De NS heeft zijn positie op het Hoofdrailnet niet misbruikt ten behoeve van een bod op de Limburgse ov-concessie in 2017, oordeelde de rechter in Rotterdam.
Rechter oordeelt: ACM-boete NS onterecht
De ACM oordeelde in 2017 dat NS zijn economische machtspositie op het Hoofdrailnet misbruikte op de markt van het Limburgse regionale ov. NS deed een verlieslatend bod op de Limburgse concessie, om daarmee concurrenten Veolia en Arriva te dwarsbomen.
Daarnaast zou de uitvoering van de Limburgse concessie een grote rol spelen bij de politieke beslissing tot verdere decentralisatie van het Hoofdrailnet na 2024, schreef de ACM. In die zin was het gedrag van NS bedoeld om de eigen positie op het Hoofdrailnet te beschermen.
Lees ook: ACM geeft NS ruim 40 miljoen euro boete
Onvoldoende aangetoond
Volgens de rechter is onvoldoende aangetoond dat NS een economische machtspositie op het Hoofdrailnet had, laat staan deze misbruikte. De ACM heeft de voorwaarden waaronder de concessie voor het Hoofdrailnet aan NS is verleend door de Nederlandse Staat namelijk niet onderzocht. Dat had wel moeten gebeuren om een goede conclusie te kunnen trekken.
Ook is volgens de rechter niet aangetoond dat het bod van NS op de concessie in Limburg verband houdt met de positie van NS op het Hoofdrailnet. De samenloop van treindiensten in Limburg en de treindiensten van NS op het Hoofdrailnet is slechts één van de factoren die een rol spelen in de politieke besluitvorming rond volgende concessies.
De Limburgse OV-aanbesteding werd in 2014 opgestart en de Hoofdrailconcessie verloopt na 2024, waardoor de rechtbank het onzeker acht of deze besluitvorming invloed op elkaar heeft.
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
Reactie toevoegen