Studie: Uber haalt mensen uit het ov

dinsdag 5 februari 2019
timer 2 min

In 31 van de 35 grote stedelijke gebieden in Amerika daalt het aantal reizigers met bus- en railvervoer. Dat komt deels door taxiservices als Uber en Lyft, blijkt uit Amerikaans onderzoek. 

Toen Uber en Lyft tien jaar geleden op het stedelijke toneel arriveerden, beweerden ze een toevoeging te zijn op het bestaande openbaar vervoer. Door reizigers naar treinstations te brengen en 's avonds laat weer thuis te brengen hoopten beide bedrijven dat mensen auto’s zouden laten staan.

Maar nu bevindt het ov in 31 van de 35 grote Amerikaanse stedelijke gebieden zich in een crisis, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kentucky. Het aantal reizigers per bus, trein en metro daalde de afgelopen drie jaar. Een van de oorzaken is de komst van Uber en Lyft.  Rittenservices voor personenvervoer vullen het ov op verschillende manieren aan, maar het is de vraag of dat wel voldoende gebeurt”, zegt Gregory Erhardt, hoogleraar aan de universiteit van Kentucky, en hoofdauteur van de studie.

Taxiritten vertienvoudigd
Tussen 2015 en 2018 is het aantal ritten met Uber- en Lyft gestegen van 60.000 naar bijna 600.000 in New York City. Ondertussen werden in dezelfde periode dagelijks 580.000 minder reizigers geregistreerd in bus- en railvervoer. Met twee afgestudeerde studenten zocht Erhardt naar oorzaken. De hoogleraar bestudeerde cijfers over tariefveranderingen, het aandeel autovrije huishoudens, de aanwezigheid van deelfietsen en gasprijzen. Al deze data kwamen uit openbare bronnen. Veel van deze factoren hadden een relatie met rittenservice; sommige positief, sommige negatief.

De introductie van Uber en Lyft viel in de laatste categorie, stelt Erhardt. Taxiservices laten het aantal ov-reizigers verder dalen. Dat effect ziet er van jaar tot jaar gering uit. Maar opgeteld is het substantieel. "Na acht jaar zouden de rittenservices gepaard gaan met een afname van 12,7 procent van het aantal busreizigers", zo stelt de studie.

Meer taxikilometers, minder ov
Besluitvormers moeten opletten zo stelt het onderzoek: steden worden geconfronteerd met meer congestie en meer CO2-uitstoot. Omdat reizigers zich verplaatsen per Ubertaxi neemt het aantal auto’s toe, ten koste van het aantal ov-kilometers. In sommige gevallen komen Uber en Lyft de belofte van aanvulling van het ov wel na: mensen zonder eigen voertuig en die niet eerder door taxi's werden bediend, blijken van de nieuwe taxiservices te profiteren.

Tellingen tonen aan dat ook in Nederlandse steden het aandeel OV afneemt. Zelfs zonder Uber. Vreemd dat in de pers steevast een totaal ander beeld wordt geschetst.

Één van de oorzaken van het lager aantal mensen dat met het ov in de stad reist komt naar mijn mening door de momenteel te hoge tarieven, die er voor zorgen dat mensen goedkopere alternatieve middelen van vervoer kiezen.

1) Duurdere tarieven, 2) diversiteit vervoersbewijzen en verschillen per vervoerder en geldigheidscriteria, 3) niet eenmalig kunnen in- en uitchecken van de OV chipkaart, 4) niet altijd correcte informatie voorziening ook bij raadpleging van een reisplanner waardoor men niet altijd precies zijn reis kan plannen en reiskosten kan bepalen, 5) minder goede bereikbaarheid en frequentie, 6) imago Openbaar Vervoer i.h.b. voor de incidentele reiziger, zijn enkele zaken waardoor men soms het OV ook in Nederland gaat mijden en voor alternatieven kiest zoals auto- of fiets gebruik e.d.

Daling van het aandeel OV in de modal spilt in Nederland komt zeker niet door Uber of taxi's. Het is mogelijk dat er meer gefietst wordt dan vroeger, maar betrouwbare cijfers ken ik niet. Er komt ook een sociale beweging op gang om meer te lopen.

Goed nog eens een artikel van Arriën te lezen, die mijn bewondering in zijn vorig Rover commentaren geniet. Persoonlijk ervaar ik , dat het aantal fietsers en scooters , bromfietsen in de spits enorm toeneemt. Kijk op de voorpleinen van stations, maar ook de veelal ondergrondse stallingen, in grote stations. Teken aan de wand voor bus en tramvervoerders, dat men kennelijk vindt dat de tarieven te hoog zijn voor voornoemde vervoerders, en bovendien m.n. het busvervoer niet de gewenste oplossingen bieden. Men wil de kosten denkelijk beknibbelen door overige door mij eerder genoemde vervoersmiddelen te gebruiken. n.b. Een massavervoermiddel als de trein, is per persoon nog veel te duur, nog afgezien van betrouwbare dienstuitvoering. Elke dag zijn er storingen op en tussen de sporen , en de lijst van onvolkomenheden van techniek materieel en infrastructuur groeit gestaag. De tarieven ook helaas elk jaar opnieuw met vele procenten zelfs. Het wegverkeer groeit wel, en dat is i.v.m. het openbaar vervoer, niet verwonderlijk. Om je baas telkens hetzelfde verhaal te moeten op hangen van de reden van te laat op je werkplek komen. Bovendien brengt de trein als ook de lijnbus, je niet altijd op de plek waar je zijn moet/wil. Dus extra reistijd en kosten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »