Noord-Nederland test waterstoftrein

vrijdag 28 februari 2020
timer 3 min

Tussen Leeuwarden en Groningen rijdt de komende weken een waterstoftrein. "Het gaat puur om demonstratieritten, we willen testen hoe het werkt", vertelt Jan van der Meide, woordvoerder van de provincie Groningen.

Met deze testritten willen de provincie Groningen, ProRail en Arriva praktijkervaring opdoen met het rijden op groene waterstof. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, naar het brandstofverbruik en het tanken. De testritten vinden plaats op het traject Leeuwarden - Groningen, vinden overwegend 's nachts plaats, zonder passagiers en in een treinvrije periode.

Ontheffing, geen vergunning

Dat was een belangrijke voorwaarde voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om een ontheffing voor de testritten te verlenen, vertelt Janneke Vink. Dat deed ILT op 10 februari. "Door de maatregelen die zijn genomen, zijn de belangrijkste risico’s voldoende gemitigeerd voor een demonstratie", zegt Vink. Maar om een vergunning af te geven is het nog veel te vroeg. "Het feit dat deze ontheffing voor de waterstoftrein is verleend, wil niet zeggen dat deze of vergelijkbare treinen ook geschikt zijn om te worden toegelaten in Nederland. Voor het verlenen van een vergunning is veel uitgebreidere onderbouwing nodig."

Vergroenen

De provincie Groningen heeft nog geen vergunningaanvraag gedaan, vertelt Van der Meide, omdat eerst de testresultaten afgewacht moeten worden. "Laten we daar maar eens mee beginnen. We willen het ov graag vergroenen en verkennen een aantal opties om rendabeler te kunnen rijden. Dit is één van de opties." Een andere optie zijn de automatische treinen die de provincie de afgelopen weken ook heeft getest.

Volgens de woordvoerder van de provincie biedt waterstof veel mogelijkheden, omdat in de provincie Groningen al bussen op waterstof rijden en de gemeente Groningen heeft een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. "Ook willen Shell, Gasunie en Groningen Seaport een waterstofcentrale openen in de Eemshaven. Een trein op waterstof is daarom een logische volgende stap."

Lees ook: Noorden test batterij- en waterstoftreinen

ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 - 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.

Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.De waterstoftrein is van het bedrijf Alstom, een Corodia iLint: een tweewagentreinstel voor regionale treindiensten. De iLint rijdt op waterstof en stoot alleen stoom en condens uit. Daarnaast is de trein bijna geluidloos. Alstom wijst erop dat de waterstoftrein bijzonder is door de schone energieomzetting, slimme omgang met tractie en beschikbare energie, en flexibiliteit in de opslag van energie in batterijen.

Lees ook: Waterstoftrein toegelaten tot Duits spoor

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »