Noord-Nederland test waterstoftrein

vrijdag 28 februari 2020
timer 3 min

Tussen Leeuwarden en Groningen rijdt de komende weken een waterstoftrein. "Het gaat puur om demonstratieritten, we willen testen hoe het werkt", vertelt Jan van der Meide, woordvoerder van de provincie Groningen.

Met deze testritten willen de provincie Groningen, ProRail en Arriva praktijkervaring opdoen met het rijden op groene waterstof. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, naar het brandstofverbruik en het tanken. De testritten vinden plaats op het traject Leeuwarden - Groningen, vinden overwegend 's nachts plaats, zonder passagiers en in een treinvrije periode.

Ontheffing, geen vergunning

Dat was een belangrijke voorwaarde voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om een ontheffing voor de testritten te verlenen, vertelt Janneke Vink. Dat deed ILT op 10 februari. "Door de maatregelen die zijn genomen, zijn de belangrijkste risico’s voldoende gemitigeerd voor een demonstratie", zegt Vink. Maar om een vergunning af te geven is het nog veel te vroeg. "Het feit dat deze ontheffing voor de waterstoftrein is verleend, wil niet zeggen dat deze of vergelijkbare treinen ook geschikt zijn om te worden toegelaten in Nederland. Voor het verlenen van een vergunning is veel uitgebreidere onderbouwing nodig."

Vergroenen

De provincie Groningen heeft nog geen vergunningaanvraag gedaan, vertelt Van der Meide, omdat eerst de testresultaten afgewacht moeten worden. "Laten we daar maar eens mee beginnen. We willen het ov graag vergroenen en verkennen een aantal opties om rendabeler te kunnen rijden. Dit is één van de opties." Een andere optie zijn de automatische treinen die de provincie de afgelopen weken ook heeft getest.

Volgens de woordvoerder van de provincie biedt waterstof veel mogelijkheden, omdat in de provincie Groningen al bussen op waterstof rijden en de gemeente Groningen heeft een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. "Ook willen Shell, Gasunie en Groningen Seaport een waterstofcentrale openen in de Eemshaven. Een trein op waterstof is daarom een logische volgende stap."

Lees ook: Noorden test batterij- en waterstoftreinen

ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 - 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.

Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.De waterstoftrein is van het bedrijf Alstom, een Corodia iLint: een tweewagentreinstel voor regionale treindiensten. De iLint rijdt op waterstof en stoot alleen stoom en condens uit. Daarnaast is de trein bijna geluidloos. Alstom wijst erop dat de waterstoftrein bijzonder is door de schone energieomzetting, slimme omgang met tractie en beschikbare energie, en flexibiliteit in de opslag van energie in batterijen.

Lees ook: Waterstoftrein toegelaten tot Duits spoor

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei 2022

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »