nu een bereik van ongeveer 200 kilometer. Door een installatie met hydrozine toe te voegen, kunnen we de actieradius verdubbelen." De REX is een ruim opgezette proefinstallatie. Maar de installatie, goed voor 25 kW output, past in principe ook in de bus.

Mierenzuur neemt een aantal bezwaren van waterstof weg: het kan niet ontploffen en kan gewoon op kamertemperatuur worden bewaard. Daardoor zijn er geen dure installaties nodig in de bus en bij de tankinstallatie. "Een bestaande dieselinstallatie is met een lichte aanpassing al geschikt voor mierenzuur. Voor elke waterstoftankinstallatie kunnen honderd hydrolinetankinstallaties worden gebouwd, claimt het team. Wel heeft de installatie nog een beperkt rendement van ongeveer 33 procent.

Kippenmest
De productie van mierenzuur kan duurzaam plaatsvinden met behulp van brandnetels en kippenmest, zegt het team. In de eerste proefweek wist het team in 2 uur 10.000 liter mierenzuur duurzaam te produceren. De kathalysator in de bus is inmiddels zo klein dat er nog maar 20 liter mierenzuur in hoeft om voldoende waterstof te produceren.

Het zal nog wel even duren voor er daadwerkelijk een bus op mierenzuur in productie wordt genomen. Het team is het komende jaar nog druk bezig met het volwassen maken van het concept.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »