Rijk steunt ov-sector tot september 2022

vrijdag 25 juni 2021
timer 3 min

De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de staatssteun ontvangen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten.

Op verzoek van de overheid rijden ov-bedrijven nog steeds vrijwel een volledige dienstregeling, terwijl de reizigersaantallen nog niet op het oude niveau liggen. Op dit moment is dat iets meer dan 50 procent van het aantal reizigers van voor de pandemie. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat volgend jaar het ov-gebruik nog 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 ligt.

Verschraling

De afgelopen maanden is onderzocht wat er met het stads- en streekvervoer zou gebeuren als de beschikbaarheidsvergoeding (BVOV) niet wordt doorgetrokken. Op veel plaatsen zou dit leiden tot een aanzienlijke verschraling van het aanbod en de dienstverlening. Door nu duidelijkheid te geven voor de eerste acht maanden van 2022 kan dat worden voorkomen.

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven is het belangrijk voor de ov-sector dat er nu al duidelijkheid is voor 2022, zodat bijvoorbeeld dienstregelingen al gemaakt kunnen worden. "Zo zorgen we ervoor dat reizigers van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken en er niet zwaar hoeft te worden gesneden in het aanbod of in de werkgelegenheid.”

Voorwaarden

Op basis van de prognoses van het KiM wordt voor de verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding voor de eerste acht maanden van 2022 een bedrag van 140 miljoen euro geraamd. Dat is fors lager dan de ongeveer 1,5 miljard euro die voor dit jaar beschikbaar is, omdat men verwacht dat de reiziger langzaam terugkeert. De Rijksbijdrage wordt afgebouwd naarmate het aantal reizigers weer toeneemt. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 wordt een besluit genomen over een regeling voor de laatste maanden van dat jaar.

Spreiding blijft belangrijk

Verder willen de vervoerbedrijven, provincies, ov-autoriteiten en Rijksoverheid blijven inzetten op spreiding van reizigers, zodat hyperspitsen afvlakken. Reizigers zitten dan niet in overvolle treinen of bussen en vervoerders maken lagere kosten, omdat ze niet al hun materieel en personeel tijdens de piekmomenten hoeven in te zetten. Daarom roept het kabinet op zoveel mogelijk buiten de spits naar het werk te reizen om te volle bussen en treinen te voorkomen. Aan werknemers is het advies gegeven om maximaal 50 procent van hun werktijd op kantoor te werken. Om grote drukte in de spitsuren in het ov tegen te gaan, zou het goed zijn als deze hybride manier van werken ook na de crisis kan worden voortgezet.

Tevreden reacties

Egbert de Vries, voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, laat in een reactie weten blij te zijn met het nieuwe steunpakket: "Zo kunnen wij hard gaan werken aan de terugkeer van de reizigers en inspelen op veranderend reisgedrag. Daarmee wordt de rol van het openbaar vervoer erkend voor de woningbouwopgave in onze regio en onze duurzaamheidsambities. Het blijft een belangrijk element om te reizen. Dit is het beste nieuws dat we konden krijgen."

Ook Pedro Peters van branchevereniging OV-NL kan zijn blijdschap moeilijk verbergen: "We zijn blij met de verlenging van de BVOV want met deze toezegging van het kabinet kan het ov het voorzieningenniveau voor de reiziger in stand houden. Het OV is OK! Dat is de naam van de landelijke campagne en we zijn blij dat de overheid dat ook zo waardeert. Nu investeren in het ov om het op lange termijn beschikbaar te houden is essentieel voor veel van de opgaven van de overheid. Wij brengen mensen naar het onderwijs, naar het werk, naar een arts en naar leuke plekken voor een dagje uit. Nu en in de toekomst."

Lees hier de brief die staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer verstuurde.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rijk steunt ov-sector tot september 2022

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft zich voorgenomen het hoofdrailnet tot 2035 onderhands aan NS te gunnen © ministerie van IenW

Meer artikelen met dit thema

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
OV-Magazine Lamar van Frederikslust
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel

3 mei om 16:02 uur

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…

Lees verder »